Archívum: 2010. január

2010. jan. 26.

Informed hírlevél

Öröklődő betegségek

öröklődés, genetika

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is. Sok krónikus betegség van jelen egy-egy családban, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a gyereknél jelentkezni is fog.

 

Általában a genetika és a környezet együttesen váltanak ki valamilyen betegséget. A gyerek génállományán nem lehet változtatni, de ha megismerjük a leggyakoribb örökletes betegségeket, megkönnyítjük a megelőzést.

Látászavarok

A rövidlátás, a színvakság és a lusta szem (amblyopia) gyakran öröklődik, ha mindkét szülőnél megvan, a gyerek esélye 25-50 százalékos. Csak nők hordozzák és adják tovább a színvakság génjét, de általában csak férfiakat érint. Ha az anya génhordozó, fiának 50 százalék az esélye a betegségre.

Ha a gyerek fejfájásra panaszkodik, hunyorog vagy könnyezik a szeme, különösen ha olvas vagy TV-t néz, mutassuk meg orvosnak. A gyerekek a rövidlátásra iskoláskor előtt általában nem panaszkodnak, de már 3 éves korban felfedezhető. A lusta szem-szindrómát nehéz megállapítani, hacsak nem szűri külön az orvos.   A színtévesztés általában a gyerek 5 éves korában derül ki.

Mit tegyünk?

Ha a családban előfordul látászavar vagy más szembetegség, ellenőriztessük rendszeresen a gyerek látását. Jó, ha a gyereket 1 éves korára már látta szemész, mert minél korábban tudunk a látászavarról, annál jobban korrigálható, sok kudarcot tudunk ezzel megelőzni.

Még nincs hozzászólás

2010. jan. 06.

Informed hírlevél

Tudósok a méregtelenítésről

méregtelenítés, detoxikálás

A tudósok szerint a méregtelenítés csak kereskedői fogás, és nincs semmi bizonyíték arra, hogy a szervezet méregtelenítését ígérő reklámok állítása valós lenne.

 

A Sense About Science nevű közhasznú alapítvány 15 terméket vizsgált be a palackozott víztől az arctisztítókig, és „értelmetlennek” minősítette azokat az állításokat, melyek szerint ezek elősegítenék a méregtelenítést.

Amikor vizsgálódásuk eredményeivel szembesítették a gyártókat, nem akadt kettő, amelyik ugyanúgy fogalmazta volna meg, mit is ért valójában méregtelenítés alatt. A legtöbbször beismerték, hogy egyszerűen csak átnevezték, és így méregtelenítésnek hívták az olyan folyamatokat, mint a tisztítás, vagy ledörzsölés.

Egy arclemosóról például azt állítják, hogy a méreganyagok eltávolításával hat, ám kiderült, hogy ezek a mérgek a piszok, a smink maradványai és a bőr által termelt zsír, amit egy közönséges arclemosó is eltávolít.

Nem áll bizonyíték az ötnapos méregtelenítő kúrák mögött sem. Evelyn Harvey biológus szerint, ha valaki egészségesen étkezik, minden bizonnyal jobban érzi magát mindenféle csodaszer nélkül is.

A legrosszabb esetben azonban, hívják fel a figyelmet a vizsgálat készítői, egyes méregtelenítő diéták károsak is lehetnek, a legjobb esetben pedig csupán pénzkidobásnak tekinthetők.

Az alapítvány elnöke szerint: – Nevetséges, hogy a 21. században misztikus tulajdonságokkal ruházunk fel bizonyos termékeket, és örömmel látom, hogy egyes fiatal tudósok is megosztják fenntartásaikat a vásárlókkal.

Még nincs hozzászólás