Archívum: 2011. január

2011. jan. 21.

Informed hírlevél

Új nézet látott napvilágot a szoptatás ideális időtartamáról

szoptatás, ajánlás

A szoptatás időtartama központi kérdés a kismamák körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az újszülöttet hat hónapig kizárólag anyatejjel kell táplálni. Az EU tagállamainak 65 százaléka követi ezt az ajánlást, brit kutatók azonban most kételyüket fejezték ki ezzel kapcsolatban.

 

Mary Fewtrell, a University College London orvoskutatója és kollégái olyan elemzést tettek közzé a British Medical Journal című folyóiratban, amely szerint a széleskörűen elfogadott ajánlás nincs kellőképpen alátámasztva. A gyermekorvosok szerint ideje azt újraértékelni.

A kutatók az ismert adatok kiértékelését követően azt tanácsolták a kismamáknak, hogy legalábbis az ipari államokban a csecsemőket a negyedik hónaptól kezdve más élelmiszerekkel is táplálják. Számos tanulmány elemzése révén ugyanis kiderült, hogy azok a babák, akik ennél tovább is kizárólag szopnak, hajlamosabbak lesznek az allergiára és a vashiányra. A szerzők további érve, hogy a pépes ételek korábbi bevezetése jobban felkészíti a csecsemőket a többi élelmiszerre, például a zöldségekre.

A kevésbé fejlett országokra ugyanakkor nem érvényes e megállapítás. Ott ugyanis a kizárólagos szoptatással előzhetők meg leginkább a szennyezett ivóvízből és élelmiszerekből eredő megbetegedések.

A kutatás okaként egy, az elmúlt években megfigyelhető trend szolgált, miszerint a hozzátáplálás kezdete egyre inkább későbbre tevődik – írták az orvosok.

Más szakértők kétkednek a tanulmány hitelességében. Janet Fyle, a brit védőnők egyesületének tagja úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy négy hónapra korlátozni a szoptatás idejét visszalépés lenne, és a bébiétel-gyártók kezét véli a háttérben felfedezni. A négy szerző közül hárman ugyanis már dolgoztak a bébiételipar tanácsadóiként, vagy kaptak onnan kutatási pénzeket.

A német szoptatásvédelmi bizottság is hasonlóan áll az ügyhöz, bár nem követi szigorúan a WHO ajánlását. Szerintük az első félévben szoptatni kellene a babákat, legalább az ötödik hónap elejéig pedig kizárólag anyatejjel történjen a táplálás, még az allergiára fokozottan hajlamos gyermekek esetében is.

Végső soron a brit orvosok is a hozzátáplálás elkezdéséről beszélnek, nem a szoptatás abbahagyásáról. „A pépes ételek bevezetését követően – amelyre legkésőbb a második életév elején sort kell keríteni – is ajánlott tovább szoptatni a csecsemőket. A szoptatás idejét anya és gyermek együtt határozzák meg” – írják a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

Még nincs hozzászólás

2011. jan. 21.

Informed hírlevél

Sportoljunk együtt a gyerekkel!

gyermekkori elhízás, gyereknevelés, sport

Egy új felmérés szerint a szülők nagymértékben felelősek gyerekeik egészséges vagy mozgásszegény életmódjáért. Különösen fontos ez a kérdés a riasztó méreteket öltő gyermekkori elhízás miatt.

 

Dr. Sarah L. Lee atlantai kutató és munkatársai egy országos felmérés adatait elemezték, melyben 5177 szülő-gyerek pár adatait dolgozta fel. A részvevő gyerekek életkora 9-13 év volt.

A kutatók megkérdezték a gyerekeket, illetve a szülőket többek közt arról, mi a véleményük az egészség és a testmozgás kapcsolatáról, mannyi időt töltenek el együtt, rendszerint együtt ebédel-e a család, sportol-e a gyerek valamilyen egyesületben, úgy érzi-e, hogy támogatják a szülei, és természetesen arról, milyen gyakran sportolnak, illetve mozognak együtt szüleikkel.

A kutatók szerint gyakrabban sportolnak gyerekek a szülőkkel együtt, ha

 • a szülők tisztában vannak azzal, hogy a testmozgás fontos és jó
 • a szülők gyakran étkeznek együtt a gyerekkel
 • a gyerek valamilyen csapatsportot űz
 • a szülők korlátozzák a gyerek tévézésének idejét, és bíznak magukban annyira, hogy képesek a gyerekek viselkedését befolyásolni. (Érdekes, hogy mindkét tényezőnek együtt kellett jelen lenni ahhoz, hogy hatással legyen a közös sportolásra.)
 • a szülő biztonságosnak tartja a környéket, ahol laknak. Sok esetben előfordult, hogy a szülők veszélyesnek találták, indokolatlanul a lakókörnyezetet.
 • Mit tehet a szülő, hogy több időt töltsön közös sportolással?
 • tudja, mennyi az elég. A 6-17 évesek számára ajánlott naponta legalább egy óra
 • legyen a tudatában annak, hogy minden perc számít. A 60 perc részletekre bontva is mozgás. Használjanak ki tehát minden alkalmat.
 • próbáljanak meg minél többet együtt lenni a gyerekkel, fontosak a közös étkezések, és a hetente egyszer együtt töltött napok.
 • alakítsa ki minél korábban a jó szokásokat, egy hatévessel könnyebb együtt sportolni, mint egy 13 évessel.
 • tájékozódjék lakókörnyezetében a felügyelet mellett végezhető sportolási lehetőségekről.

Ha aggódik a szülő a biztonság miatt, keressen a gyerek számára egy sportegyesületet vagy iskolai sportfoglalkozást.

Még nincs hozzászólás