Archívum: 2008. november

2008. nov. 03.

Informed hírlevél

Kórokozók a távkapcsolón is

nátha, vírus, megelőzés

Ha valaki tüsszög és szipog a családban, lehet, hogy a fertőzés forrását a hűtő ajtaján, vagy a televízió távkapcsolóján kell keresni. Egy vizsgálat szerint a náthás emberek kórokozói napokig megélnek az ilyen helyeken.

A virginiai egyetem Virológiai laborjában megvizsgálták a náthás emberek otthonában a kórokozókat. A 30 személyből 16-nak pozitív lett a rhinovírus-tesztje, ez a vírus okozza a náthás megbetegedések mintegy felét.

A résztvevőket megkérték, hogy nevezzenek meg 10 olyan helyet a lakásban, amelyet a vizsgálatot megelőző 18 óra folyamán megérintettek, a kutatók pedig DNS-vizsgálattal mutatták ki a rhinovírusokat.

Az esetek 40 százalékában pozitív volt a teszt az olyan helyeken, mint a kilincsek, csapok és fogantyúk, sótartók, villanykapcsolók, távirányítók és telefonok.

Veszélyforrások lehetnek még a gyermekrendelőkben elhelyezett különféle játékok is, a betegek ezeken keresztül is megfertőzhetik az egészségeseket.

A szakemberek már régóta azt javasolják, hogy gyakori kézmosással kerüljük el a kórokozók terjedését. Segíthet a gumikesztyű és a kézfertőtlenítő szerek használata is.

Még nincs hozzászólás