2016. feb. 24.

Kérdések-válaszok

megjelent: 15:24

Tisztelt olvasóim! Honlapom hibájából nem kaptam értesítést kérdéseikről, hozzászólásaikról, ezért szíves elnézésüket kérem. Úgy tűnik, most már megfelelően működik, így nem fogok késlekedni a válaszadással, várom kérdéseiket, hozzászólásaikat.

65 hozzászólás

  1. Alexandra2016. márc. 08., 8:49 1

    Kedves Doktor nö. Olyan kérdésem lenne hogy kötöhártya gyulladásom lett. Most van 7 napja de csak 1 napja kaptam rá gyogyszert( neve Torimicyn Paranova külföldi készitmény). Mennyi idöbe telhet mire elmulik és baj-e ha reggelente teljesen össze ragad a szemem. Vagy nagy probléma az ha véres könycseppek jönnek a szememböl mikor letörlöm papirral reggelente . Válaszát elöre köszönöm.

  2. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 08., 18:01 2

    Kedves Alexandra! A tünetek leírása alapján baktériumok okozta kötőhártya gyulladása van, ennek nagyon kitűnő gyógyszere a szemcsepp, amit kapott. Naponta 5x csepegtesse minimum 5 napon át. Nem szabad abbahagyni korábban a kezelést akkor sem, ha a tünetek elmúltak. (Az antibiotikum kezelés szabálya szerint kellő dózisban -ez esetben naponta 5x – és kellő ideig – esetünkben 5 napon át – kell használni) Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  3. B. Máté2016. márc. 16., 17:02 3

    Kedves Doktornő!

    Pénteken jártam a Dimenzióban a Doktornőnél vizsgálaton, másfél hete tartó fejfájásra, gyengébb látásra, valamint szemüveg levétele esetén jobb szemem kancsalítására panaszkodtam (kancsalságom már gyermekkorban megvolt).
    A vizsgálat során a szemészeti okokat kizártuk, panaszaim hátterében fáradság állhat.

    Ugyanezen napon meglett a korábban (még a fejfájás kezdete előtt) más okból*, neurológus által kért koponya CT vizsgálat eredménye:
    „(…) Az orrkagylókon, a rostasejtekben, kisebb mértékben a sinus maxillárisokban és sinus sphenoideálisokban nyálkahártya megvastagodások vannak. A mastoid sejtekben részleges pneumatizációs gátlás figyelhető meg. (…) A fent jelzett paranasális sinusokban chr. gyulladás”

    Talán banális a kérdés (de mindenfélét olvasni az interneten…), okozhatnak az egyébként alapvetően fül-orr-gégészeti problémák közvetlenül enyhe látásromlást? Mert fejfájást igen, ezt egy fül-orr-gégész (kérdésemre a telefonos időpontkéréskor) megerősítette. Vagy az általam érzékelt homályos látás/látásromlás a tartósabb fejfájásom és testi-pszichés fáradságom következménye?

    *pánik-rosszullét és azt követően egyéb testi panaszok okán (pl. erosebb és tartosabb zsibbadások), orvosi megállapítás szerint „affektív zavar testi tünetekben megnyilvánulo forma”

    Köszönettel,
    B. Máté

  4. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 16., 20:32 4

    Kedves Máté! A krónikus orr-melléküreg gyulladás fejfájását magyarázza. Látásromlást azonban nem, viszont kancsalságának dekompenzálódását ( romlását) igen, és ez viszont szubjektív látásromlását szintén. Így tehát – közvetve – lehet összefüggés a CT lelet és a látási panaszok között. Javasolt-e valamilyen kezelést a fül-orr-gégész? Üdv. Juhos

  5. B. Máté2016. márc. 16., 20:54 5

    Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Jövő szerdára kaptam időpontot. Addig is orrspray (7-10 napig) és antibiotikum, utóbbi 1 heti adagját a háziorvos felírta és péntekig szedem is. Köszönettel!

  6. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 17., 8:40 6

    Rendben! Majd kérek visszajelzést, hogy a szemészeti panaszok javultak-e. Üdv.Juhos

  7. B. Máté2016. márc. 30., 13:07 7

    Kedves Doktornő!
    A krónikus orr-melléküreg gyulladást a CT lelet megtekintése után nem tudta igazolni fül-orr-gégész (nem értett egyet a leírtakkal). Ellenben részletesebb vizsgálat után kis adenoid maradványokat talált, amire azt mondta, hogy a fejfájást magyarázhatja. Fennállhat ebben az esetben is a közvetett összefüggés?
    Látási panaszaim talán javultak enyhén az utóbbi pár napban, de néha még mindig érzékelem azokat, ahogyan a szemüveg levételekor a kancsalságot is. Monitor előtt dolgozom, a több pihenés / kevesebb stressz mellett a műkönny segíthet?
    Köszönettel!

  8. Anna2016. márc. 30., 14:19 8

    Tisztelt Doktornő!

    A következőben kérném a segítségét: a 11 hetes kisfiamnak kb. 2-3 hete a bal felső szemhéjában megjelent egy dudor (kis rizsszem méretű), kicsit be is pirosodott a környezete. A szemhéja is lehajlik kicsit emiatt. A gyereket látszólag egyáltalán nem zavarja.
    2 hét alatt nem igazán látunk változást, ezért elvittük egy szemészhez (nem gyermek szemészhez), aki árpára gyanakodva Tobradex szteroidos antibiotikumos szemcseppett adott, amit napi 3x kell 2 hétig cseppenteni.
    Azt mondta a szemész, hogy ilyen kis gyereknél még nem látott árpát, úgy tűnik az, de ha nem javul a cseppektől 2 hét múlva, akkor akár érdaganat is lehet, menjünk vissza.

    Az alábbi linkeken feltöltöttem néhány fotót róla.
    http://kepfeltoltes.hu/160330/WP_20160318_021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/160330/20160330_122948_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/160330/20160330_123011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    http://kepfeltoltes.hu/160330/20160329_123704_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    1. Ön szerint is árpa vagy érdaganat? Vagy esetleg más?
    2. A Tobradex szemcsepp a betegtájékoztató szerint 2 éves kor alatt nem adható, emiatt bizonytalanok vagyunk, használjuk?
    3. Esetleg más kezelést javasol?

    Előre is nagyon köszönöm!
    Anna

  9. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 30., 16:14 9

    Kedves Máté! Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat nem igazolta a krónikus gyulladást, akkor a szemtünetek sem attól vannak. Stressz, fáradtság viszont okozhatja, műkönny cseppet meg lehet próbálni, bár nem fűznék hozzá sok reményt. Pihenés! Stressz helyzet kerülése! ( Könnyű ilyen tanácsot adni, megfogadni és elérni már nehezebb…) Üdvözli Juhos Piroska

  10. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 30., 16:24 10

    Kedves Anna! A Tobradex cseppet ne adja tovább, akár árpa, akár érdaganat van a gyermek szemén, egyik esetben sincs rá szükség. A kép alapján én sem tudom megmondani, melyik diagnózis a helyes, bármelyik lehet. Az érdaganat általában már születés után közvetlenül látható, bár néha később kezdődik. Figyelje, a folyamat alakulása eldönti, melyik kórképről van szó. Ha gondolja, szívesen megvizsgálom a gyermeket. Üdvözli Juhos Piroska

  11. Kovács Zsuzsanna2016. ápr. 20., 18:19 11

    Tisztelt Doktornő!! Januárban múlt 2 éves a kislányom. Kb. fél éves korától elkezdte dörzsölgetni a jobb szemét, akkor még a hozzátáplálást nem kezdtük el,még szoptattam,nem váladékozott a szeme,nem is volt kancsal. Én 3 éves korom óta szemüveges vagyok tompalátás miatt. Gyerekorvos azt mondta,lehet,hogy neki is gyengébb a szeme. 1 éves kora után elvittük szemészeti szűrővizsgálatra. Eredmény: Humapent tágítás
    Sc:+2,0/+2,0
    +2,0/+2,0
    Párhuzamos. Tiszta törőközegek. J.o. kh. felszíne egyenetlen. Th: Opatanol sze. ha nagyon-nagyon dörgöli. Akkor is allergiára gyanakodtak.
    Ezt a szemcseppet akkor nem használtuk. Majd egy ideig abbahagyta a szemdörgölést,viszont megjelent egy „könnyes csillogás” a jobb szemében. Tehát a könny nem folyt ki,de látszik,hogy mintha könnyes lenne a szeme.Ez mindig így van, nem tudjuk mihez kötni. Visszavittük a szemészetre ahol azt mondták,hogy allergia irányban kellene a gyereket vizsgálni,és megint felírták az Opatanol szcs-t,hogy panasz esetén használjuk.Pár cseppet cseppentettünk,de változás nem történt,gyerekorvos nem küldte további vizsgálatra. Most már néha a bal szeme is „könnyes”. Nem dörzsöli,nem véreres,ha lehúzom az alsó szemhéját,az néha enyhén piros,de nem mindig.Más tünet nem társul hozzá,nem tudom sem ételhez,sem külső tényezőkhöz kötni,valahogy nem gondolom,hogy allergia lenne. Én arra gyanakszom,hogy ő kevés folyadékot fogyaszt,napi szinten kb. 6-7 dl-t,többet nem igényel,akárhogy próbálom. Lehet esetleg,hogy szárazszeműségben szenved,és az irritáció következménye ez a csillogós tekintet? Ilyen korban esetleg ki lehet próbálni műkönnyet,ami a lipidréteget is visszaállítja? Vagy mi lehet ennek még az oka,kell-e valamilyen komolyabb dologra gondolni,vagy kellene-e még valami vizsgálat?
    Válaszát megköszönve maradok tisztelettel: Kovács Zsuzsanna

  12. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 20., 18:44 12

    Kedves Asszonyom! Vizsgálat nélkül határozott véleményt nem tudok mondani. Lehet szemüveg probléma a tünetek mögött, annak ellenére, hogy 1 éves korában ez még nem mutatkozott, azóta kialakulhatott. Allergia vizsgálat ebben az életkorban még nem megbízható, azt nem érdemes csináltatni. (Ha az Opatanol nem segített, nem valószínű az allergiás eredet). Száraz szem 2 éves gyermeknél nem valószínű (csaknem kizárt). Sajnálom, de ennél többet nem tudok mondani. Üdvözli Juhos Piroska

  13. Vásárhelyi Lilla2016. ápr. 29., 10:45 13

    Tisztelt Doktornő!

    A héten kijött rajtam a nátha, a torkom már ugyan nem fáj de köhögök még elég csúnyán lehet hogy hörghurut de az biztos hogy légúti fertőzésem van. Valamivel javult a hét elejéhez képest de még tart. Tegnap este begyulladt a bal szemem, vizesebb váladék jött ki belőle, forraltam vizet és lemostam vele lefekvés előtt. Reggel arra ébredtem, hogy sárgás-zöldes-fehéres váladéktól van összeragadva a szemem, szóval kötőhártya-gyulladásom is van. Ma is átmostam forralt vízzel, begyulladva nincs, nem viszket nem is váladékozik csak a felső szemhéjam van megduzzadva. Legkorábban hétfőn tudok szemészhez menni. Ahogy olvastam vírustól lehet és így csak orvos tud felírni szemcseppet. Ha tényleg vírusos ahogy gyanítom, mossam tovább és várjam hátha elmúlik majd ha a vírus kiürült a szervezetemből?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel,
    Vásárhelyi Lilla

  14. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 29., 16:27 14

    Kedves Lilla! Könnyen lehet, hogy a felső légúti hurutot okozó vírus a szemét is megtámadta, a reggeli sűrű váladék pedig azt jelenti, hogy baktériumokkal is felülfertőződött. A forralt vizes lemosás nagyon hasznos, ha váladék jelenik meg a szeme sarkában, nedves papírzsebkendővel törölje ki, segíthet műkönny cseppentése is (ezt recept nélkül kaphat a patikában). Mást ne fogadjon el a gyógyszerésztől – a recept nélkül kapható Septosil kenőcs gyakran okoz allergiás reakciót, a Visin classic szemcsepp pedig szárítja a kötőhártyát, ezzel lassítja a természetes regenerációt, ezért nem javasolt akut gyulladás esetén. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  15. Kata Anita2016. máj. 12., 15:22 15

    Tisztelt Doktornő!
    Szinte 1hónap leforgása alatt 3x gyulladt be a jobb szemem, aztán másnapp bal szemem is, első esetben tobrex szemcseppet kaptam amit 7napig használtam úgytünt hatott is.
    Aztán 3nap múlva újra begyulladt szemem,de már csak a jobb oldali ismét szemorvoshoz mentem,ott aztmondták hogy a tobrex nemvolt elég erős,ezért ìrtak fel Oftaquix 5×1 szemcseppet 10napig használtam,aztán ettől is renbejött szemem.
    Egy hét tünetmentesség után a jobb szemem ismét bepirosodott, vettek tenyészetett eredmény kedden lesz,addig is tobradex 5×1 szemcseppet kaptam,javaslat gégészeti és allergia vizsgálat.
    Gégészeten megvizsgáltak mandulaműtétet javasoltak,allergiavizsgálaton meg allergiás a rhinitis pollentől.
    Kétségbe vagyok esve hogy mitől jön vissza a gyulladás? Nemtudom eldönteni hogy most allergia vagy a mandulák okozzák ezt, mert olvastam hogy van tavaszi allergiás kötőhártyagyulladás? Félek hogy ez a sok szemcsepp káros szemre.
    Az első esetben volt váladékozás szememnél sárgás zöldes, következő két esetben meg csak csipásodott inkább égő pirosodás volt.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel,
    Kata Anita

  16. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 12., 22:13 16

    Kedves Anita! Vizsgálat nélkul sajnos nem tudok velemenyt mondani. Sok.minden okozhatja a gyulladast, latnom kellene ahhoz, hogy terapiat tudjak javasolni. Udv. Juhos

  17. Krisztina2016. máj. 20., 10:50 17

    Tisztelt Juhos Piroska!

    3 hete küzdök kötőhártya gyulladással, 1 hétig Tobrexet csepegtettem min. napi 5x, de nem használt, utána 1 hétig Tobradexet kaptam, de azzal sem múlt el, most már 4 napja Oftaquix-et, de semmilyen gyógyulási hajlamot nem mutat. Mindhárom gyógyszert szemész orvostól kaptam.
    Továbbra is piros mindkét szemem. Van még valamilyen szemcsepp, amit használhatnék?

    Üdvözlettel: Krisiztina

  18. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 20., 17:50 18

    Kedves Krisztina! Még rengeteg kezelési lehetőség van, de látatlanban nem lehet tanácsot adni. Üdv. Juhos

  19. Tom2016. júl. 05., 3:29 19

    Tisztelt Doktornő!

    Visszatérő belső árpám van, először a felső szemhéjam, majd most az alsó szemhéjamon van. Voltam szemésznél (korábban is voltak árpáim, Septosyl-t használtam), Floxal, illetve Tobrex szemcseppet írt, illetve Tobradex szemkenőcsöt. Az utóbbit nem használtam, mivel elhagytam a receptet…

    Végzett pár héttel később szemnyomásmérést a szemész doktor (belefújtak a szemembe), magasabb volt a szemnyomásom (25 körüli érték mindkét szemnél), így mennem kell majd szemnyomásmérésre.

    Legutóbb ismét felírtak Floxal-t, viszont még nem tudtam kiváltani, mivel időközben erősebben megfáztam, amire Augmentin-t kaptam a háziorvosomtól.

    A kérdésem az lenne (mivel a korábbi belső árpám nem fakadt ki, és most megint fájdogál), hogy beszedem ma az utolsó szemet az Augmentin-ből, és kiváltanám a Floxal-t, és azzal kezelném az új árpát.

    Együtt lehet használni az Augmentin-t, illetve a Floxal-t? Szükséges „pihenőt” tartani két antibiotikumot tartalmazó készítmény között?

    Köszönöm válaszát!

  20. Dr. Juhos Piroska2016. júl. 05., 14:46 20

    Kedves Tom! Nyugodtan használhatja együtt a kétféle gyógyszert, a helyileg alkalmazott szemcsepp gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetbe. Üdvözlettel: Juhos

  21. Zoli2016. júl. 10., 15:26 21

    Tisztelt Doktornő !

    Segítségek szeretnék kérni, hogy 25 évesen szeretném letenni a jogosítványt, de sajnos nystagmussal rendelkezem. Nem tudom ez mennyire befolyásolja a jogosítvány szerzését, valamint megszerezhető e (?) Továbbá érdeklődnék, hogy szemüveghordással lehet e ezen változtatni-javítani ?

    Kösözönöm a válaszát előre is !

  22. Dr. Juhos Piroska2016. júl. 11., 15:10 22

    Kedves Zoli! Az úrvezetői jogosítvány megszerzéséhez a két szemen együtt ( összeadva a két szem látásélességét ) 1,2 látásélesség szükséges ( ha valaki hibátlanul végigolvassa a látás vizsgáló táblát, 1,0 a látása) . Ha ennyit elér a látásélessége, megkaphatja az egészségügyi alkalmasságot. A nystagmus általában veleszületett idegrendszeri probléma, gyógyítani mai tudásunk szerint nem lehet, így a szemüveg viselése sem változtat rajta. Üdvözli Juhos Piroska

  23. Nagy Erika2016. aug. 31., 20:22 23

    tisztelt Doktornő!

    26 éves vagyok s most április óta visszatérő heveny kötőhártya gyulladással köszködök.
    orvosaim akikhez eddig jártam nem tudják az okát hogy mitől lehet.
    szemcseppes kezeléssel gyógyitom havonta.s napi használattal mükönnyet.
    a 4.alkalom után meguntam hogy nem kapok választ s megkértem doktornőt vegyen kenetet belőle ekkor sem derült ki semmi.candidára gondolt.
    vagy esetleg vírusos eredetü fertözésre.
    szinte ugy jön elő ez a betegség mint a menstruáció ha szabad ehhez hasonlitanom,minden honapba 4-5 nap késéssel visszatér. nem tudom mi tévő legyek.
    élelmiszer boltban dolgozok s ez nekem havi 3-4 napi táppénz.
    orvosom most azt tanácsolja vizsgáltassam ki magam csináljunk góc kutatást. van lyukas fogam, menstruáciom se jó ciklusokban van. 3 éve nem esek teherbe.
    mit lehet ilyen esetbe tenni? merre menjek?
    válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel Nagy Erika!

  24. Dr. Juhos Piroska2016. aug. 31., 21:16 24

    Kedves Erika Sajnos, látatlanban nem tudok véleményt mondani. Ha megtisztel, szívesen megvizsgálom. Üdv.Juhos

  25. JS Bianka2016. szept. 01., 16:25 25

    Tisztelt Doktornő!
    13 éves gyermekem torka fáj, náthás, lázas. Reggelre a szeme bevörösödött, könnyezik, kissé összeragadt. Háziorvos Zinnat 250 mg-ot és Tobrexet írt fel. A kétféle antibiotikum gyereknél is adható együtt?
    Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel :JS Bianka

  26. Dr. Juhos Piroska2016. szept. 01., 19:21 26

    Kedves Bianka! Bátran adhatja a kétféle gyógyszert a gyermeknek, ugyanis a helyi kezelésből (Tobrex szemcsepp) a szervezetbe nem szívódik fel a gyógyszer. Üdv.Juhos

  27. Tóth Krisztina2016. okt. 09., 21:23 27

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam bal oldali belső szemzuga alatt egy dudor keletkezett, a bőrfelszín is piros, hasonlóan néz ki, mint egy pattanás. Nemtudom, hogy lehet – e összefüggés, de a dudor keletkezése előtt egy héttel gördeszkával elesett, és pont bal oldalon megütötte a fejét a halántékánál és a rajta lévő szemüveg eldeformálódott, az orrnyergét megnyomta. Elvittük a szemészetre, ott a következőket írták a leletre:
    Belső szemzugban hyperemias, nyomásérzékeny lapos terime, felszínén egy fehéres bennékű hólyaggal. Ezt a hólyagot én jelenleg nem látom. Virgan gélt kapott.
    Két kérdésem lenne: a virgan gél 18 éves kor alatt nem javasolják, a kisfiam 11 éves, más kèszítmény nem létezik erre a problémára?
    Pénteken voltunk a szemészeten, most vasárnap este van, én nagyobbnak érzem ezt a dodort, ez végül is mi lehet?
    Nagyon köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: T.Krisztina

  28. Tóth Krisztina2016. okt. 09., 21:28 28

    Tisztelt Doktornő!

    Még azt szeretném az előzőekhez hozzátenni, hogy ez a dudor nem kifejezetten kívül van, hanem a bőr alatt érezhető, kívülről főleg a pirosság látszik.
    T.Krisztina

  29. Dr. Juhos Piroska2016. okt. 10., 5:26 29

    Tudna egy fotót küldeni a juhos.piroska@gmail.com címre? Üdv. Juhos

  30. Lencse Beáta2016. okt. 31., 14:19 30

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretnék másodvéleményt kérnék kicsi lányomról. Ő nagyon speciális eset. Alapbetegsége révén nehezen kezelik, illetve általában tanácstalanok az orvosok. Harlequin ichthyosis-sal született.
    kb. 2 éve keletkezett egy beszűrődés a bal szemén. Próbálták kezelni szteroidos, antibiotikumos szemcseppel, de igazán változást ne értek el vele. Azt mondják valószínűleg kevesebb pislogása és éjszakai nyitott szemmel való alvás miatt keletkezett. Folyamatosan próbáljuk kezelni Corneregel-lel, de biztos nem elég neki. Idén egy vírus fertőzés után begyulladtak az ízületei és ez a beszűrődés is elkezdett mélyülni. Több hónapos antibiotikumos szemcsepp és humapent kezeléssel szépen feltellett neki, de mintha most meg kicsit nagyobb lenne. Szegénynek a fényszórás miatt folyamatosan könnyezik ez a szeme.
    Doktornő kérem legyen szíves megmondani nekem, tud e valami egyéb gyógymódot, megtudná e nézni kicsi lányomat, illetve melyik rendelőbe jelentkezzünk be?
    Válaszát előre is köszönöm Lencse Beáta

  31. Dr. Juhos Piroska2016. okt. 31., 15:17 31

    Kedves Beáta! Sajnos, a tudomány mai állása szerint a felsorolt szemcseppeken kívül nem igen áll rendelkezésünkre egyéb gyógymód, illetve ezeket az adott állapotnak megfelelően kell alkalmazni. Természetesen készséggel megvizsgálom a gyermeket, ha önöknek megfelel, inkább a Kapás u-i rendelőbe jöjjenek. Ha vannak leletei a kislánynak – akár szemészeti, akár bőrgyógyászati vagy egyéb – kérem, hozzák el. Üdvözli Juhos Piroska

  32. Vinkovits Betti2016. dec. 12., 12:59 32

    Tisztelt Doktornő!
    Hónapok óta vörös a szemem,voltam orvosnál kb 7hónapja,műkönnyet javasolt.Már rengeteget kipróbáltam,de egyik sem igazán hatásos,csak pár perces megnyugvást nyújt.Érzékeny vagyok a fényre,a széltől,és ha sminket használok még rosszabb a helyzet,sokkal vörösebb lesz,de alapjáraton is mindig az,nagyon zavaró,szélben könnyezik is.Bal szememen észre vettem egy átlátszó hólyag szerűséget,csak fényben látni,a belső szemzugban a fehér részen,a szemgolyóra éppen nem megy rá.Nem váladékozik,reggelre a legcsúnyább,kicsit duzzzadt is az alsó szemhéjamnál.
    Borzasztóan zavaró ez a vörösség,mindenki azt hiszi sírtam.Sokszor égő érzést is érzek.Dohányzom,és számítógép előtt dolgozom.Mitől lehet?Köszönöm válaszát!

  33. Vinkovits Betti2016. dec. 12., 13:19 33

    Még annyit fűznék hozzá,h a bal szemem véresebb,főleg reggel.Köszöettel!

  34. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 13., 15:55 34

    Kedves Betti! Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, feltehetően kevés vagy nem megfelelő minőségű a könny, ami nevesen tartja a szemgolyót, ezért javasoltak műkönny cseppet. Lehetséges azonban, hogy önmagában a műkönny nem elegendő, és gyulladás csökkentő cseppre is szüksége volna. A dohányzás természetesen ront a helyzeten, csakúgy a számítógép monitor is, mivel ilyenkor ritkábban pislogunk, hamarabb kiszárad a szem. Ha nem tapasztal javulást a műkönnytől, konzultáljon ismét a szemorvossal. Üdvözli Juhos Piroska

  35. K. Agi2016. dec. 26., 13:01 35

    Kedves Doktorno!
    Erdeklodnek, hogy mi lehet az oka, hogy egy ket honapos baba meg nem tud fixalni. Voltunk vele szemeszeten a Maria utcaban, ahol pupillatagitasban megvizsgaltak. Mindent rendben talaltak. Nehany lefele csapast latott a doktorno, emiatt neurologiara kuldott, naplemente tunet miatt. 7 hetes koraban voltunk vele koponya uh-n, ott is minden rendben volt. A doktorno szerint ez lehet egy megkesettseg. Arcomra mosolyog, szemkontaktust egyre tobbszor felveszi. Fenyre hunyorog. Targyakat szemevel neha probalja kovetni. Mi lehet ez es mennyire kell aggodjunk? A fixacio kepessege meg javulhat, kialakulhat?

  36. K. Agi2016. dec. 26., 16:27 36

    Kimaradt, hogy idore, normal sullyal, minden komplikaciotol mentesen szuletett babarol van szo.

  37. K. Agi2016. dec. 27., 18:22 37

    Ha nem tud fokuszalni egy baba az azt jelenti,.hogy nem is lat?

  38. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 28., 11:37 38

    Kedves Ági! A csecsemők általában 6 hetes korukban kezdenek fixálni, de ettől egyéni eltérés lehetséges. Van aki sokkal hamarabb, van aki sokkal később kezd figyelni. Ne aggódjon, ha a szemész nem talált kórosat és a koponya UH is negatív volt, akkor valószínűleg csak arról van szó, hogy ő egy kicsit később jut el a fixáláshoz. Mire válaszomat olvassa, lehet, hogy már meg is oldódott a probléma. Üdvözli Juhos Piroska

  39. K. Agi2016. dec. 29., 19:54 39

    Koszonom szepen a valaszt, ma mar szoptatas kozben is egyertelmuen nezett a szemembe, es vissza is mosolygott. :)

  40. Tamara2017. jan. 30., 11:13 40

    Kedves Doktornő!

  41. Tamara2017. jan. 30., 11:18 41

    Kedves Doktornő!

    Az lenne a problémám, hogy egy hónappal ezelőtt a szemem begyulladt. Egyik napról a másikra úgy keltem fel, hogy fel volt duzzadva a felső szemhéjam illetve az alsó rész is a szem alatt, mintha táska lenne. De csak az egyik szememen. Igaz, hogy előtte gondoltam az okát, nem tiszta kézzel nyúltam hozzá (kutya) illetve a vízálló szemceruzát is beledörzsöltem, sajnos este pedig azt nem teljesen mostam le. Innentől kezdve minden nap puffadt szemmel ébredek, ami estére csökken, de akkor sem megy le teljesen a duzzanat. Háziorvosnál voltam egyelőre, vérvételen, még annak az eredménye nem jött meg. Ő tobrex szemcseppet és septosyl szemkenőcsöt ajánlott. Ezt használom de eredménye még nincsen. Esetleg tudok képet küldeni, ha ad egy elérhetőséget. Mert szemészetre sajnos márciustól hamarabb nem kapok időpontot. Ön szerint a tünetek alapján mi lehet ez? Fájdalmat nem érzek, csak reggel érzem, hogy püffedt a szemem. Nem könnyezik, nem váladékozik, nem csipásodik, teljesen tanácstalan vagyok.
    Köszönöm előre is.
    Tamara

  42. Dr. Juhos Piroska2017. jan. 30., 11:44 42

    Kedves Tamara! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok véleményt mondani, a fénykép sem segít ki igazán. Ha váladékozás nincs, javaslom, hogy a cseppet és a kenőcsöt hagyja el, különösen a Septosylt, mert az sok páciensnél okoz szemhéjduzzanatot allergiás reakció következtében, ezért azt semmiképpen nem javaslom. Figyelje a tüneteket, ha nem javul a helyi kezelés elhagyása után sem, keressen fel szemorvost. Sürgős esetben ( márpedig a gyulladás az), általában nem kell időpontot kérni, vagy ha igen, jelezze az időpontkérésnél, hogy gyulladásról van szó. Üdvözli Juhos Piroska

  43. Tamara2017. jan. 31., 8:13 43

    Kedves Doktornő!
    Megjött a vérvétel eredménye, minden eredményem jó lett, semmi gyulladás nincs a szervezetemben. Elhagyom, az Ön véleményének megfelelően és remélem hamarosan tünetmentes leszek. Ha nem akkor szemészet.

    Köszönöm szépen!!!

  44. M.Réka2017. feb. 16., 12:00 44

    Kedves Doktornő!
    3 hónapja már kötőhártyagyulladás szerű tünetekkel küzdök (összeragadó szemhéjak reggel, minimális váladékozás, duzzadt belső szemzug, piros jobb szem), eddig már sokféle szemcseppek kaptam, és próbáltam ki, nem segített.
    Egy ismerősöm ajánlotta Önt, és azt az opciót, hogy esetleg a könnycsatornám van elzáródva, mint a babáknak (23 éves vagyok), amin a szondával történő átmosás segíthet.
    Ön esetleg tud ebben segíteni? Van erre lehetőség Önnél?
    Válaszát előre is köszönöm
    M. Réka

  45. Dr. Juhos Piroska2017. feb. 16., 18:58 45

    Kedves Réka! Szívesen megvizsgálom, ha megtisztel bizalmával.Látatlanban nem akarok véleményt mondani, de az biztos, hogy ebben az életkorban könnycsatorna elzáródás nem szokott előfordulni, de a vizsgálat során majd meglátjuk.Üdvözli JuhosPiroska

  46. Papp Zsanett2017. márc. 01., 12:31 46

    Kedves Doktornő!
    2 és féléves kisfiamnak allergiás kötőhártya gyulladást mondtak a szemészeten opatanol szemcseppet írtak rá de egy hónapja használjuk és semmi változás nem történt! Én eresnek látom meg kicsit sárgásnak de elvittem mégegyszer a szemészetre ugyanazt mondták! Nem tudom mit csináljak!
    Válaszát előre is köszönöm
    P. Zsanett

  47. Papp Zsanett2017. márc. 01., 12:32 47

    Az lenne a kérdésem hogy használjam tovább a szemcseppet mert ott azt mondták lehet hónapokig használni

  48. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 01., 16:46 48

    Kedves Zsanett! Látatlanban nem tudok véleményt mondani, lehet, hogy másik szemcseppel kellene kezelni, ha ettől nem jött rendbe. Üdvözli Juhos Piroska

  49. Kálmán Attila2017. márc. 06., 13:50 49

    Kedves Doktornő!
    Miskolcról írok. 43 éves vagyok, 8 évesen derült ki, hogy színtévesztő vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a színtévesztésem pontos mértékét,fokát illetve hogy milyen színre vagyok színtévesztő, hol tudom megnézetni? „C+E” kategóriás jogosítványt szeretnék szerezni és az ember olvas ilyen-olyan hozzászólásokat arról, hogy lehet-e színtévesztőnek ilyen kategóriás jogosítványa. Ha kell megveszem a színtévesztés korrigáló szemüveget is.
    Köszönöm.

  50. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 06., 14:16 50

    Kedves Attila! Színtévesztést korrigáló szemüveglencsét több optikában is forgalmaznak. Keresse meg a szintevesztes.com honlapot, ahol tájékozódhat a colorlite lencsékről, itt megtalálja azt is, hol kell vizsgálatra jelentkezni. Üdvözli Juhos Piroska

  51. Zoltán2017. márc. 17., 11:06 51

    Tisztelt Doktornő!
    Kb 2 hónappal ezelőtt megjelent egy pici kinövés/dudor a szemem tövében. Pár hét alatt fejlődött ki nagyobbra, azóta nem nő tovább, most olyan fél cm. Nem fáj, érintésre puha kis gumó a bőr alatt, esztétikai problémának tűnik csak (egyelőre?).
    Azt a tippet kaptam, hogy szemészeten tudják eltávolítani.
    Ön szerint mi lehet ez, és el tudná-e távolítani? Esetleg mégsem szemészeti hanem bőrgyógyászati probléma lenne?
    Csináltam róla képet is: http://oi64.tinypic.com/n2k60j.jpg
    Köszönöm válaszát előre is.

  52. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 17., 18:25 52

    Kedves Zoltán! A fénykép alapján az elváltozás nagy valószínűséggel egy jóindulatú, faggyút tartalmazó daganat (orvosi nevén atheroma). Műtéti eltávolítása javasolt részben esztétikai okból, részben azért, mert az évek folyamán növekedést mutathat, és a műtét körülményesebb. Szemorvossal operáltassa magát. Én magam már műtétet nem vállalok, keresse fel a területi szemészetet, ahol tájékozódhat, hogy az ún. kis műtéteket mely napokon és hol végzik. Üdvözli Juhos Piroska

  53. Tamara2017. máj. 03., 11:01 53

    Kedves Doktornő!

    Januárban már írtam Önnek, akkor az volt a probléma, hogy beduzzadt a szemem, piros volt és fel volt dagadva. Elmentem végül szemészetre, ahol szemhéjszél gyulladást állapítottak meg és Tobradex szemkenőcsöt kaptam. Ez nagyon szépen helyre is tette a szemem. Sajnos utána eléggé megijedtem a különféle kozmetikumok használatától, így nem kentem az arcom semmivel, csak vízzel mostam, ami jól kiszárította a bőrömet és a szemkörnyékénél a vékony bőr elkezdett száradni, ezért elkezdtem 100%-os aloe vera gélel kenni a szemkörnyéknél is. A következő napokban immár mindkét szemem, reggel felduzzad piros a szemkörnyéke, estre a duzzanat lejjebb megy de nem lesz sokkal jobb. Időpontot szemészetre csak a jövő hétre kaptam, addig a gyógyszertárban Septosyl kenőcsöt javasoltak, de nem igazán érzem a változást. Esetleg a doktornőnek nincs valami ötlete, hogy mit csináljak vele? Esetleg ez a Cornergel nem lenne jó rá? Vagy valami ötlete a doktornőnek?
    Előre is köszönöm,
    Tamara

  54. Dr. Juhos Piroska2017. máj. 03., 13:02 54

    Kedves Tamara! A szemhéjra ill. a szem környékére csak szemkenőcsöt szabad kenni, az egyébként arcbőrre vagy egyéb bőrterületre használatos kozmetikumot vagy bőrgyógyászati krémet használni tilos! Sajnos, a gyógyszertárakban recept nélkül kapható Septosyl kenőcs is sok páciensnél allergiás tüneteket okoz, így a jelen állapotában azt sem javaslom. Ha van még a Tobradex kenőcsből, amit korábban kapott, megpróbálhatja addig is, amíg szemorvoshoz eljut. A szemészeten az időpont kérésekor jelezni kell, hogy akut gyulladásról van szó, olyankor előjegyzés nélkül meg szokták vizsgálni. Üdvözli Juhos Piroska

  55. Tamara2017. máj. 04., 21:44 55

    Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a tanácsát, kezd egészen szép lenni a szemem. Már reggelre nem dagad be egyáltalán és nem piros :)
    Az lenne a kérdésem, hogy a továbbiakban száraz szemre milyen szemcseppet ajánl napi 8-9 óra számítógépes ülő munka mellé, illetve a szemkörnyék ápolásra milyen natúr terméket tud esetleg javasolni?
    Köszönöm szépen,
    Tamara

  56. Dr. Juhos Piroska2017. máj. 05., 7:07 56

    Kedves Tamara! GenTeal szemcseppet javasolok műkönny gyanánt, ebből létezik gél formában is, a számítógép monitor előtt dolgozók szívesen használnak gélt, mert tovább marad a kötőhártya zsákban, mint a csepp, ezért általában elegendő naponta 1x, a munka kezdetén alkalmazni. Üdvözli Juhos Piroska

  57. Tamara2017. máj. 05., 8:03 57

    Kedves Doktornő!
    Nagyon segítőkész és elképesztően gyorsan válaszol!
    Nagyon szépen köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Tamara

  58. Dr. Juhos Piroska2017. máj. 05., 17:49 58

    Én pedig köszönöm a kedves szavakat! Üdv!

  59. Hegedűs Gergő2017. júl. 26., 20:49 59

    Tisztelt Doktornő!
    2 évvel ezelött vírusos szaruhártyagyulladást találtak amit kezeltek is de nem múlt el és innen kezdődött a kálváriám. Azóta is folyamatosan be van gyulladva a szemem már számos szemorvosnál jártam hol csak kötőhártyagyulladást találtak hol szaruhártyagyulladást. Már szerintem az összes antibiotikumos és szteroidos szemcseppet használtam 2 hetetnte szemészhez jártam de nem múlt el. Aztán tartottam egy 2 hónapos szünetet gondolván hogy ez sem egésszéges hogy ennyi szemcseppet használok. Egy héttel ezelött felkerestem egy újjabb szemész doktornőt aki kötőhártya, szaruhártya és szemhéjszéli(ezt azelött nem diagnosztizálták) gyulladást talált. Kérdésemre hogy már 2 éve gyulladt a szemem azt mondta hogy lehetséges hogy azelött a szemhéjszéli gyulladást nem vették észre nem kezelték ez lehet a probléma. Doktornő felírt doxycilin tablettát, tobradex szemkenőcsöt külsőleg, vigamocs szemcseppet és ikervis szemcseppet. Ezezk mellett corneregélt, műkönnyet és babasamponos szemhéjmosást is csinálnom kell. már másfél hete szorgosan betartok mindent de javulást nem következett be. Kérdésem az lenne hogy látható javulást már észre kellett e volna vennem? Elképzelhető hogy ez csak egy másodlagos tünet és valami más probléma áll a háttérben ha a helyi kezelés nem használ?
    Ezek mellett hajvesztést tapasztaltam,viszkető kiütések jönnek ki rajtam, a kiütések míg a Doxycilin tablettát szedtem nem jelentkeztek.
    Válaszát előre is köszönöm!

  60. Dr. Juhos Piroska2017. júl. 26., 21:06 60

    Kedves Gergő! Látatlanban nem tudok véleményt mondani, az ön esete annál bonyolultabbnak látszik. Lehetséges, hogy a túl sok helyi kezelés nem javít, hanem inkább ront az állapotán. Az is elképzelhető, hogy a bőrgyógyászati problémákkal van összefüggésben a szemgyulladása. De állást foglalni vizsgálat nélkül nem tudok. Üdvözli Juhos Piroska

  61. Várkonyi Andrea2017. aug. 20., 13:40 61

    Tisztelt Doktornő!
    Ma hajnalban arra ébredtem hogy a bal szemem nagyon fáj, emiatt kinyitni is alig tudtam, kissé vérbő és ömlik belőle a könny (más váladék nem, csak a könny jött), ill. bal oldalon az orrom is nagyon folyt. Arra gondoltunk hogy ebből kötőhártyagyulladás lesz, a férjem el is ment az ügyeletes patikába szemcseppekért (Tobrex és műkönny). Azonban délután a szemem fokozatosan javulni kezdett mielőtt még bármit is cseppentettem bele, ha ez így megy tovább, akkor estére teljesen elmúlik minden panaszom. Az a kérdésem, hogy Ön szerint ha nem romlik ismét a dolog, akkor is lehet ez kötőhártyagyulladás, érdemes akkor is cseppenteni? Amúgy kontaktlencseviselő vagyok, tegnap benn is volt a lencsém, és persze a klíma is ment, amitől szoktam némi szemszáradást érezni sokszor(de ennyire persze sosem).
    A másik kérdésem, hogy 6 hónapos kisfiammal vagyok itthon és attól félek bármennyire vigyázok előbb-utóbb őt is megfertőzhetem: egy ilyen kicsi csecsemő számára van valamilyen különleges veszélye ennek a betegségnek, vagy ugyanúgy kezelhető lenne nála is a dolog?

    Előre is köszönettel,
    VAndrea

  62. Dr. Juhos Piroska2017. aug. 20., 22:14 62

    Kedves Andrea! A leírtak alapján valószínűleg a kontaktlencse okozta a panaszait és nem fertőzés, ha bakteriális fertőzés lenne, gennyes váladékkal járt volna. Mivel kezelés nélkül is javul, antibiotikum csepp nem szükséges. Próbálja meg csak műkönnyel kezelni. Gyermeke az elmondottak alapján nincs veszélyben. Egyébként az alapos kézmosás elegendő óvintézkedés lenne. Üdvözli Juhos Piroska

  63. Várkonyi Andrea2017. aug. 21., 9:47 63

    Kedves Doktornő!
    Nagyon szépen köszönöm, hogy még ünnepnapon/hétvégén is válaszolt, nagyon megnyugtatott. Egyébként már alig érzik valami zavarót, valószínűleg úgy lesz ahogy a Doktornő mondta, a kontaktlencse okozhatta a bajt.
    Még egyszer köszönöm: VAndrea

  64. Zoltan2017. nov. 20., 10:02 64

    Kedves Doktornő!

    Fiunk 20 hónapos. Látásával nincs ismert probléma.
    Születése után a jobb szeme csipásodott pár hétig, főleg alvás után, néha alig tudta kinyitni. Vizes vattával törölgettük, idővel elmúlt.
    Azóta nincs ilyen baj, kivéve ha megfázik, felsőléguti megbetegedese van, akkor gyakran újra csipásodik ez a szeme. Ilyenkor napközben picit könnyezik, reggel alvás után csipás. Csatolok egy képet, nagyjábol hogy néz ki: http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/11/20/37420171119_084115.jpg
    Ha egeszséges, akkor semmi baj nincs a szemével, bár a jobb oldai ilyenkor is talán hamarabb csipasodik, de még normálisnak tekinthető mértékben.
    Kérdesem, ez normális hogy felsőléguti megbetegedéskor ilyen van a jobb szemével, vagy ez jelenthet valamit?

    Köszönöm előre is válaszát,
    Zoltan

  65. Juhos2017. nov. 20., 17:52 65

    Kedves Zoltán! Kisfia kötőhártya gyulladása a felső légúti hurut kísérő tünete, gyakori jelenség kisgyermekeknél. Lehet, hogy jobb oldalon születésétől szűkebb a könnycsatorna, (erre utal az ön által leírt újszülött kori váladékozás) ezért gyullad be mindig ez az oldal. Lehetséges, hogy ilyenkor az orrmandulája duzzadt, nehezebben folyik le a könny, és ez okozza az oldal különbséget. Ha egyébként tünetmentes időszakok is vannak, aggodalomra nincsen ok. Üdvözli Juhos Piroska

Szólj hozzá!