Archívum: 2007. november

2007. nov. 14.

Az első munkanap

November 9-én, pénteken rendeltem először a Kapás utcai magánrendelőben. Örömömre nemcsak az első péntek, de a hónap többi rendelési napja is „teltházas”, így a csütörtök délelőttöt is beiktattuk az üzlet tulajdonosának egyetértésével a rendelések sorába.
A délelőtti rendelést elsősorban a kisgyermekes szülőknek javaslom, hiszen a kicsik délután inkább aludnának, fáradtak a vizsgálathoz. A szemészeti vizsgálathoz ugyanis az ő közreműködésükre is szükség van. A síró gyermeket a gyermekgyógyász vagy a fül-orr-gégész meg tudja vizsgálni, a szemész azonban nem.
Hogyan is zajlik a szemészeti vizsgálat? Mire kell felkészítenünk gyermekünket?
A vizsgálat már a rendelőbe való belépéskor megkezdődik, hiszen a gyermek megfigyelése nagyon sok információhoz juttatja a szemorvost, melyet a diagnózis felállításában fel tud használni. Pl. hunyorog, pislog, szemét dörzsöli, bújik a fény elől – mindez gyulladásra utal, egyik szeme „beszalad” – kancsalságról van szó, stb. Ezután a szülő ölbeveszi gyermekét és helyet foglalnak a doktor nénivel szemben, aki az előzményekkel kapcsolatban tesz fel néhány kérdést az anyukának vagy apukának. majd nagyon érdekes játékokkal próbálja a gyermek figyelmét felkelteni. Közben figyeli a gyermek szemmozgásait, a szemgolyók esetleges kancsal helyzetét. Ezután veszi kezébe a szemtükröt, melynek segítségével nemcsak a szemfenék vizsgálatot tudja elvégezni, hanem a durva fénytörési hibákat is kiszűri. Lényeges, hogy a gyermeknek előre hangsúlyozzuk, hogy a szemészeten minden csupa játék, érdekes műszerekbe lehet kukucskálni, és még véletlenül se ejtsük ki azt a mondatot, hogy „nem kell félni”. Ettől ugyanis mindjárt gyanakodni kezd…
Hát körülbelül ennyi az első vizsgálat a három éven aluli gyermekeknél. A továbbiakról majd legközelebb!

Még nincs hozzászólás