2010. máj. 04.

megjelent: 17:10

Természetesen legyen bármilyen védő hatású az autó ablaküvege, ha kinyitjuk az ablakot, semmit sem érünk vele. Tartsuk tehát zárva, vagy ha mégsem, hosszú ujjú inggel vagy fényvédő készítményekkel védekezzünk.

A napszemüveg ne csupán divatcikk legyen, vagy a rejtőzést szolgálja. Az UV sugarak roncsolhatják a szaruhártyát, a szemlencsét és a retinát egyaránt, aminek az eredménye a szürkehályog, valamint a korral járó sárgafolt elfajulás lehet. A szabadban dolgozókat a kúszóhályog és a szaruhártyagyulladás veszélyeztetik.

Mit tehetünk? Sokat segít a széles karimájú kalap, de nem elég. A napszemüveg vásárlásánál figyeljünk arra, hogy a magas ár nem mindig jelent magas minőséget is, sőt, a legtöbb divatos napszemüveg egyáltalán nem véd az UV-sugarak ellen. Keressük tehát a 100 százalékos UV-védelmet jelző címkét, legyen a lencse elég nagy, a színe pedig szürke vagy sárgásbarna, ezek ugyanis nem torzítják a természetes színeket, aminek a közlekedésben van nagy jelentősége. Fontos, hogy a lencse ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. Különösen ügyeljünk szemünkre a vízi sportoknál, és ne feledjük, az sem védi szemünket, ha csupán az árnyékban tartózkodunk, akkor is fontos a megfelelő napszemüveg viselése.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!