Áraink

Járóbeteg ellátási díjak  (2016.06.01-től)
Oculo-Med Szemészeti és Optikai BT

1. Szemészet szakorvosi vizsgálat (felnőtt, gyermek, általános) 15000 Ft
2. Kiegészítő vizsgálat pupilla tágításban (gyermek) 4000 Ft

3. Kiegészítő vizsgálat pupilla tágításban (felnőtt) 2000Ft
4. Kiegészítő polateszt vizsgálat (gyermek, felnőtt) 5000Ft
5. Kontroll (3 hónapon belül) 10000 Ft
6. Szemnyomásmérés gyógyszerfelírással 9000 Ft
7. Jogosítványhoz vizsgálat 13000 Ft
8. Gyulladás, sérülés vizsgálata 9000 Ft
9. Kontroll gyulladás, sérülés esetén 4000 Ft
10. Idegentest eltávolítás és kontroll 14000 Ft
11. Gyógyszerfelírás  2500 Ft

Az Oculo-Med által nyújtott egyéb szolgáltatások, melyekkel én magam nem foglalkozom (pl. kontaktlencse illesztés, dyslexia vizsgálat, stb) a cég honlapján tájékozódhat (oculomed.hu)

A Dimenzió Egészségközpont árairól a www.dimenziocsoport.hu honlapon tájékozódhat.

  1. Kecskeméti Sándorné2008. feb. 24., 3:54 1

    Tisztelt Doktornő!
    A kislányommal 1996 óta a Heim Pál Kh.ba jártunk a Doktornőhöz(Tapetoretinalis degeneratio miatt) .Szeretném megkérdezni,hogy 18 éves kor után is fogad-e beteget,mert a kislányom még 1 évig járhat gyermekrendelésre,de ha megoldható akkor maradnánk a Doktornő kontrollja alatt,ahogyan eddig is.(Nem szívesen váltanánk orvost)
    Köszönettel várom válaszát.
    Kecskeméti Sándorné

  2. dr.Juhos Piroska2008. feb. 25., 20:17 2

    A magánrendelőben lehetőségem van felnőttek vizsgálatára is, tehát jelentkezzenek be a (1)2015235-ös telefonszámon. Ha bármi gond van, hívjanak fel a 06307400030-as számon. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  3. Szentes Dorottya2008. aug. 26., 18:08 3

    Visszahívtak, amit ezúton is köszönök! Sz. Dorottya

  4. Erdélyi Viktória2009. máj. 30., 12:12 4

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 5 hetes és ma reggelre sárga váladékos volt a szeme,amitől össze is ragadt.Egyelőre kamillával borogatom neki.Lehetséges,hogy ez kötőhártya gyulladás?Egy hete felső légúti betegsége van,amit valószínűleg testvéreitől kapott el.Nem folyik az orra,de hallhatóan „szörcsög”ami annak ellenére,hogy az orrán kap levegőt,mégis hajnalban akadályozza a szopizásban. Összefüggésben lehet a szem váladékozása ezzel a betegséggel?
    Köszönettel:Erdélyi Viktória

  5. Dr. Juhos Piroska2009. máj. 31., 13:15 5

    Kedves Asszonyom! A leírt tünetek alapján feltehetőleg a felső légúti hurut kísérő tüneteként kötőhártya gyulladása van gyermekének. A kamillás borogatás nagyon jó, ha azonban ettől nem múlik el, antibiotikum szemcsepp adása javasolt ( háziorvosa felírja). A szemcseppet kellő dózisban ( naponta 5x) és kellő ideig ( 5 napon át ) alkalmazva a váladékozás meg fog szűnni. Ha azonban a panaszok továbbra is fennállnak, a könnycsatorna átmosása is szóba jön, ez már szemész szakorvos feladata. (Javaslom, hogy ez esetben keresse fel a Heim Pál Gyermekkórház szemészetét /dr. Véghseő Andreát, elérheti az 14599100 telefonszámon a 1329-es mellékállomáson/). Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  6. Kelemen Timea2009. okt. 16., 8:34 6

    Tisztelt doktorno! 4 es fel eves kisfiam keveri a szineket.Parositani tudja a szineket arnyalatuk szerint is,de nem ismeri a szinet.Vagyis tudja,hogy vilagos es sotet,meleg szin es hideg,de nem mondja a szinet!Ez is szintevesztes?Forduljak doktorhoz vele,vagy varjunk meg egy fel evet,mert csak lusta?(7-honapra szuletett es egy kicsit kesobb erik,mint az ovistarsai)Mit tegyek?Van miert aggodjak?Ha szinteveszto,akkor soha nem vezethet autot?
    Koszonom valaszat elore is!
    Egy aggodo edesanya.

  7. Dr. Juhos Piroska2009. okt. 17., 19:40 7

    Kedves Asszonyom! A leírt tünetek alapján kisfia feltehetően nem színtévesztő, hiszen párosítani tudja színek szerint a tárgyakat. Általában a gyerekek 5-6éves korukra tanulják meg a színeket megnevezni, ez nem azt jelenti tehát, hogy előtte nem tudják megkülönböztetni azokat. A színtévesztés egyébként örökletes, mégpedig nemhez kötötten recesszíve öröklődik. Ez azt jelenti, hogy az „X”nemi kromoszómán öröklődik, ezért ez a férfiak jellemző kórképe ( a férfiakban fellelhető kisebb „Y” kromoszóma nem képes „elnyomni” a hibás gént, míg nőknél a másik szülőtől örökölt egészséges „X” kromoszóma révén a kóros állapot nem jelenik meg). Ha tehát az ön édesapja, a gyermek anyai nagyapja nem színtévesztő, akkor a gyermek sem az. Ha azonban a nagyapa színtévesztő, akkor a gyermek örökölhette ezt az állapotot (ez sem biztos, hiszen öntől örökölhette az „egészséges” „X” kromoszómát is). A színtévesztés nem gyógyítható állapot, speciális szemüveg segítségével lehet javítani. Úrvezetői jogosítványt kaphat, hivatásos járművezető (gépkocsi, mozdony, stb) nem lehet. Ne aggódjon tehát, gyermeke biztosan hamarosan nevén nevezi a színeket, ne erőltesse, magától is menni fog! Üdvözli dr.Juhos Piroska

  8. Fügeiné Törőcsik Asztrid2009. okt. 20., 12:20 8

    Kedves Doktornő! Kisfiam 6,5 éves, óvodás. A nyáron tudatosult bennem, hogy színtévesztő. Sajnos a nyáron több helyen is voltunk, hogy megvizsgálják, de nem jártunk szerencsével (nem volt gyermekszemész). A Tömő utcai szemklinikán is jártunk, ahol azt mondták, hogy 10 éves kora körül jöjjünk vissza (anomaloscópos vizsgálatra). Én elhiszem, hogy nem biztos, hogy a vizsgálatot el tudná végezni a kisfiam, viszont szeretném tudni, hogy mely színeket téveszti. Gondolom fontos lenne, mivel jövőre iskolába megy. Érdeklődnék, hogy Ön meg tudná-e vizsgálni a kisfiam? Köszönettel és üdvözlettel Fügeiné Törőcsik Asztrid

  9. Dr. Juhos Piroska2009. okt. 20., 23:21 9

    Tisztelt Asszonyom! Leveléből nem derült ki, hogyan „jött rá”, hogy kisfia színtévesztő. A színek megnevezése tanult funkció, általában 5-6 éves kor körül tudják megnevezni a színeket a gyermekek. Vizsgálni valóban nehéz ebben az életkorban a színlátást, de nem lehetetlen. Mindazonáltal a színtévesztést gyógyítani nem tudjuk, ez egy olyan állapot, amellyel együtt kell élni. Mivel örökletes elváltozásról van szó, azt kell megtudnia, hogy az ön édesapja színtévesztő-e. Ha igen, akkor a gyermek örökölhette a színlátás zavarát ( de nem biztos), ha az anyai nagypapa nem színtévesztő, akkor a gyermek sem az. Egyébként készséggel megvizsgálom a kisfiút, a részleteket is jobban meg tudnánk beszélni személyesen. Kérjen időpontot asszisztensünktől az (1) 201 5235-ös telefonszámon 10 és 18 óra között. Üdvözlettel dr.Juhos Piroska

  10. Czigléczky Gábor2009. okt. 23., 11:33 10

    Kedves Doktornő!
    Gondolom, nem emlékszik rám, Czigléczky Gábor vagyok, 1989-ben műtötte a szemem kancsalsággal. Most informatika szakos tanár vagyok, rengeteget ülök a számítógép előtt, és sajnos újból visszatért a kancsalságom. Már a gyerekek is észrevették, és időnként elég kínos tud lenni. Mit lehet tenni? Újból műteni kell?
    Válaszát előre is köszönöm: Czigléczky Gábor

  11. Dr. Juhos Piroska2009. okt. 23., 18:42 11

    Kedves Gábor! Vizsgálat nélkül sajnos, nem tudok véleményt mondani kancsalságáról, ill. annak lehetséges kezelési módjáról (szükséges-e műtét). Én már csak magánrendelőben dolgozom, ha ez megfelel, kérjen időpontot asszisztensünktől a +3612015235-ös telefonon. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  12. Sárközi Gyöngyi2010. jan. 25., 18:31 12

    Tisztelt Doktornő!

    29 éves nő vagyok. Szeretném a tanácsát kérni. 2009. december 22-én és 2009. december 31-én erőteljes viszkető érzés után kb. 10 perc alatt bedagadtak a szemeim, úgy, hogy alig bírtam kinyitni a szemem gyakorlatilag.
    Mindkétszer kórházban kötöttem ki, ahol valamiféle allergiára gondoltak, úgy is láttak el. (Dec. 31-én a II. Belgyógyászati klinika intenzív osztályára vittek, és ott is tartottak.) Kisérő tünetek nem voltak, azaz légszomj, bőrpír, stb. Csak ez. Előjele sem volt, csak a viszketés, és rögtön ott is volt az ödéma.
    2010. február 4-én megyek allergia vizsgálatra, azóta csináltattam vérképet, ami nem támasztja alá, hogy allergiás lennék.
    A duzzanat, ödéma nagyon szépen visszahúzódott pár nap alatt az intenzív osztályon kapott kezelés (infúzió, injekciók) miatt. (Gondolom én)
    Azóta ilyen duzzanat nem volt, viszont két hete olyan a szemem, mintha egésznap sírtam volna. Az alsó-felső szemhéjam egyfolytában duzzadt. A szemem fehérje viszont tiszta, a látásom tökéletes.
    Háziorvos a vérkép alapján bakteriális fertőzésre gyanakszik. (A magasabb fehérvérsejtszám, meg az emelkedett CRP, illetve az anti-streptolizin-emlekedés baktérium okozta fertőzésre utal. )
    Ezenkívül nagyon alacsony a ferritin szintem a vérben, folyamatosan migrénem van (ez utóbbi 1-1,5 éve), illetve a gyomrom sem az igazi.
    2010. január 27-én megyek belgyógyászatra, és szemészetre.
    Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ez tényleg valami allergia, vagy esetleg a szemben található valamilyen fertőzés (voltam szemésznél még dec.23-án, de semmi ilyet nem talált), vagy a többi testi tünet velejárója, és majd elmúlik, ha kezelték a vashiányt, stb. ?
    Egyébként dec. 31-e óta semmi krémet, kozmetikumot, sminket nem használok. Az étkezési szokásaim maradtak.
    Most is van viszkető érzés a felsőszemhéjamon, de teljesen elviselhető, és nem egyfolytában érzem, csak néha-néha, de nem merek hozzányúlni. A két decemberi napon sem mertem hozzányúlni, nehogy a kezemről vigyek valamit a szemembe esetlegesen.
    Nagyon megköszönném, ha tudna nekem válaszolni pár szóban, vagy esetleg tudna nekem valamiféle tanácsot adni.
    Annak sem lennék ellenére, ha esetleg tudna fogadni, annak ellenére, hogy szerdán megyek szemészetre.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Sárközi Gyöngyi

  13. Dr. Juhos Piroska2010. jan. 28., 17:07 13

    Kedves Györgyi! A leírt tünetek alapján az allergia tűnik legvalószínűbbnek. A laborvizsgálatok valóban bakteriális fertőzésre utalnak, de ha ez a szemen lenne, helyi tünetei lennének (váladékozás, kötőhártya vérbőség, stb), a laborvizsgálatok nem kórjelzőek. Látatlanban természetesen semmi biztosat nem tudok mondani, de nagyon szívesen megvizsgálnám, ha megtisztelne bizalmával. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  14. Sárközi Gyöngyi2010. jan. 28., 20:37 14

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a válaszát! A megadott elérhetőségen bejelenkezek Önhöz vizsgálatra.

    Üdvözlettel:

    Sárközi Gyöngyi

  15. szelecske2010. márc. 02., 13:49 15

    Kedves Doktornő!
    A kislányom áprilisban lesz 2 éves. Az elmúlt napokban párszor „beszaladt” mindkét szeme az orra tövéhez, rgo bebandzsított. Nem tudom sem fáradtsághoz, sem máshoz kötni. Először azt hittem néz valamit, de nem.
    Nem tudom eldönteni, hogy ez egy súlytalan jelenség vagy olyan probléma, ami kivizsgálást igényel.
    Várom szíves válaszát.
    Előre is köszönöm
    Szelecske

  16. Dr. Juhos Piroska2010. márc. 02., 15:55 16

    Kedves Szelecske!
    Látatlanban nehéz megmondani, hogy van-e jelentősége a kislány kancsalításának,ezt csak szemészeti vizsgálat tudja eldönteni. A kivizsgálás mihamarabb javasolt! Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  17. Filip Ilona2010. márc. 24., 8:45 17

    Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni, hogy lézeres műtét segítségével gyógyítható-e a színtévesztés.

  18. Dr. Juhos Piroska2010. márc. 24., 19:30 18

    Kedves Ilona!
    A színtévesztés örökletes állapot, mai tudásunk szerint nem lehet gyógyítani sem gyógyszerrel, sem műtétileg. Létezik azonban a színtévesztést korrigáló szemüveg, keresse meg a http://www.szintevesztes.com honlapot, ahol többet tudhat meg a színtévesztésről és annak lehetséges javításáról. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  19. Lakó Rita2010. máj. 16., 17:06 19

    Kedves Doktornő!
    14 évesen kaptam szemüveget (1.5-et), egy évvel később 0.25-re cserélték, és azt mondták meggyógyult a szemem, de ezt még viselni kell. Mostanáig ezt viseltem, de csak olvasáshoz, számítógépnél (25 éves vagyok most). Egy hete voltam egy átlagos szemészeti szűrésen, és 0.75-ös szemüveget írtak fel, de azért úgy gondoltam még az optikai szaküzletben is megnézetem. Itt azt mondták nem kell szemüveg, viszont egy alap polatesztet csináltattak velem, és azt javasolták nézessem meg alaposabban.
    Addig ne is hordjam a szemüveget.
    Érdekelne a dolog, mivel évek óta migrénes fejfájás gyötör és azt mondták ezzel javulhat. Tehát ha kiderül, hogy van ilyen jellegű problémám, milyen megoldás van? És mennyibe kerülne kb.?
    Válaszát előre is köszönöm: Lakó Rita

  20. Dr. Juhos Piroska2010. máj. 17., 9:29 20

    Kedves Rita!

    Valóban okozhat migrénes fejfájást a rejtett kancsalság, amelyet polateszt segítségével lehet vizsgálni és megfelelő (hasábos) szemüveggel korrigálni. A szemüveg árára vonatkozóan nem tudok érdemi felvilágosítással szolgálni, a probléma kivizsgálása és a szemüveg felírása után az optikus tudja az árát megmondani. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  21. Csilla2010. máj. 18., 9:14 21

    Kedves Doktornő!

    Az normális jelenség, ha kislányom (8 éves), leginkább ha fáradt, akkor a szemeivel kétfelé néz? Nem bandzsít, hanem mondjuk az egyik szemével rám néz, a másikkal meg kifelé. Kiskora óta megvan ez a „jelenség” nála.

    Másik kérdésem, hogy ha polatesztre szeretnénk menni Önökhöz, akkor kötelező-e előtte a szakorvosi vizsgálat, vagy bejelentkezhetünk csak a polatesztre is?

    Köszönettel: Csilla

  22. Lakó Rita2010. máj. 18., 20:01 22

    Köszönöm!

  23. Ácsné K. Mária2010. máj. 19., 20:13 23

    Tisztelt Doktornő!
    Én rövidlátó és rejtett kancsal vagyok. Ötéves kisfiamnak már romlott a látása (a cilinder értékek -1 körül vannak), ezt szemészeti szakrendelésen igazolták. Szemüveget még nem írtak fel, hogy majd ráérünk azzal iskolakezdéskor. Kérdezgettem ott, hogy nem-e rejtett kancsal ő is (az egyik szemét néha kicsit furcsán tartja). Annyi választ kaptam, hogy figyeljem. A napokban ez a gyanús szeme hirtelen berohant az orrához. A kérdésem az lenne, hogy egy ötéves gyereknél lehet már vizsgálni megbízhatóan, hogy rejtett kancsal e?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Ácsné K. Mária

  24. Dr. Juhos Piroska2010. máj. 20., 14:38 24

    Kedves Mária!
    Igen, ebben az életkorban már jól vizsgálható mind a rejtett, mind a manifeszt kancsalság (kisfiánál valószínűleg ez utóbbiról van szó). Ha gondolja, szívesen megvizsgálom a gyermeket. Üdvözlettel dr.Juhos Piroska

  25. Dr. Juhos Piroska2010. máj. 20., 14:43 25

    Kedves Csilla! Lehet polateszt vizsgálatra bejelentkezni, de természetesen ehhez hozzátartozik a szakorvosi vizsgálat is, hiszen csak azzal együtt értékelhető a polateszt. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  26. Ácsné K. Mária2010. máj. 25., 12:35 26

    Kedves Doktornő!
    Köszönöm válaszát. Júniusban valószínűleg elmegyünk a rendelésére.

  27. Csilla2010. jún. 06., 13:07 27

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát!
    Félreérthetően fogalmaztam, az érdekelt, hogy a polateszt előtt is van-e szükség szakorvosi vizsgálatra.

    A másik kérdésemre is várom válaszát!
    Bemásolom: Az normális jelenség, ha kislányom (8 éves), leginkább ha fáradt, akkor a szemeivel kétfelé néz? Nem bandzsít, hanem mondjuk az egyik szemével rám néz, a másikkal meg kifelé. Kiskora óta megvan ez a „jelenség” nála.

    Köszönettel: Csilla

  28. dr.Juhos Piroska2010. jún. 06., 18:06 28

    Kedves Csilla! Kislánya szemtünetei egyáltalán nem természetesek, ha eddig még nem vizsgálta szemorvos, feltétlenül javaslom, hogy vizsgáltassa meg. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  29. Éva2010. júl. 04., 14:30 29

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom szeptemberben lesz 3 éves. Kb. 10 hónapos kora óta nagyjából negyedévente begyulladnak a szemei (hol az egyik, hol a másik, de leginkább mindkettő). A tünetek: könnyezés, aztán váladékozás, melyek a kezelés hatására elmúlnak. A szeme fehérje nem szokott piros lenni. Most télen, egy hasonló esetnél, mikor a szemcsepp minden bizonnyal allergizálta, és erőteljes ödéma alakult ki, vettem észre, hogy a szeme alatti ödéma nagyon nehezen gyógyul. (Sajnos nem tudom, nem vettem észre, hogy korábban volt-e ilyen duzzanat.) Sőt, mostanra a szem(ek) alatti ödéma tulajdonképpen állandósult, fertőzések (nátha, valamilyen vírusos betegség) esetén pedig még nagyobb(ak). Nagyon ritkán észrevehető, hogy nincs a szemei alatt duzzanat.
    A gyermekorvos étkezési problémára, vashiányra gyanakszik. Ezt most már nem hinném, mert a mostani duzzanata a bal szeme alatt a külső szemzug felől indult. Szerintem vashiánynál mindig egyszerre lenne mindkét szemnél duzzanat.
    A szemorvos, akinél még közvetlenül az allergiás eset után jártunk (és még nem láttuk az állandó ödémát), arra gondolt, orrnyálkahártya-duzzanat miatt alakulhat ki ilyen gyakran a szemgyulladás, ezért javasolta fül-orr-gégész felkeresését. Jártunk ilyen orvosnál is, aki megvizsgálta kislányom orrmanduláit (akkor egyébként éppen náthás volt), és azt mondta, kicsit nagyobbak, de nem vészes. Kérdésemre elmondta, hogy az orrmandula megnagyobbodása lehet átmeneti is, az akkori fertőzés hatására. A beszélgetés során abban egyeztünk meg, hogy jelenleg nem szükséges orrmandula-műtét.
    Ön mit gondol, mitől van kislányom szeme alatt szinte állandóan ödéma, és miért gyullad be ilyen gyakran a szeme?
    Köszönettel, Éva

  30. Dr. Juhos Piroska2010. júl. 06., 9:50 30

    Kedves Éva! Gyermekkorban nem ritkaság a kötőhártya gyulladás, vannak gyermekek, akiknél soha nem fordul elő, és vannak szép számmal olyanok, akiknek igen gyakran jelentkezik. Ez rendszerint fertőzéses eredetű, a közösségbe járó gyerekeken gyakran látjuk. Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani a szemhéj duzzanatáról, lehetséges, hogy a sűrűn kialakuló gyulladás következménye, de valóban lehet allergiás eredetű is. A vashiányt én sem tartom valószínűnek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  31. Iván Gábor2010. szept. 01., 9:38 31

    Tisztelt, Doktornő!

    30 éves vagyok, foglalkozásomat tekintve informatikus. Van egy problémám, amivel közel 13 éve küzdök, de eddig ahány szemész orvosnál voltam, mind mást mondott és egyikük sem tudta/akarta a probléma kiváltó okát megszüntetni, csak a tünetet kezelni. Egyikük még egy drága szemműtétre is be akart utalni (amit persze ő végzett volna), amivel saját állítása szerint is csak 40% esély lett volna a probléma okának megszüntetésére. Na most ezek után a bizalmam erősen megrendült.

    A probléma leírása: a szemem a nappali időszakban teljesen tünetmentes, tisztán látok, van könnyem rendesen. Folyadékot is kellő mennyiségben iszok: tejet, teát, szénsavmentes vizet, gyümölcsitalokat kb 1,5-2 litert. De a lefekvést megelőző 30-60 percben bekövetkezik egy hirtelen és erőteljes szemszáradás, amit a műkönny cseppek is csak 5-10 percre tudnak enyhíteni. Alváshoz kénytelen vagyok sűrűbb, gél állagú készítményt használni (Corneregel), ami legalább addig kitart, amíg elalszok, de a 7-9 órás alvási időt ez sem képes kitölteni. Minden reggel csontszáraz szemmel és szájjal ébredek, és egy merő lutri, hogy a szemgolyómra tapad szemhéjam mikor tép le megint a hámrétegből egy kellően fájdalmas darabot. Ilyenkor aztán szemem ég, szúr, a legkisebb fényre is érzékeny, és a könnyem is durván megindul, ami meg ugye csípi.

    Abban bízok, hogy talán Ön tudja erre a problémára a tökéletes és végleges megoldást (ami nem az, hogy dolgozzak mást, mert nem az nem megoldás).

    Válaszát előre is köszönöm.

  32. Dr. Juhos Piroska2010. szept. 04., 18:17 32

    Kedves Gábor!
    A leírt tünetek alapján (a szemszárazság mellett szájszárazságot is említ) autoimmun betegség lehetősége is felmerül, ilyen irányú kivizsgálása is szóba jön. Mindenesetre vizsgálat nélkül nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Addig is tüneti terápiát javasolok. Üdvözlettel: Juhos

  33. Kovács Szilvia2010. szept. 10., 12:11 33

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam hét éves lesz. Most kezdte az iskolát, és igen hamar kiderült (másolásos színezés), hogy színtévesztő. Ezt a szemészeti vizsgálat is alátámasztotta.
    Édesapám és nővérem fia is színtévesztő.
    A kérdésem az lenne, hogy javasolja-e Ön kisgyereknek a szemüveg használatát? A szemorvos, aki vizsgálta nem javasolja, mivel véleménye szerint megzavarhatja a gyereket. Én tanácstalan vagyok, mivel első osztályos és elég sok színre épülő matematikai és logikai feladatot kell megoldania. Félek hogy a kudarc (nem jól színez ki valamit, és ezért nem jó a feladat )ami a színtévesztése miatt éri tanulási nehézséget, problémát okoz neki.
    Sajnos magatartásproblémáink is vannak, ami nem tudom, erre visszavezethető-e?
    Köszönöm válaszát, üdvözlettel: egy aggódó anyuka

  34. Dr. Juhos Piroska2010. szept. 11., 18:49 34

    Kedves Asszonyom!
    A színtévesztés korrekciójára valóban létezik Colorlite néven szemüveglencse. Erről bővebben a szintevesztes.com honlapon olvashat. Itt megtalálja dr. Wenzel Klára telefonszámát is, ő foglalkozik a színtévesztéssel ill. annak korrekciójával. Szerintem meg lehetne próbálni, ha a gyermekben van az együttműködésre hajlandóság. Kérem, ha ideje engedi, írjon pár sort a tapasztalatokról, mivel ilyen fiatal, Colorlite lencsét viselő páciensem még nem volt, és számomra is tanulságos lenne az Önök véleménye. Üdvözlettel: Juhos

  35. Siposné Kring Éva2010. nov. 25., 7:34 35

    Kedves Doktornő!

    Kislányom dyslexiás (11 éves) és a fejlesztő pedagógus ajánlotta, hogy vigyem el egy pola tesztre. A kérdésem az lenne, hogy most is szeműveget hord (+-os), attól még lehet neki is ilyen szemüveget csináltatni és mennyibe kerülne a lencse?

    Válaszát előre is köszönöm:
    Siposné

  36. Dr. Juhos Piroska2010. dec. 01., 21:45 36

    Kedves Asszonyom!
    11 éves kislányánál már el lehet végezni a polateszt vizsgálatot. Amennyiben hasábos szemüvegre van szüksége, a dioptriával lehet kombinálni. A lencse áráról nem tudok mondani semmit, mert az a lencse erősségétől is függ. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  37. Agnes2010. dec. 02., 9:33 37

    Tisztelt Asszonyom!

    Szeretnem megtudni, hogy On vagy esetleg mas szemorvos alkalmazza-e Magyarorszagon a szemizom tornat? „Lusta szem” szindromam van nekem is es a most 7 eves kisfiamnak is – mindkettonknel astigmatism-mel kombinalva. Kisfiamnak kozeli es tavoli latas -egyenlore – kifogastalan, bar a szemorvos +0.25-os szemuveget irt fel a megfelelo korrekcioval. En evekkel ezelott resztvettem mar egy szemizom torna programon, itt Franciaorszagban ahol elunk, amit most a szemorvosom ujra felirt nekem is, es a kisfiam szemorvosa is erre a programra kuldte el a gyereket. Mivel kozeli terveinkben szerepel a Magyaroszagra koltozes, szeretnem tudni, hol es milyen lehetoseg van hasonlo terapiara. Ez a terapia egy nemzetkozileg ismert es alkalmazott modszer (nemcsak Franciaorszagban hanem Angliaban es Nemetorszagban is szeles korben alkalmazzak- a szemorvosaink szerint). Tobb lepesbol all (pl egy „prizma” segitsegevel egy targyra koncentralva „huzzak be a lusta szemet” , vagy egy mikroszkop szeru gepben 1-1 kep a bal illetve jobb szemnek mozgatva amig a 2 kep ossze nem er egy keppe stb) , egy alkalom kb 20 percet vesz igenybe, egy heten egy alkalommal kell menni es kb 6-8 illetve 10 szeanszot kell elvegezni, hogy sikeres legyen az izmok erositese. Amikor evekkel ezelott en mar resztvettem ezen a programon, igen hatekonyan javult a latasom, ertem ezalatt, hogy nem faradt el olyan konnyen a szemem a kompjuteres munkam soran, nem volt homalyos a latasom pl szurkuleti-esti autovezeteskor. Remelem, hogy a kisfiamnak is hasonloan eredmenyes lesz a kezeles. Mivel valoszinuleg orokletes dolgorol van szo (edesanyamnak is ez a problemaja-de sajnos nala keson idos korban diagnosztizaltak), feltetelezem, hogy ismetlodo treningre lenne szukseg, ezert keresem a magyarorszagi lehetoseget is. Segitseget elore is koszonom.
    Tisztelettel: O. Agnes

  38. Dr. Juhos Piroska2010. dec. 07., 19:50 38

    Tisztelt Asszonyom! Legjobb tudomasom szerint Magyarorszagon az on altal leirt kezelesi modot nem alkalmazzak. Udvozlettel: Juhos Piroska

  39. Sárdi Ildikó2011. jan. 19., 10:50 39

    Tisztelt Doktornő!

    A 8 éves kislányom olvasási gondokkal küzd (minden másból kitűnő teljesítményt nyújt) és a logopédiai tanácsadáson néhány napja azt javasolták, hogy ne csak egyszerű szemvizsgálatra vigyem el, hanem egy Polatesztre, mert lehetséges, hogy rejtett kancsalság áll a háttérben. Gondos anyukaként azóta olvasok a rejtett kancsalságról, a vizsgálatról, a prizmás szemüvegekről, stb. A kérdésem az, lehet-e a rejtett kancsalság örökletes? Olvastam, hogy a teszt szubjektív. Mennyire? Diagnosztizálhatják-e vele a nem létező rejtett kancsalságot, vagy a létezőt nem veszik eszre, vagy csak a szemüveg felírásában játszik szerepet a szubjektivitás? Tompalátó felnőttnél javíthat-e a látás minőségén ez a fajta szemüveg? Egyszerű szemvizsgálatnál, miért nem ajánlotta ezt a tesztet és szemüveg lehetőséget egy szemorvos sem, akik a gyerekemet megvizsgálták?

    Köszönettel,
    S. Ildikó

  40. Dr. Juhos Piroska2011. jan. 19., 14:22 40

    Tisztelt Asszonyom! A lényegre rámutató kérdéseire a következőket tudom válaszolni:
    1. A rejtett kancsalság kialakulásában örökletes tényezőket ki lehet mutatni.
    2. A polateszt vizsgálat objektív, de az adatokat az orvos a páciens bemondása alapján értékeli, ezért a vizsgált egyén szubjektivitása némileg befolyásolja az eredményt. De egyéb tesztekkel a vizsgáló orvos ezt a „torzítást” minimálisra tudja csökkenteni.
    3. Nem ad sem álpozitív, sem álnegatív leletet, tehát nem létező rejtett kancsalság esetén nem ad kóros eredményt, ill. fordítva: a meglévő rejtett kancsalságot kimutatja.
    4.Tompalátó felnőtt esetében a látás javulását nem eredményezi, a tompalátás eredményes kezelésére 12 éves kor után nincs reális lehetőség.
    5. A hagyományos vizsgálómódszerek között is van olyan, ami a rejtett kancsalságot kimutatja – bár az nem olyan megbízható és pontos, mint a polateszt eljárás – de sajnos sok szemorvos nem is gondol a rejtett kancsalság lehetőségére, különösen akkor, ha nem gyermekszemész specialista. Polateszt eljárást csak kevesen alkalmazunk, ennek elsősorban az az oka, hogy a vizsgálat nagyon időigényes. De szerepet játszik az is, hogy a hasábos szemüveg meglehetősen költséges, a vizsgálatot általában magánrendelőben kell elvégeztetni, és sok szülő nem tudja vállalni ennek anyagi vonzatát.
    Végezetül pedig dyslexia gyanús gyermekénél és is javaslom a vizsgálat elvégzését, nem egy esetben sokat segített a hasábos szemüveg az olvasási nehézségek leküzdésében.
    Üdvözlettel: Juhos Piroska

  41. Farkas Edina2011. feb. 02., 9:52 41

    Tisztelt Doktornő!

    Négy és féléves kisfiam szemorvosi vizsgálata a következő eredményt hozta:
    Sph.dptr Cyl.dptr. Ax
    J +1,0 +1,0 90°
    B +1,0 +1,0 90°
    A szemész szemüveg viselését javasolja mondván, hogy úgyis hozzá kell szoknia, mert az iskolában biztosan hordania kell. Kisfiam persze nem nagyon rajong az ötletért…
    Kérdéseim:
    1. Ön is ajánlja-e a szemüveg viselését? Ha igen, mikor?
    2. Ez a fajta eltérés „kinőhető”-e, várható-e változás a kor előre haladtával?
    3. Okozhatja-e ez az eltérés, hogy nem szeret rajzolni? (színezés során egyébként gyönyörűen tartja a vonalakat, szeret szerelni, egyéb apró dolgokkal foglalkozni)

    Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Farkas Edina

  42. Dr. Juhos Piroska2011. feb. 02., 11:03 42

    Kedves Asszonyom! Az ön által leírt szemüvegérték valóban igényli a szemüveg viselését, mert a korrekció nélkül nem teljesen pontos a gyermek látása. A hibához ebben az életkorban valamelyest tud a szem alkalmazkodni, de ezt a fajta hibát teljesen kiküszöbölni nem tudja. Az iskolában valóban sok problémát okozna: olvasási, írási nehézségek, stb., de a szemüveg viselését mihamarabb célszerű elkezdeni az esetleges tompalátás megelőzésére. Az ilyen típusú fénytörési hiba mértéke iskolás korban általában csökkenni szokott, még akár az is előfordulhat, hogy kamasz korára kinövi, de mivel ún. cylinderes üvege lesz, lehet, hogy teljesen nem múlik el. Azt, hogy őnála ez hogyan alakul, előre megmondani nem lehet. Remélem, meggyőztem arról, hogy a szemüveg viselése nagyon fontos, és kisfia idegenkedését hamar legyőzi. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  43. Kiss Angelika2011. feb. 17., 23:10 43

    Tisztelt Doktornő!

    Egy kedves ismerősöm ajánlotta Önt. Tanácsát szeretném kérni az ügyben, hogy kislányom 9 éves lesz. Augusztusban volt egy árpája mikor is észrevették, hogy nem lát jól a jobb szemére. Októberben az SZTK-ban megvizsgálták és visszarendeltek féléves kontrollra. Semmit sem kapott. Ez év február 2-án volt iskolai szürővizsgálat ahol:” V 0,8/0,8 Nem látja jól a táblát.” kaptunk szemészetre beutalót. Ezután elvittem a Budai Gyermekkorházba, ahol pupillatágítás után-2,0 Dsph
    -1,0 Dsph Pd:57 mm. eredményt kaptunk.

    Tisztelettel szeretném kérdezni, hogy Ön szerint szükség lenne-e még egy vizsgálatra, mivel ez a három eredmény után teljes bizonytalanságban vagyok kislányom szemét illetően.

    Köszönettel:
    Kiss Angelika

  44. Kiss Angelika2011. feb. 18., 10:46 44

    Tisztelt Doktornő!

    Egy kedves ismerősöm ajánlotta Önt. Kilencéves kislányomnak augusztusban volt árpája, mikor észrevették, hogy rosszul lát. Októberben elvittem az SZTK-ba, ahol megvizsgálták és azt mondták rossz a jobb szeme félév múlva menjünk kontrollra. Semmit sem adtak. Ezután február 2-án volt iskolai szűrés, ahol :”V 0,8/0,8. Nem látja jól a táblát” beutalót kaptunk. Ezt követően a Budai Gyermekkorházba pupillatágítás után
    jobb -2,0 Dsph bal -1,0 Dsph Pd: 57 mm
    eredményt kaptunk.
    Legyen szíves segíteni egy elbizonytalanodott anyukának, hogy Ön szerint szükséges lenne-e még egy szemvizsgálat?

    Köszönettel: Kiss Angelika

  45. Kiss Angelika2011. feb. 18., 18:34 45

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom 9 éves lesz és augusztusban volt egy árpája.A szemészeten észrevették, hogy a jobb szeme rossz. Októberben voltunk az SZTK-ban, ahol nem adtak semmit, csak visszarendeltek féléves kontrollra. Február 2-án iskolai szűrésen kaptunk egy beutalót a szemészetre „V0.8/0,8 Nem látja jól a táblát.” Ezután elvittem a Budai Gyermekkorházba, ahol pupillatágítás után : jobb -2,0 Dsph bal -1,0 Dsph Pd: 57 mm.
    Kérem segítsen, Ön szerint szükséges lenne-e még egy szemvizsgálat? Sajnos elbizonytalanodtam ennyi eredmény után.
    Köszönettel: Kiss Angelika

  46. Dr. Juhos Piroska2011. feb. 19., 18:27 46

    Kedves Asszonyom! Kislánya a leírtak alapján enyhén rövidlátó, a szemüveg minden bizonnyal korrigálni fogja a látását. Ha bármi probléma van a szemüveg viselésével kapcsolatban ( nem szívesen hordja, nem lát jól vele, stb.) készséggel megvizsgálom a kislányt. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  47. Zsuzsanna2011. jún. 19., 14:25 47

    Tisztelt Doktornő!
    57 éves vagyok, szürkehályog van a bal szememen. Már a műtét időpontja is megfogalmazódott bennem, amikor kettőslátást tapasztaltam és észleltem, hogy a szemem befordult az orrom felé. Mi lehet az oka, a hályog műtét után rendbe jön-e, vagy csak műtéttel?
    Köszönöm válaszát, tisztelettel: Zsuzsanna

  48. Dr. Juhos Piroska2011. jún. 19., 16:17 48

    Kedves Asszonyom! Az ön esetében vizsgálat nélkül tényleg nem tudok véleményt mondani. Javaslom, hogy haladéktalanul konzultáljon szemorvosával, de én magam is készséggel megvizsgálom. Üdvözlettel Juhos Piroska

  49. Anikó2011. júl. 15., 10:55 49

    Tisztelt Doktornő!

    A kisfiam 8 éves.

    1.) első szemvizsgálata alapján a következő értékek születtek:
    VISUS od. 0.8
    os. 1.0
    Bref od: +3.5 -0.5 tg. 170 / 59 Ref + 2.0 + 0.5. tg. 75 / 61
    os: +0.25 -0.25 tg. 170 +0.5

    2.) második szemvizsgálata során:
    atropin ref od. +3.5 +1.0 cyl. 85
    os. +1.25 +0.25 cyl. 65 /61

    3.) harmadik (Ü. próba szűken) vizsgálat eredmény:
    d: 0.8 + 1.5 + 1.0 tg 85 = 1.0
    s: 1.0 + 0.5 =

    A fentiek alapján a következő paraméterekkel rendelkező szemüveget írták fel:
    JOBB: sph.dptr: cx+1.5 cyl.dptr: cx+1.0 Ax: 85
    BAL: sph.dptr: cx+0.5 cyl.dptr: —— Ax: —-

    Szeretném megkérdezni,
    a.) mit jelentenek az egyes értékek vizsgálatonként és a szemüvegre vonatkozólag?
    b.) hogyan számítódott ki a vizsgálat eredményeiből, hogy milyen szemüveget kell viselnie? És jól van-e kiszámolva?
    c.) kinőheti-e a túllátást?
    d.) az első vizsgálat után miért mondhatta a doktornő, hogy szemtakarásos módszerrel akár egy nyár alatt korrigálható annak a szemnek a hibája, amelyiket fiam most nem nagyon használ látásra? Valóban nem használja az egyik szemét?
    e.) a második vizsgálat – Atropinos – után miért mondhatta a doktornő, hogy olvasáshoz és íráshoz mindig kell majd szemüveget viselnie a fiamnak, valószínűleg tartósan és nem növi ki.
    f.) a harmadik vizsgálat után miért mondta a doktornő, hogy mindig kell viselnie fiamnak a szemüveget, csak sportoláshoz nem? Miért változott a három vizsgálat után az álláspontja és jól látja-e a megoldást?

    Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:

    Anikó

  50. Anikó2011. júl. 15., 10:59 50

    előző levelemből annyi információ kimaradt, hogy a második -atropinos- vizsgálat során
    VISUS od. +3.5 +1.0 cyl.85 1.0
    még ezek az értékek születtek

  51. Dr. Juhos Piroska2011. júl. 16., 20:39 51

    Kedves Asszonyom! Kérdései a szükséges mértékű kételkedés jelei, csak üdvözölni tudom. A pontos leírás alapján azt tudom mondani, hogy én alapvetően, és elvi okokból nem értek egyet a felírt szemüveggel, szerintem a teljes, Atropinos tágításban mért értéket kellene viselnie a gyermeknek. Vizsgálat nélkül azonban nem merek többet mondani, semmiképpen nem akarok rosszat a gyermeknek. Ha gondolja, készséggel megvizsgálom, ezután dönthetünk közösen arról, hogy milyen kezelést kapjon a továbbiakban. Üdvözli: Juhos Piroska

  52. Zsófi2011. júl. 25., 11:57 52

    Tisztelt Doktornő!

    Egy hete éjszaka arra ébredtem, hogy huzat van a szobámban és a szemeimből (gondoltam emiatt) folyik a könny. Ezután nem törődtem a tüneteimmel. Eleinte azt vettem észre, hogy kicsit könnyezik a szemem, aztán ragad a kontaktlencse felhelyezése/kivétele után az ujjam. Péntek óta viszket a szemem. A szemem csücskénél az a félholdacska meg van duzzadva, de vörösséget nem észlelek egyik szememen sem. Garasone szemcseppel csepegtetem vasárnap óta, a kontaktlencsét és a tárolót kidobtam, most szemüveget viselek.
    Szemvörösség nélkül is lehet kötőhártya gyulladásom? Vagy ez esetleg teljesen más?
    Szakorvost jelenleg nem tudok felkeresni, mert augusztus közepéig szabadságon van, a városunk kórházi szakrendelését pedig inkább nem minősíteném.
    Ön szerint az ápolószert is kidobjam? Fertőzött lehet a doboz? Mikor használhatok újra lencsét?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Zsófi

  53. dr.Juhos Piroska2011. júl. 25., 19:00 53

    Kedves Zsófi! A leírása alapján lehet egyszerű kötőhártya gyulladása, de mivel kontaktlencse viselő, bármilyen ezzel kapcsolatos komplikációja is. Szemész szakorvosi vizsgálat nélkül a lencsét semmi esetre sem viselje! Üdvözlettel Juhos Piroska

  54. Zsuzsanna2011. aug. 22., 4:56 54

    Tisztelt Doktornő!

    Skarlátom volt 50 éves fejjel. Ezzel egyidejűleg szempanaszaim lettek. Szemduzzanat és pirosság. Tobradexet kaptam még mielőtt kiderült, mi is okozza a problémát. Ez a szemcsepp nem használt. Mi lehet az oka? Van számomra hatásosabb?
    Előre is köszönöm tanácsát: Zsuzsi

  55. Dr. Juhos Piroska2011. aug. 22., 7:27 55

    Kedves Zsuzsanna!
    Lehetséges, hogy a skarlát kialakulásáért felelős kórokozó támadta meg a szemét, ezért nem hatásos a Tobradex szemcsepp ( ez ugyanis olyan gyulladáscsökkentőt tartalmaz, ami fertőzés esetén nem hatásos ). Lehet, hogy antibiotikum szemcsepp szüntetné meg a panaszait, de vizsgálat nélkül ennél többet nem tudok mondani. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  56. Végvári Andrea2011. szept. 02., 19:01 56

    A lelet: LangII:4 pont pozitiv.Ez mi?Visus: 1.0 vex ünf. VK:1,0
    1.0 vex ünf villa,5m VK:1.0 nehezen vizsgálható.
    jo: SPH +0,5 cyl -0,75 AX 110
    bo: SPH +,125 CYL: -0,25 AX 51
    PD=55
    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 7 éves lesz,most voltunk először szemészeten,mivel kezdődöt az iskola és előtte szerettem volna megnézetni.
    Azt mondták a Gyöngyösi úti rendelőben,hogy nem egyértelmű a vizsgálati eredmény,igy tágitva kell majd 1hónap múlva visszamenni.
    Eddigi eredmények alapján mit jelentenek az értékek?Kell aggódni?Van 2 db tejeskávé foltunk,ami születésünk óta megvan és nem lett több. Erre rá is kéreztek.
    Köszönöm szépen válaszát!
    Üdv Végvári Andrea

  57. Dr. Juhos Piroska2011. szept. 04., 19:08 57

    Kedves Asszonyom! Aggódni semmiképpen nem kell, a gyermekek alapos vizsgálatához a pupilla tágításban történő fénytörés meghatározás hozzá tartozik, így kisfia érdekében ezt a vizsgálatot érdemes elvégeztetni. Ez ugyanis eldönti, hogy szüksége van-e szemüvegre vagy sem. A tejeskávé folt sem ad okot aggodalomra, a gyermekorvos már minden bizonnyal elküldte volna vizsgálatokra, ha ez jelentőséggel bírna. ( Létezik ugyanis egy olyan idegrendszeri betegség, melyhez gyakran társul kávé folt. Kisfiánál nyilván ilyen gyanú fel sem merült.) Üdvözlettel: Juhos Piroska

  58. Maria Oakley2011. okt. 29., 21:52 58

    Kedves Doktorno,

    Szuletesem ota kancsalsaggal kezeltek a Maria utcai klinikan 22 eves koromig. Prizmas, cilinderes lencsem volt. 4 evesen mutetre is sor kerult.. (jobb szem) Ezek utan szemtorna evekig, valtott szemtakaras es szemuveg a szemuveg hasznalata.
    30 eves koromban lezeres szemkorrekciot vegeztek rajtam ezek utan nem volt szukseg evekig a szemuveg hordasara. Egy ideje erzem hogy nem hasznalom mindket szemem es az olvasassal, kozelbe latassal bajok vannak, szuksegem lesz szemuvegre.
    (Iden cukorbetegseget diagnosztizaltak nalam, amely beallitott, karbantartott jelenleg.)
    Szeretnek bejelentkezni Onhoz amennyiben lehetseges. Udvozlettel: Maria Oakley

  59. Dr. Juhos Piroska2011. okt. 30., 17:50 59

    Tisztelt Asszonyom! Készséggel megvizsgálom, megbeszéljük, hogy kezelésére milyen lehetőségek vannak. Bármelyik rendelőbe bejelentkezhet, a honlapon megtalálja a telefonszámokat, ahol asszisztenseinkkel időpontot tud egyeztetni. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  60. Badics István2012. jan. 23., 19:56 60

    Tisztelt Doktornő!

    Remélem jó helyre írok a problémámmal! Sajnos már gyerekkoromban kiderült, hogy színtévesztő vagyok (piros-zöld közti árnyalatok), ami ezidáig nem különösebben zavart, de most kezd problémát is okozni… 24 éves vagyok, villamosmérnökként szeretnék továbbtanulni, ahol felvételinél nem, de a gyakorlatban, illetve elhelyezkedésnél már problémát fog okozni az alkalmassági vizsga miatt. Sok mindent olvasni ezzel kapcsolatban. Valahol azt írják, hogy kizáró ok, de valahol azt írják, hogy nem okoz problémát…
    Több kérdésem is lenne: Azt tudom, hogy gyógyítani nem lehet a színtévesztést, de az idő múlásával romolhat-e az állapotom? Vállalnak-e színkorrigálásra alkalmas szemüveg gyártását? Milyen esélyekkel (kb. hány %-ban) javítana egy színkorrigáló szemüveg a színlátásomon? Lehet-e készíttetni színszűrős lencsét dioptriával? Mivel szemüveges vagyok, ez fontos lenne számomra. Sok helyen olvasni, hogy ennek a kutatása gyerekcipőben jár, így sajnos vannak kétségeim… Milyen költségekre lehet számítani egy ilyen szemüveg elkészítésekor? Illetve egy utolsó kérdés, szemüveg csináltatása esetén kapok-e valamiféle igazolást, hogy színtévesztő vagyok, de a szemüveg segítségével jól látok?

    Köszönettel,
    Badics István

  61. Dr. Juhos Piroska2012. jan. 23., 21:42 61

    Tisztelt Uram! A színtévesztés korrekciójára valóban van lehetőség, dioptriás változatban is. Magam nem foglalkozom ilyen szemüvegek rendelésével, javaslom, hogy keresse meg a szintevesztes.com honlapot, ahol részletes tájékoztatást olvashat a problémáról, a lehetséges korrekcióról, megtalálja szakemberek és optikai üzletek elérhetőségét. Remélem, megtalálják az ön számára a megfelelő megoldást. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  62. Rozsa2012. aug. 05., 11:55 62

    Tisztelt Doktorno!
    A szem vizsgalatanal a Pd ertek az allando vagy valtozhat?
    Koszonom a valaszat!
    Tisztelettel: Rozsa

  63. Dr. Juhos Piroska2012. aug. 06., 17:12 63

    Kedves Rózsa! Gyermekkorban a fej növekedése miatt változik – nő – a PD (pupilla távolság) érték, felnőtt korban nem változik. A távoli korrekció PD értékéhez képest a közelit általában 2 mm-rel kevesebbre javasoljuk, mivel közelre tekintéskor két szemünk nézővonala befelé tér, ezért a pupilla távolság is kevesebb. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  64. Judit2012. szept. 20., 11:22 64

    Tisztelt Doktornő!
    17 hónapos kislányommal kapcsolatban kérnék segítséget. 15 hónapos korától néha beszaladt a jobb szeme, bekancsalított. Elvittem szemészeti vizsgálatra, ahol pupillatágítás után megállapította a doktornő, hogy szemüveg szükséges, jobb szemre +5,5, bal szemre +7 dioptria. Ez szinte sokkolt, így el is felejtettem megkérdezni, a kancsalságáról. Családi nyomásra is, de őszintén szólva saját megnyugtatásra is, elvittem egy másik szemészhez, aki megállapította, hogy látszólagos kancsalságról van szó, így nem szükséges pupillatágításos dioptriamérés sem , csak akkor, ha többször és hosszabb időre kezd kancsalítani, egyébként fél év múlva kontroll, akkor, ha szükséges, a dioptriamérés után ír szemüveget.
    Most teljesen tanácstalan vagyok , hisz két ellentétes szakvéleményt kaptam.
    Nem értem, ha nem kancsal, „csak” távollátó, miért nem kell szemüveg, hisz a másik doktornő ezt nem tudhatja, hisz nem is mérte.
    Viszont ha elkezdi hordani az erős szemüveget, és nincs rá szüksége, az biztos nem jó neki.
    A kérdésem az lenne, Ön megvizsgálná-e a kislányt, szükséges-e, vagy csapjak a hasamra, és fogadjam el valamelyik fenti véleményt.
    Ön szerint is ilyen kicsi gyereket pupillatágításban kell vizsgálni, és egyáltalán, ha esetleg nincs egyéb panasz, akkor mindig szükséges-e a tágítás?
    Egyébként semmi kifogásom a szemüveg ellen, hisz a legfontosabb, hogy segítsek, jót tegyek a gyerekemnek, csak a kérdés mi a jó neki.
    Önt a válaszai alapján nagyon korrekt, hozzáértőnek látom, ha szükséges, szívesen elviszem vizsgálatra is, de a bizonytalanság a legrosszabb, hisz közben szalad az idő, ha kellene hordania szemüveget, akkor minél hamarabb el kellene kezdenie.
    Köszönöm előre is válaszát: Judit

  65. Dr. Juhos Piroska2012. szept. 20., 15:30 65

    Kedves Asszonyom! Természetesen nagyon szívesen megvizsgálom a kislányát, csak a vizsgálat alapján lehet eldönteni, mi is a teendő a gyermekkel. A leírtak alapján valószínűleg az első doktor megállapítása a helyes, a gyermekek felelősségteljes, alapos vizsgálatához a pupilla tágítása elengedhetetlen. Ezért – hogy egy utat megtakarítsunk – jó lenne, ha hozzám már tágítva hoznák a kislányt. Nem tudom, az önök orvosa milyen cseppet alkalmazott, én Humapentet szoktam rendelni, és ebből a cseppből 2 x kell cseppenteni a gyermek mindkét szemébe ( a rendelésre való elindulás előtt 1 órával az elsőt, közvetlenül indulás előtt a másodikat). A második csepp után minimum 1/2 órának kell eltelnie a vizsgálathoz (tehát mire a rendelőbe érkeznek, éppen megfelelő lesz a csepp hatása). Ha a csepp beszerzése (receptköteles!) nehézségekbe ütközik, vagy bármi kérdése van, hívjon fel a 06307400030-as telefonszámon. Az előjegyzéshez a telefonszámot a honlapon megtalálja. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  66. Renata2012. nov. 01., 9:06 66

    Tisztelt Doktorno!
    11 honapos kislanyomat szeretnem elvinni Onhoz, az Onok Korhazaba a Heim Pal korhazba egy vizsgalatra, ugyanis ugy veszem eszre mintha neha egyik szeme kisebb lenne mint a masik! Mivel Romaniaban elunk az On segitseget kerem ezuton, hogy hol kezdjuk el, hogy Onokhoz eljussunk!
    Valaszat koszonom Elore
    Tisztelettel Renata

  67. Dr. Juhos Piroska2012. nov. 01., 16:52 67

    Kedves Asszonyom! Amint azt honlapomon is olvashatja, már nem dolgozom a Heim Pál kórházban, nyugdíjasként csak a magánrendelőmben foglalkozom pácienseimmel. Amennyiben ez megfelel önnek, beszéljen meg időpontot asszisztensünkkel a +36 1 201 5235-ös telefonszámon hétköznapokon 10 és 18 óra között. Ha a Heim Pál kórház szemészetére szeretné vinni kislányát, a +36 1 459 9100-ás telefonszámon kérje a szemészeti rendelőt, ahol problémáját elmondhatja, kérhet tanácsot a vizsgálattal kapcsolatban. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  68. János2013. márc. 30., 21:01 68

    A Budapesti Műszaki Egyetemen a színtévesztést előzetes egyeztetés után pontosan bemérik (kb. 5.000 Ft). Már a színtévesztést egész jól korrigáló szemüveget is lehet náluk csináltatni, bár elég húzós az ára és nem is mindig esztétikus. Bővebben a szintevesztes.com oldalon lehet róluk olvasni, dr. Wenzel Klárát kell keresni.

    Amúgy a színtévesztés már teljesen más megítélés alá esik, mint korábban. Nemcsak jogosítványt kaphat (B), de bizonyos esetekben a szemorvos elbírálása szerint, színtévesztő korrekciós szemüveg esetén akár hivatásost is, korlátozásokkal. Ilyenkor beírják a jogsiba, hogy csak szemüveggel vezethet. Amúgy akár repülőpilóta jogsit is lehet már csinálni, igaz, csak VFR-t, vagyis nappal, jó látási viszonyok között lehet csak repülni.

  69. Monalisa2013. máj. 13., 19:44 69

    Tisztelt Doktorno!

    5 eves kislanyunkat kancsalsaggal es tompalatassal diagnosztizaltak, par napja az is felmerult hogy jo lenne 1 orvosi beavatkozas, mutet is.
    Az alabbiakban leirnek 1 par adatot is, ha esetleg segit Onek a tanacsadasnal:

    1.) 2011.10.13
    Jobb +3.5 / 03
    Bal +2.5 /09

    2.) 2012.05.24
    Jobb +3.5 /04-05 cg
    Bal +2.5 /09

    + 1 hetig antropinos kezeles

    3.) 2012.05.31 – antropin cseppek utan
    Jobb +6.0/05
    Bal +5.0/09

    4.) 2012.06.25
    Jobb +6.0/05-06 cg
    Bal +5.0/1 cg
    + bal szem ragasztasa napi 4 orat

    5.) 2012.12.06
    Jobb +6.5/04
    Bal +5.0/ 1 cg
    + bal szem ragasztasa napi 4 orat es +0.5 megemeltek a jobb szem lencsejet es lett igy +7.0

    6.) 2013.04.10
    Jobb +7.0/03
    Bal +5.0/08
    + bal szem ragasztasa 1 honapig napi 8 orat

    7.) 2013.05.09
    Jobb +7.0/04
    Bal +5/08
    es ekkor kaptuk azt a javaslatott, hogy mutet szukseges.

    Szeretnem tudni mi a Dr. no velemenye vagy ha lehetseges mikor kerhetnek 1 programalast.

    Koszonom.

  70. Dr. Juhos Piroska2013. máj. 13., 21:10 70

    Kedves Asszonyom! A leírtak alapján a gyermek tompalátása még mindig fennáll, ilyenkor a műtét elvégzése korai. Először a tompalátás megszüntetése a cél, a napi 4 óra takarás kevésnek bizonyult, a takarást egész napon át, felkeléstől egészen lefekvésig alkalmazni kell. Gyermekét szívesen megvizsgálnám, hogy felelősen tudjak véleményt adni. Üdvözlettel Juhos Piroska

  71. Monalisa2013. máj. 14., 14:26 71

    Kedves Doktornő,

    mi Erdélyből vagyunk, de ha következő hónap közepére (ez azt jelenti június 14 után bármikor) sikerülne időpontot kapnunk Öntől, hálásak lennénk, nagyon megköszönném.
    Üdvözlettel Monika

  72. Dr. Juhos Piroska2013. máj. 14., 20:05 72

    Kedves Asszonyom! Június 22 -én 14 óra megfelel? A II. kerület Kapás u. 26-42 szám alatt lévő rendelőmben várom. Üdvözlettel Juhos Piroska

  73. Monalisa2013. máj. 15., 19:51 73

    Kedves Doktornő,
    igen, megfelel, jó lesz, ott leszünk. Nagyon szépen köszönöm.
    Üdvözlettel Mónika

  74. Bence2013. máj. 21., 17:30 74

    Kedves Doktornő.

    Érdeklődni szeretnék, hogy színtévesztő vagyok és hivatásos jogosítványt szeretnék.
    Lenne-e valami lehetőség arra, szemüveg esetleg kezelés, hogy ennek ellenére hivatásos gépjármű vezető legyek.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel:
    Bence

  75. Dr. Juhos Piroska2013. máj. 21., 18:02 75

    Kedves Bence! Keresse meg a szintevesztes.com honlapot, ahol minden kérdésére választ fog kapni. Üdvözlettel Juhos Piroska

  76. Péter2013. jún. 01., 21:19 76

    Kedves Doktornő,

    Most leszek 25 éves és érdeklődni szeretnék hogy lamnotómia műtéttel helyreállítható-e még a kancsalságom, ha igen akkor abban kérném a segítségét hogy egy megbízható ügyes gyakorlott szemsebészt ajánljon nekem aki ezzel a módszerrel dolgozik.
    Válaszában és Segítségében bízva.
    Tisztelettel:
    Péter

  77. Dr. Juhos Piroska2013. jún. 02., 16:53 77

    Kedves Péter! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudom megmondani, hogy az ön esetében milyen típusú műtét hozná rendbe a kancsalságát, a választandó műtét ugyanis a kancsalság típusától, a kancsalsági szög mértékétől és még jó pár egyéb tényezőtől is függ. Kancsalság ellenes műtétek terén a legnagyobb gyakorlattal a Szemklinika orvosai rendelkeznek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  78. Edit2013. aug. 04., 19:53 78

    Kedves Doktornő!
    Az előző hozzászólásában említett szemklinika pontosan melyik? A Semmelweis egyetem klinikája? Nem pesti vagyok, ezért nem tudom.
    Köszönöm!

  79. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 04., 22:23 79

    A Szemklinika a VIII. Mária u. 39. sz. alatt található. Üdvözlettel Juhos Piroska

  80. T. Anna2013. aug. 11., 12:18 80

    Kedves Doktornő!

    40 éves nő vagyok, 1 éve számítógép előtt dolgozom.
    A lányom többször szólt, hogy egyre jobban látszik, hogy kancsal vagyok, már fotókon is észrevehető.
    Kérdésem az lenne, gyakori szédülésem, időnkénti migrénszerű fejfájásom, fényérzékenységem, fáradékonyság összefüggésbe hozható-e ezzel?
    A látásom nagyon jó.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Anna

  81. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 11., 15:08 81

    Tisztelt Asszonyom!
    Panaszait okozhatja a kancsalság, mely eddig valószínűleg csak rejtett formában volt kimutatható, de a fárasztó számítógépes munka miatt szemizmai egyre nehezebben kompenzálják. Polateszt vizsgálatot javasolok, ezzel ki tudjuk mutatni, hogy szükséges-e hasábos szemüveg viselése, mely megszüntetheti a panaszokat. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  82. T. Anna2013. aug. 11., 15:33 82

    Kedves Doktornő!

    Gyors válaszát köszönöm!
    Polateszt vizsgálat magába foglalja a szakorvosi vizsgálatot is, vagy az még plusz költség?

    Üdvözlettel:
    T. Anna

  83. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 11., 20:09 83

    Az ár a szakorvosi vizsgálattal együtt értendő. Üdv. Juhos Piroska

  84. T.Edit2013. szept. 24., 8:47 84

    Tisztelt Doktornő.
    Hány éves korban végezhető el legkorábban, a POLA-TESZT?
    Üdvözlettel.T.Edit

  85. Dr. Juhos Piroska2013. szept. 24., 15:40 85

    Tisztelt Asszonyom! A polateszt vizsgálatot 10 éves kor körül lehet legkorábban elvégezni, annál fiatalabb gyermeknél nem mindig megbízható az eredmény. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  86. Csatári Katalin2013. nov. 06., 1:50 86

    Tisztelt Doktornő!
    Egy kétségbe esett anya vagyok, aki egy kis reményt és segítséget remél öntől.
    Kisbabánk született most vagyunk 15 hónaposok.A terhesség alatt nem volt panaszom,csak annyi volt a baj hogy a placenta fedte a méhszájat a 36 hétig.
    A szülés rendben zajlott,de mivel túlvittem a 40.héten,így be kellett indítsák a szülést. Nem volt semmi bajunk,így a 4. nap otthonunkba eltávozhattunk.Sajnos egy pár hetesen a kicsi leesett az ágyról a hajópadlóra.Körülbelül 30 cm-t esett.Nem láttunk rajta sérülést, az agyrázkódásnak a tüneteit sem vettem észre,és nem sokáig sírt.Reméltem nem lett baja.De sajnos ebben az időszakban tűnt fel hogy hirtelen koordinálatlan lett a szemmozgása, és csak nagyon nehezen tudta fölvenni a szemkontaktust annyira forgott a szeme mikor ránk akart figyelni.A párom állítja hogy az esés előtt nem volt semmi baja a szemének,én pontosan nem emlékszem rá de szerintem sem .Attól is tartunk nem-e kaphatott (traumát?)Védőnőnkhöz vittük és a háziorvoshoz ők is látták hogy baj van ,és hogy ez nem csak kancsalság lesz.Elküldtek a körzetünkhöz tartozó kórházba szem vizsgálatra,gyermekgyógyászhoz,és koponya ultrahangra.Azt mondták nem találtak semmi rendellenességet és hogy csak kancsal majd kinövi.Több alkalommal voltunk ellenőrzésen de mindig ugyan azt mondták legyünk türelmesek majd kinövi.A szem forgása elmúlt 7-8 hónapos korára, ezután már csak mint az inga, le föl ugrál a szeme ha figyelni akar valamire.Azt hittem örökölhette, mivel az apukája és a bátyám is szemüveges.Szerettünk volna jobban utána jármi mi miatt csinálhatja ezt a kis szeme,és hogy ne csak ránézéssel állapítsák meg hogy mi a baja a szemének, hanem vizsgálják meg úgy ahogy ilyenkor kell!
    Ezért a Debreceni Nagyerdő Klinikára vittük el szemészetre ekkor már 11 hónapos volt a kicsi.Ott megvizsgálták és( Nystagmus horisontalist diagnosztizáltak).Szemtornát javasoltak 3 hónapig,mivel az egyik szemére jobban kancsít azt 2 napig 4 órát kellett takarni, a másikat 1 napig.Mire visszarendeltek 14 hónaposok voltunk, nem láttak javulást ezért 1 hónap múlva visszarendeltek hogy megmérje mennyire rossz a szeme.Humapent szemcseppet kellett használnunk hogy tágított pupillával vizsgálhassa meg.Ekkor a kis fiam szemében (mindkét fundoson a papillomacularis kötegbenés a centrumban kiterjedt inveterált chorioretinitises heget) talált.Azt mondta nem kell takarni sem tovább,és hogy nagyon rossz lesz a látása.Nagyon félünk és minél többet olvasunk erről a szem rendellenességről egyre jobban kétségbe vagyunk esve.Nem akarom elhinni hogy nincs rá mód hogy a kis fiam tisztán láthasson.Könyörgöm Doktornő amennyiben van rá mód segítsen nekünk!
    Nagyon szépen köszönöm hogy végigolvasta levelemet, remélem egy kis reményt tud nekünk nyújtani és tanácsot.
    Köszönöm!

  87. Dr. Juhos Piroska2013. nov. 06., 15:05 87

    Tisztelt Asszonyom! A chorioretinitis inveterata ( lezajlott érhártya és ideghártya gyulladás) többnyire veleszületett kórkép, a magzati életben elszenvedett toxoplasma fertőzés követkeménye, a leesésnek tehát nagy valószínűséggel nincs szerepe a kialakulásában. Ennek az elváltozásnak a következménye a nystagmus (szemtekerezgés) és a kancsalság is. Sajnos, vizsgálat nélkül nem tudok többet mondani, az azonban biztosnak látszik a leírtak alapján, hogy a gyermek látása soha nem lesz tökéletes. Hogy milyen mértékű a látáscsökkenés, azt csak a szemfenék vizsgálat után lehet megmondani, illetve a későbbiekben lehet vizsgálni a látásélességét, ha már nagyobb lesz a gyermek. Ha meg tudják oldani, hogy ellátogatnak a rendelésemre, szívesen megvizsgálom a babát, akkor részletesen megbeszéljük a tudni- és tennivalókat. Ebben az esetben kérem, hogy hozzám is Humapent szemcsepp alkalmazása után jöjjenek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  88. Csatári Katalin2013. nov. 06., 22:55 88

    Kedves Doktornő!
    Nagyon nagy örömmel fogadtam gyors és reményt ígérő levelét. Tehát ezek szerint nem veszíti el teljesen Martinka a látás képességét.Köszönöm hogy válaszával egy kicsit megnyugtatott,és segíteni próbál rajtunk!Természetesen, szeretnék minél hamarabb elmenni a szakrendelőjébe,hogy meghallgassuk a véleményét,és hogy vizsgálatával megállapítsa milyen mértékű a látáscsökkenés.Mivel vidéken élünk egy Hajdú-Bihar megyei kis faluban,nem vagyunk járatosak Budapesten.De ha megtetszik adni a szakrendelője címét, és az időpontot amikor tud minket fogadni,elmegyünk.
    Nagyon szépen köszönöm a segítségét, remélem hamar kapunk időpontot a vizsgálatra.

    Üdvözlettel:Csatári Katalin

  89. Dr. Juhos Piroska2013. nov. 07., 20:30 89

    Tisztelt Asszonyom! Kérjen időpontot a 06 1 201 5235-ös telefonszámon az asszisztensünktől. A rendelő a II. kerületben van, Kapás u. 26-44. Oculomed szemészeti rendelő és optika. Csütörtöki napokon rendelek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  90. Csatári Katalin2013. nov. 08., 11:29 90

    Kedves Doktornő!
    Most beszéltünk az asszisztensével,(november 14.csütörtök 14:20)
    Nagyon hálásak vagyunk hogy ilyen hamar tetszenek tudni minket fogadni.
    Előre is köszönöm.

  91. Csatári Katalin2013. nov. 08., 20:12 91

    Kedves Doktornő!

    Humapent szemcsepp alkalmazását,hogyan javasolja?

  92. Andrea2013. nov. 16., 22:58 92

    Tisztelt Doktornő!
    31 éves vagyok. Neonfényben dolgozok egész nap számítógép előtt is sokat ülök. Sokat fájt a fejem az utóbbi időben, és a szemem is, életlenül láttam a számokat a számítógépen, emiatt el is tévesztettem párszor. Elmentem egy optikai üzletbe ahol -0,75 cyl, -0,50 cyl írtak fel, a szemüveget elkészítettem és használom. De a panaszok továbbra is fenn állnak.
    A kérdésem az lenne: lehetséges hogy nem jó szemüveget írtak fel?
    Köszönöm!

  93. Dr. Juhos Piroska2013. nov. 18., 19:12 93

    Tisztelt Asszonyom vagy Uram! Levele alapján, vizsgálat nélkül sajnos nem lehet eldönteni, hogy jó-e a szemüveg, vagy panaszait nem, vagy nemcsak a fénytörési hiba okozza. Ha óhajtja, szívesen megvizsgálom, annak alapján már fogok tudni tanácsot adni. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  94. Zsóka2013. dec. 29., 17:11 94

    Tisztelt Doktornő!

    4 éves kisfiamnál visus 0.9 és 0.6 olvasás után pupillatágításban +3.5 D és +3.5D mértek, amire +2.5 és +2.5D szemüveget kapott. A szemüveget kiváltottuk, azonban elmondása szerint nem lát vele jobban, sőt azt mondja, hogy a bal lencsén át sem lát. Ha valamit pontosan meg akar nézni, akkor kikukucskál. Környezetében mindenkinek az a meglátása, hogy nem is lenne rá szüksége, mert semmi jelét nem mutatta annak, hogy nem lát jól. Óvónői is azt mondják, hogy ez akkora dioptria, hogy ezt nem észrevenni lehetetlen. Nem tudom mit tegyek, mivel ártok többet, ha hordja, vagy ha nem? Pár órás viselést követően már sem szemüveggel, sem nélküle nem olvasott. Bár nem is volt túl együttműködő. Kezelőorvosa azt javasolta, hogy pupillatágításban szoktassam a szemüveghez. Anélkül adtam rá folyamatos hordásra, de akkor mondta, hogy nem lát a ballal.
    Válaszát előre is köszönöm!

  95. Dr. Juhos Piroska2013. dec. 29., 19:06 95

    Kedves Zsóka! Vizsgálat nélkül lehetetlen véleményt mondani. Semmiképpen nem szabad azonban kezelés nélkül hagyni a gyermeket, hiszen egyik szemével sem tudja végig olvasni a táblát! Üdvözlettel: Juhos Piroska

  96. Natália2014. jan. 06., 9:59 96

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom január 9-én lesz hat hónapos. Születése óta könnyes, néha csipás a szeme, kezeltük antibiotikummal már kétszer is. A szűk könnycsatorna rendszeres masszírozásra csak a jobb szemén jött helyre, a bal még mindig problémás, hiába cseppentettem bele anyatejet, illetve törölgetem kamillával. Én szemészeti vizsgálatokra Szitó Tamáshoz járok, akinek Ön volt egykor a konzulense, ő javasolta, hogy Önhöz forduljak könnycsatorna átmosás ügyében, amit már nem csinálnak meg gyermekorvosi javaslatra egy éves kor előtt. Bejelentkeztem a Dimenzió Egészségközpontba, mert úgy láttam, már csak ott rendel. Itt Ön el tudja végezni a könnycsatorna megnyitását? Szeretnénk végleg megoldani ezt a problémát, hogy ne kelljen a visszatérő csipásodások miatt ismét antibiotikumos kezelést alkalmaznunk.

    Válaszát nagyon köszönöm!

  97. Dr. Juhos Piroska2014. jan. 06., 22:28 97

    Tisztelt Natália! Sajnos, műszeres beavatkozásra jelenlegi munkahelyeimen nincs lehetőségem, így sajnos, a könnycsatorna átmosást nem tudom elvállalni. Javaslom, hogy dr.Véghseő Andreát keressék meg a Heim Pál kórház szemészetén. Telefon: +36 1 4599100 / 1329-es mellékállomás, hivatkozzanak rám. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  98. Melinda2014. feb. 06., 23:43 98

    Tisztelt Doktornő!

    2010-ben végeztek pola tesztet az akkor 11 éves lányomon az Oculomednél. Nem találtak semmi különöset. Jelenleg 15 éves lesz és 2 – 3 éve erős migrénnel küzd, szürkületben elfárad a szeme, távolra nem teljesen tisztán lát bizonyos helyzetekben. Pl rosszul megvilágított tanteremben a 3. padból már nem látja tisztán a táblát és ettől megfájdul a feje.
    Októberben volt egy szimpla szemvizsgálaton akkor sem találtak olyan eltérést amit korrigálni kellene.
    Kérdésem a következő : érdemes-e egy újabb pola tesztet elvégeztetni, vagy ha már egyszer megvizsgálták így akkor az nem adhat más eredményt?
    Lehet-e olyan elváltozása a szemének amit az egyszerű szemvizsgálat nem mutat ki (pl. asztigmia, rejtett kancsalság)?
    Nekem asztigmiám van, szóba jöhet örökletes hajlam is?
    Válaszát előre is köszönöm.

  99. Dr. Juhos Piroska2014. feb. 08., 9:47 99

    Tisztelt Asszonyom! Válaszom: igen, érdemes polatesztet végezni a lányánál, 4 év óta sok változás történhetett. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  100. Németh Andrea2014. feb. 28., 12:25 100

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 6,5 éves. A látásával nincs probléma. Kb 1 hónapja sikeresen gyógyult a kötőhártyagyulladása, amit eddig talán 3-szor tapasztaltunk. Viszont, tavaly többször volt árpa a gyerek szemén, melyek hamar el is múltak. Ekkor egyidőben sicca-syndromát is diagnosztizáltak. Nagyon megijedtünk. Mit tudna javasolni?

    Németh Andrea/ egy aggodó szülő

  101. Dr. Juhos Piroska2014. feb. 28., 20:02 101

    Tisztelt Asszonyom! Látatlanban nehéz határozott véleményt mondani, egy biztos: gyermekkorban sicca syndroma nem szokott előfordulni. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  102. Németh Andrea2014. márc. 01., 19:04 102

    Kedves Doktornő!

    Nagyon szépen köszönöm válaszát. Bejelentkeztünk Önhöz. Nagyon várom a vizsgálatot. Máskülönben, a gyerek konkrétan semmit nem érez ebből a diagnózisból . Nem viszket, nem ég a szeme. Azt viszont már korábban is tapasztaltuk, hogy a szemhéjaknál néha „érdekes pörkök” találhatók. Hosszúak a gyerek szempillái. A kötőhártyagyulladás után 1 hónapra még mindig pontszerű festődések vannak (voltak) a szaruhártyán. Üdvözlettel.

  103. Németh Andrea2014. ápr. 07., 10:35 103

    Kedves Doktornő!

    Közel 3 hete viseli a Kornél azt a szemüveget, amit Ön felírt neki. Le sem veszi magáról a szemüveget. Egyértelmű, hogy jobb a látása és kellett a szemüveg. Azóta a szemhéj problémák is teljesen megszűntek. Nincsenek árpák, váladékos szempillák és ödémás fáradt szemek. Nagyon köszönjük a segítségét! Májusban, ahogyan megbeszéltük jelentkezünk a kontrollra.

    Üdvözlettel, Németh Andrea

  104. Dr. Juhos Piroska2014. ápr. 07., 16:10 104

    Kedves Asszonyom! Nagyon örülök a jó hírnek, várom Kornélt a megbeszélt időben. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  105. Nagy Bernadett2014. jún. 02., 14:57 105

    Kedves Doktornő!
    Kisfiunk 7 hónapos, koraszülöttként, 36. hétre született. Amikor ráfókuszál valamire, előfordul, hogy egyik vagy másik szemét befelé fordítja. Mivel vidéken élünk, Budapesttől 150 km-re, gyermekorvosunk úgy tájékoztatott, hogy először valószínűleg elegendő lesz, ha fényképeket küldök a kisfiamról, s azok alapján a doktornő meg tudja mondani, hogy szükséges-e vizsgálatra mennünk vagy várhatunk még. Amennyiben Főorvos Asszony úgy látja, természetesen felkeressük Önt. Kérem, legyen szíves tájékoztatni, hogy lehetséges-e előzetesen a fénykép küldése, s ha igen, milyen jellegű képeket küldjek (ahol előre néz, oldalra fordítja a tekintetét, stb.) Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Nagy Bernadett

  106. Dr. Juhos Piroska2014. jún. 02., 19:38 106

    Kedves Asszonyom! Sajnos, a fénykép nem elegendő a vélemény kialakításához. A szemészeti vizsgálatot mihamarabb el kellene végezni, mert annak alapján lehet eldönteni, hogy milyen kezelés szükséges, illetve kell-e kezelés egyáltalán. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  107. Judit2014. júl. 15., 18:48 107

    Kedves Doktornő!

    A kislányom 6 hónapos és a jobb szeme születése óta váladékozik,hol jobban,hol kevésbbé! 4 hetes koráig kapott antibiotikumos szemcseppet,aztán elmentünk a gyerekszemészetre,ahol megpróbálták a könnycsatornáit átmosni,de nem volt átjárható! Pontosabban:Törőközegek tiszták. Humacain A tömlő átöblítése. Egyik tömlő sem jár át.
    Diagnózisok: Dacryocystits neonatorum k.m.n. *
    Aztán a gyermekorvos javaslatára megnézettük mással is,aki azt javasolta,hogy ne csepegtessek antibiotikumot,hanem csak forralt vízzel mosogassam! Mivel megnyomtam szeme tövénél és semmi váladék nem jött!!
    Nincs gyulladásban,viszont állandóan váladékozik és könnyezik! Néha halvány sárga,néha halványzöld! Most már aggódom!

  108. Sz. Andrea2014. szept. 23., 13:36 108

    Tisztelt Doktornő!
    17 éves nagylányom hónapok óta panaszkodik fejfájásra. A laborja rendben van, neurológián nem találtam semmit, szemészeten sem (a legkisebb számokat is látja…). Ismerősünk javasolta, hogy végeztessünk el polatesztet, mert a szemizom probléma is okozhat mindennapos fejfájást. Érdeklődnék, hogy a XIII. kerületben (itt lakunk) vagy a közelben hol végeznek ilyen vizsgálatot? Ön szerint is okozhatja ez a probléma a fejfájást? Mit érdemes még vizsgálni? Évente 3-4 alkalommal árpája is szokott lenni. Ez nem tudom összefügg-e bármivel. Köszönettel: egy aggódó anyuka

  109. Dr. Juhos Piroska2014. szept. 23., 17:13 109

    Tisztelt Asszonyom! A fejfájást okozhatja ún. rejtett kancsalság, melyet polateszt vizsgálattal lehet kimutatni és ennek segítségével korrigálni. Legjobb tudomásom szerint a Logodi u-i gyermekszemészeten kívül több magánorvosi rendelőben végeznek ilyen vizsgálatot. Én magam is végzek polateszt vizsgálatot ill. rejtett kancsalság kezelését, de pillanatnyilag nem rendelek. Oculomed nevű rendelőnkben dr. Csordás Erika kolléganőmet tudom ajánlani, előjegyzési telefonszám honlapomon vagy az Oculomed honlapján megtalálható. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  110. F. Borbála2014. nov. 27., 15:24 110

    Tisztelt Doktornő!
    Láttam, hogy minden kérdést igyekeznek minél pontosabban megválaszolni, én is szeretnék Önhöz fordulni.
    Kisfiam 4 éves és szemüveget írtak fel neki. Miután többször panaszkodott hogy nem lát jól a szemüveggel és rendszeresen megtagadta a szemüveg viselését (esti Humap. csepp után is), arra jutottam hogy megnézessem még egyszer egy másik szemészeten.
    1. mérés
    Tágan: o.d. +1,0 +1,5 Dcyl 80fok=0,8
    o.s. +1,0 +1,0 Dcyl 110 fok=1,0
    felírt szemüveg:
    +1 OD +1,5 Dcyl 80 fok
    +1 OS +1 Dcyl 110 fok
    pd 49

    2. mérés (1 hónap múlva)
    Tágan: o.d. +2,5 -1,25 Dcyl 150 1,0
    o.s. +2,25 -0,75 Dcyl 15
    felírt szemüveg:
    +1,25 OD -0,75 Dcyl 150 fok
    +0,75 -0,5Dcyl 15 fok
    pd 49

    Visszamentem az első szemészhez, hogy mi lehet a gond? Azt mondta, a két felírt szemüveg majdnem egyezik. Az optikus ismerősünk szerint viszont teljesen más a kettő. Erőltessem továbbra is az első mérés alapján készült szemüveget?
    Köszönöm előre is a választ.

  111. B. Andrea2017. feb. 23., 6:22 111

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiamon 2 hetesen észleltem, hogy valami baj lehet a látásával , mert mindig a fényt nézte csak és a fényfelé fordult. Védőnőm javasolta, hogy várjuk meg amíg a 3 hónapot betölti ugyanis akkor fejlödik ki a babák látása rendesen távolabbra is. Meg vártuk, de sajnos nem változott a baba szemkontaktust nem vett fel senkibel csak a hang-hangok irányába fordult csak és nem is követett semmit még a piros színű tárgyakat játékokat sem. K.Barcikára el vittem 3hónaposan szemészetre, de sajnos nem vozsgálta meg normálisan ugyanis jóha volt 2perc az egész kérdezni se kérdezett semmit és annyival le akarta zárni, hogy ilyen pici babáknak nincs még szemüveg lehetséges hogy az a baja ami önnek (én is szemüveges vagyok) vigyem vissza 1 évesen és irnak neki szemüveget. Ezzel a lezárásan én nem nyugodtam meg mert nem hittem el hogy szemüveg az ,,orvosság” erre. El vittem Miskolra ideggyógyászatra meg figyelgette a dr úr és el küldött ott egy szemészetre azzal hogy itt hát ha meg tudják mondani hogy mi a gond mert ő is azt gondolta hogy ezt így nem szabad le zárni egy pici babánál, hogy nem is tudja mi a baj a szemével mert ugyanis más is lehetséges és akkor a szemüveget írta volta egyből. El mentünk egy szemészetre és egy koponya uh-ra küldött még. Az uh jó lett nem volt semmk baj a szemészeten pedig azt kérdezték, hogy a várandóságom alatt volt e valami fertőzésem mert akkor szokott ilyen látászavar előfordulni, de nem volt úgyhogy nem tudták pontosan mi a baj. Két dr nő is megvizsgálta a szemét. Anyagcsere kivizsgálásra el küldtek egy hétig bent fekvőként vért, vizeletet , hasi uh-got, hallás vizsgálatot néztek de itt is minden rendben volt. Haza engedtek, hogy 2-3 hét mulva mennyek vissza és újra megcsinálják ezt a folyamatot, bár nem értem mi értelme mert demmi nem fog megváltozni. Azóta itthon kötőhártya gyulladása van holnap lesz egy hete nem segit a szemcsepp amit írtak, de amikor a szemészeten is cseppentettek neki pupillatágítót estére attól is váladékozott és arra gondolok ahogy így olvasgatok interneten, hogy nem e ebből a kötőhártya gyullásból kifolyólag van valami baj.
    Ezt találtam neten: újszülötteknél, akik születés közben, a fertőzött anyai szülőcsatornán áthaladva betegszenek meg. Az utóbbi conjunctivitis fajtát újszülöttkori kötőhártya-gyulladásnak, vagy latin néven ophthalmia neonatorumnak hívják. A fejlett országokban a születéskor adott 1-1 csepp fertőtlenítő anyaggal könnyen megelőzhető, míg a világ fejletlen részein sokaknál okoz látáskárosodást, akár vakságot.
    Kíváncsi vagyok mit tetszik erre írni ugyanis nem tudom merre forduljak. Budapestre gondoltunk, hogy el visszük egy nagyobb szemész orvoshoz, de hozzák kell még azt tennem, hogy már 7 hónapos és már ránk néz és sokszor követ is szemével minket, de még most sem normális a nézése.
    Előre is köszönöm válaszát! :)

  112. Dr. Juhos Piroska2017. feb. 23., 17:45 112

    Kedves Andrea! Ha lehetséges, küldje el a gyermek zárójelentését és összes leletét, hogy véleményt tudjak adni. E-mail címem: juhos.piroska@gmail.com. Ha még mindig váladékos a gyermek szeme, kérjen másik fajta antibiotikum cseppet a háziorvostól. Üdvözli Juhos Piroska

  113. Orbán Anita2017. ápr. 09., 6:33 113

    Tisztelt Doktornő!
    A kisfiam 3 hónapos azt mondták hogy könnycsatorna elzáródása van, kaptunk rá szemcseppet de nem javított így most semmit nem adok rá neki, egyelőre maszírozom neki de nem sokat segít, ugyanúgy
    váladékozik csípásodik neki, azt mondták ha nem javul könnycsatornaátmosást kell csinálni, nemtudom ez hogy zajlik segít e, fájdalmas e, mennyibe kerűl egy ilyen jellegű beavatkozás, mi Kecskemétiek vagyunk, nem tudom a Doktornő hol rendel vállal e ilyet? válaszát előre is köszönöm.

  114. Dr. Juhos Piroska2017. ápr. 09., 14:25 114

    Kedves Anita! Kisfiának minden bizonnyal szüksége van a könnycsatorna átmosására ill. szondázására. Én magam már -nyugdíjas lévén – nem végzek ilyen beavatkozást, de azt javaslom, hogy keressék meg dr. Véghseő Andrea doktornőt a Heim Pál Kórházban, akinek igen nagy gyakorlata van ezen a téren is. A kórkép lényege az, hogy a könnycsatorna orr felőli nyílása születésre nem nyílik meg, a könny nem tud lefolyni az orrba, hanem a könnytömlőben felszaporodik, oda kórokozók – gennykeltő baktériumok – telepednek be, és ez okozza a váladékozást. A szemcsepp nem gyógyítja meg, hiszen az elzáródást nem tudja megszüntetni, azon csak az átmosás ill. szondázás segít. Maga a beavatkozás egyáltalán nem fájdalmas (ezt a felnőtt pácienseinktől tudjuk, de én magamnak is megcsináltattam, hogy tudjam, mit érez a baba), a szemhéjszélen nyíló könnycsatornába igen finom műszerrel fiziológiás sóoldatot juttatunk be, ennek nyomása mossa ki a gennyet a könnytömlőből, illetve tisztítja ki a könnyutakat. A gyermek persze sírni fog, mert a beavatkozáshoz le kell fogni, ez ellen tiltakozik, ő már akkor sír, amikor az orvos még hozzá sem nyúlt. Anyukának nehéz lesz hallgatni, de gondoljon arra, hogy ennek a most banális dolognak tűnő kórképnek súlyos szövődményei lehetnek, és ha sokáig késlekedünk az átfecskendezéssel, később már csak műtéttel lehet helyrehozni. Forduljon bizalommal a doktornőhöz, telefonáljon a Heim Pál Kórház központi számára: 06 1 4599100, billentyűzze be a 1329-es mellékállomás számot. A gyermek TAJ kártyájára lesz szükség, a beavatkozás OEP finanszírozású, önöknek pénzbe nem kerül. Kívánok mielőbbi gyógyulást a kisfiának, üdvözli Juhos Piroska

  115. Farkas Melinda2017. aug. 26., 6:57 115

    Tisztelt Doktornő!
    Azt szeretnén meg kérdezni hogy a kislányomnak (3éves)júniusban és most augusztusban is sikerült kötőhárgyát összeszedni.
    Mi lehet az ok hogy ilyen sűrűn hajlamos elkapni vagy allergia kezdette?
    Köszönöm

  116. Dr. Juhos Piroska2017. aug. 28., 15:39 116

    Kedves Melinda! Vizsgálat nélkül ez esetben egyáltalán nem lehet véleményt mondani. Ha eddig a gyermekorvos kezelte, konzultáljon szemorvossal is. Üdvözli Juhos Piroska

  117. Kissné Ágnes2017. szept. 06., 20:19 117

    Tisztelt Doktornő!

    Augusztus elején a bal szemem felső szemhéján megjelent egy árpa, mely magától ( kezelés közben hozzáértem a fülpiszkálóval) kiürült. Kezelgettem kamillával, mely után bepirosodott az érintett szemem. A szemorvos Tobradex szemcseppet (5x) és Tobradex szemkenőcsöt(2x) írt fel a diagnosztizált granulációra. 2 után vissza kellett mennem, mert még mindig ott volt az árpa maradványa, bár már kisebb lett. Az orvos azt javasolta,hogy addig használjam, míg a teljes tubus szemkenőcs el nem fogy. A granuláció teljesen visszahúzódott, már csak a rózsaszín helye emlékeztet, hogy volt ott valami.
    A kenőcsöt még mindig használom (5-6 hét után), de már nem tudom tolerálni, a szemem rettenetesen ég és azt érzem,mintha lenne benne valami. Néha pirosabb-könnyesebb, néha csak könnyes.
    A jobb szemem is kissé könnyes.
    Tudna ajánlani valamit a problémám végleges megoldására?
    Tovább semmiképp sem szeretném ezt a szteroidos szemkezelést alkalmazni.
    Köszönöm

  118. Kissné Ágnes2017. szept. 06., 20:31 118

    isztelt Doktornő!

    Augusztus elején a bal szemem felső szemhéján megjelent egy árpa, mely magától ( kezelés közben hozzáértem a fülpiszkálóval) kiürült. Kezelgettem kamillával, mely után bepirosodott az érintett szemem. A szemorvos Tobradex szemcseppet (5x) és Tobradex szemkenőcsöt(2x) írt fel a diagnosztizált granulációra. 2 hét után vissza kellett mennem, mert még mindig ott volt az árpa maradványa, bár már kisebb lett. Az orvos azt javasolta,hogy addig használjam, míg a teljes tubus szemkenőcs el nem fogy. A granuláció teljesen visszahúzódott, már csak a rózsaszín helye emlékeztet, hogy volt ott valami.
    A kenőcsöt még mindig használom (5-6 hét után), de már nem tudom tolerálni, a szemem rettenetesen ég és azt érzem,mintha lenne benne valami. Néha pirosabb-könnyesebb, néha csak könnyes.
    A jobb szemem is kissé könnyes.
    Tudna ajánlani valamit a problémám végleges megoldására?
    Tovább semmiképp sem szeretném ezt a szteroidos szemkezelést alkalmazni.
    Köszönöm

  119. Dr. Juhos Piroska2017. szept. 07., 20:54 119

    Kedves Ágnes! A Tobradex kezelés abbahagyását javasolom, lehet, hogy a szer mellékhatásaként jelentkeznek panaszai. Ha továbbra is panaszai vannak, konzultáljon ismét a szemorvossal. Üdvözli Juhos Piroska

  120. Földes Zsuzsanna2017. okt. 19., 10:28 120

    Tisztelt Doktornő!

    6 éves kislányom szeme „túlérzékeny” (nehezen viseli, ha víz megy bele, könnyen bepirosodik, gyakran (= más gyerekekhez képest) „belekap a szemébe”, amikor is 10-15 percig erős fájdalmat érez, könnyezik, és nehezen tudja kinyitni a szemét). Nem allergiás, és megfázástól függetlenül is tapasztalunk ilyesmit (sok képernyő, kevés alvás, száraz szobai levegő — mint gyakran elhangzó lehetséges okok a háttérben időszakosan előfordulnak, de egyik sem olyan kirívóan, hogy különösebb panaszt kellene okoznia). Mivel én erősen rövidlátó vagyok, évente viszem szemészeti kontrollra, a látása teljesen rendben, az említett panaszra meg igazából semmiféle választ nem kaptam (kvázi nem komoly). Kötőhártya-gyulladása 2-3-szor fordult elő eddig, a normál menet szerint gyógyult. A „belekapás”, idegentest, szempilla érthető, de előfordult, hogy látszólag mindenfajta külső behatás nélkül (éjszaka alvásból felriadva) hirtelen felsírt, mondván, „valami van a szemében” (egyszerre mindig csak egy szemre értendő a panasz, de az lehet a jobb is és a bal is), hirtelen erezetté vált a szeme, fájt, és nehezen tudta kinyitni. Műkönnyel próbáltam kicsit kimosni a szemét, 20-30 perc elteltével a panaszok elmúltak, a pirosság megszűnt. Genetikai terheltség a családban van, mivel hasonló tünetekről édesanyám is beszámolt, és nekem is voltak-vannak hasonlók már kisgyermekkoromban is, a 30-as éveimben pedig Sjögren-szindrómát diagnosztizáltak nálam, úgyhogy a szemszárazság az én esetemben folyamatos. Az aggodalmam tárgya, hogy a kislányom tünetei az én szemszárazság okozta panaszaimra emlékeztetnek. Emiatt elvittem még egy immunológiai panel vérvizsgálatra is (negatív lett minden, hangsúlyosan az SSa, SSb is). Lehetséges-e ilyen kicsi korban a Sjögren-szindróma? Vagy létezik tényleg ilyen „érzékeny szemű” alkat? Igényel-e a dolog további kivizsgálást? Mit tehetek, hogy lehetőleg megelőzzem a panaszait? Elnézést a hosszú levélért, válaszát előre is nagyon köszönöm.

  121. Dr. Juhos Piroska2017. okt. 20., 9:41 121

    Kedves Zsuzsanna! Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, valóban többféle kórkép is szóba jön a panaszok alapján. Lehetséges, hogy alkati érzékenységről van szó, de az is lehet, hogy egy ilyen alkalommal, amikor „belekapott” a szemébe, megsérült a szaruhártya hámja, és ez újul ki időnként. Szemszárazság gyermekkorban ritkán jelentkezik, de persze akár az is lehetséges. A távolból nem tudok többet mondani, és így terápiát sem tudok javasolni. Műkönnyet nyugodtan csepegtethet olyankor, amikor panasza van a kislánynak. Üdvözli Juhos Piroska

  122. Brigitta2018. nov. 15., 22:10 122

    Tisztelt doktornő!
    8 éves kisfiamnál az iskolai szűrésen visus 0.9-et állapítottak meg a bal szemére.Ez mit jelent?Kérdésem az lenne,hogy szükséges e elvinni megnézetni szakorvossal?Semmi féle panaszt nem tapasztaltunk nála.Eddig semmi jelét nem vettük észre,hogy gond lenne a látásával.Előre is köszönöm válaszát!Brigitta

  123. Dr. Juhos Piroska2018. nov. 16., 7:06 123

    Kedves Brigitta! Igen, vigye el gyermekét szemészetre, a szemorvos dönti el a vizsgálat alapján, hogy van-e teendő. Üdvözli Juhos Piroska6

Szólj hozzá!