2010. máj. 04.

Informed hírlevél

megjelent: 17:11

Szemünk védelmében

szemvédelem, UV-sugárzás

Mostanában sok szó esik, és helyesen, a bőrnek a nap UVB és UVA sugaraitól való védelméről, de kevesebb arról, hogy a káros sugarak a szemünknek is árthatnak.

 

Köztudott, hogy az ablak mögött ülve nem lehet sem lesülni, sem leégni. Azt is fontos azonban tudni, hogy az ablaküveg, de még a legtöbb napszemüveg is átengedi a legveszélyesebb sugarakat. Vásárláskor ne csak a divatos formára ügyeljünk tehát.

Mivel az emberek manapság idejük igen nagy részét töltik autóban ülve, egyre fontosabb egészségügyi kérdés, mennyire véd az autó ablaküvege. Erre a kérdésre az ipar is reagált, és állandóan fejlesztik a gépjárművek, valamint a lakó- és középületek ablaküvegének napvédő tulajdonságait.

A közönséges ablaküveg kiszűri az UVB-sugárzást, ezért nem lehet a szobában lesülni. Átengedi azonban az UVA, valamint a meleget okozó infravörös sugarakat. A védőüvegek gyártásánál tehát az elsődleges szempont a fény átengedése, kiszűrve az UVA és infravörös sugarakat. Különösen fontos ez a modern építészeti megoldásoknál, ahol igen nagy ablakfelületekkel találkozhatunk. Széles körben alkalmazzák az ún. Low-E, azaz alacsony emissziós üvegeket, ezek hőtakarékosak ugyan, és az UVB-sugárzást csökkentik, de átengedik az UVA-sugarakat.

Az egyik legjobb megoldás az ún. laminált, rétegzett üveg, amelynél két üvegtábla között egy műanyag réteg található. Ez kiszűri szinte valamennyi UV-sugarat, de nem nyeli el a fényt, ezen kívül jó hangszigetelő is. A modern autók szélvédője már rétegzett üvegből készült, ám az oldalsó és hátsó üvegek még nem, óvjuk tehát árnyékolóval legalább a hátsó ülésen ülő gyermekeket.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!