Archívum: 2009. február

2009. feb. 23.

Informed hírlevél

Öröklődő betegségek

öröklődés, genetika

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is. Sok krónikus betegség van jelen egy-egy családban, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a gyereknél jelentkezni is fog.

Általában a genetika és a környezet együttesen váltanak ki valamilyen betegséget. A gyerek génállományán nem lehet változtatni, de ha megismerjük a leggyakoribb örökletes betegségeket, megkönnyítjük a megelőzést.

Látászavarok

A rövidlátás, a színvakság és a lusta szem (amblyopia) gyakran öröklődik, ha mindkét szülőnél megvan, a gyerek esélye 25-50 százalékos. Csak nők hordozzák és adják tovább a színvakság génjét, de általában csak férfiakat érint. Ha az anya génhordozó, fiának 50 százalék az esélye a betegségre.

Ha a gyerek fejfájásra panaszkodik, hunyorog vagy könnyezik a szeme, különösen ha olvas vagy TV-t néz, mutassuk meg orvosnak. A gyerekek a rövidlátásra iskoláskor előtt általában nem panaszkodnak, de már 3 éves korban felfedezhető. A lusta szem-szindrómát nehéz megállapítani, hacsak nem szűri külön az orvos.  A színvakság általában a gyerek 5 éves korában derül ki.

Mit tegyünk?

Ha a családban előfordul látászavar vagy más szembetegség, ellenőriztessük rendszeresen a gyerek látását. Jó, ha a gyereket 1 éves korára már látta szemész, mert minél korábban tudunk a látászavarról, annál jobban korrigálható, sok kudarcot tudunk ezzel megelőzni.

Ekcéma

Az esély 50:50, ugyanúgy, mint az allergiánál, ugyanis az ekcéma is az allergiás reakció egyik formája. Meglepődhet szülő akkor, ha a gyereknél úgy jelentkezik, hogy egyik szülőjének sincs ekcémája, ugyanis nem maga a betegség, hanem a hajlam az, ami örökletes. Ügyeljünk a kiváltó okokra. A hideg, száraz környezet, egyes ételek, sőt még a stressz is szerepel ezek között.

Az ekcémát könnyen észre lehet venni, száraz a bőr és viszket, esetleg durva, vörös foltok vannak az arcon vagy a végtagokon. Súlyos esetben akár kis gennyes hólyagok is megjelenhetnek a gyerek testén.

Mit tegyünk?

Mutassuk meg az orvosnak, aki elmondja, mi a teendő a megelőzés érdekében. Hidratáló krém általában segít, ha súlyosabb az eset, és a kiütések elfertőződnek, antibiotikum adása szükséges.

Migrén

Gyakran lesz migrénes a migrénes szülők gyereke, 50 százalék az esélye, ha az egyik szülőnél előfordul, és még nagyobb, ha mindkettőnél.

A tünetek: lüktető fejfájás, émelygés, hányás, fény- és hangérzékenység. A migrén általában 8 éves kor körül jelentkezik.

Mit tegyünk?

Fontos azonosítani a kiváltó okokat, ezek lehetnek a fáradtság, kimerültség, az, ha a gyerek kizökken a kerékvágásból, egyes ételek és a koffein. Fiatal korban általában segít az alvás vagy az ibuprofen vagy acetaminophen adása. Ha a gyerekorvos javaslatai nem válnak be, keressünk fel neurológust.

Irritábilis bélszindróma

Az IBS-ben szenvedőknél kétszer akkora a valószínűsége, hogy egy első fokú rokonuk is szenved ebben a betegségben. Kólikás csecsemőnél gyakori, hogy a szüleinek IBS-e vagy refluxbetegsége van.

A tünetek: hasgörcs, fájdalom, váltakozó székrekedés és hasmenés. Az IBS általában iskoláskorban jelentkezik, és érzelmi okai is lehetnek.

Mit tegyünk?

Mutassuk meg az orvosnak a gyereket, ha IBS-re gyanakszunk. Az orvos kizárásos alapon diagnosztizál, ki akarja zárni egy súlyosabb betegség lehetőségét. Az IBS általában életmód-változtatással enyhíthető, egyes ételek kerülése és probiotikumok fogyasztása valamint a stresszoldás segít.

Allergia

Az esély 50:50 százalékos, ha az egyik szülő allergiás, és még nagyobb, ha mindkettő. Ne feledjük azonban, csak a hajlam örökletes.

A tünetek: gyakori nátha, arcüreg- vagy fülgyulladás, orrdugulás, szemviszketés, kiütések, tüsszögés vagy krónikus köhögés.

Mit tegyünk?

A tünetek jelentkezésekor, általában 3-5 éves kor között, mutassuk meg a gyereket orvosnak. Enyhébb esetekben antihisztaminok segítenek, enyhülés hozhat az orrcsepp. Ha a gyerek nehezen lélegzik, allergiatesztet végez az orvos, és erősebb gyógyszereket, immunterápiát alkalmaz. Segít az antiallergén ágynemű és a gyakori porszívózás is.

Pszichés problémák

A gyerek nem csak fizikai sebezhetőségeinket örökölheti, egyes pszichés és érzelmi tényezők is szóba jöhetnek. Erős genetikai összetevője van a figyelemhiányos hiperaktív rendellenességnek, a hangulati zavaroknak, szorongásnak, depressziónak, bipoláris betegségnek és a kényszeres viselkedésnek.

Fontos, hogy őszintén beszéljünk az orvosnak a családban előforduló pszichés vagy mentális problémákról. Figyelmeztető jelek lehetnek a gyereknél a levertség, ingerlékenység, szorongás, figyelemhiány vagy étvágytalanság, álmatlanság.

Még nincs hozzászólás