Archívum: 2011. március

2011. márc. 22.

Informed hírlevél

Fűszeres bébiételek?

baba, táplálás, bébiétel

Felejtsük el a tejberizst és a bébiételt, és adjunk a babának curryt, sőt, erős paprikát is – ideje megváltoztatni a csecsemők étkezési szokásait, mondják amerikai kutatók.

 

Dr. David Bergman, a Stanford-egyetem gyermekgyógyász professzora szerint a gabonapelyhek és -kásák nem a legalkalmasabbak arra, hogy a baba első ételei legyenek. Jöhet a gyümölcs, nem lesz tőle édesszájú a gyermek, és nyugodtan fűszerezhetjük az ételeket akár már a baba 6 hónapos korától.

– Rengeteg mítosz forog közszájon ezzel kapcsolatban – mondja Bergman professzor –, és ezeket semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. – Ráadásul a könyvek sem igazán segítenek átformálni a szülők gondolkodását. A kutatások mind azt bizonyítják, hogy a csecsemő étellel kapcsolatos első élményei meghatározzák későbbi étkezési szokásait. Az elhízás elleni küzdelemhez nagymértékben hozzájárul, ha már egészen kis kortól változatosabb ízekhez és ételekhez szoktatjuk a gyerekeket.

Mindez könnyebb is és nehezebb is, mint gondolnánk. Könnyebb, mert a szakemberek szerint egy hathónapos sok tekintetben ugyanazt eheti, mint a szülei. De nehezebb, mert nem könnyen talál valaki részletes útmutatást e téren.

Az irányelvekből általában kimaradnak az egyes etnikumok fogásai, pedig Indiában például már a kisgyermekeknek curryvel, vagy fahéjjal fűszerezett ételeket adnak. A könyvek óvják a kisgyermekes szülőket a diótól és a tenger gyümölcseitől is, mint esetleg allergiát okozó ételektől.

A szakemberek szerint féléves kor után gyakorlatilag bármivel megbirkózik a kicsi, ám van néhány dolog, amire vigyázni kell. Legyünk óvatosak, ha a családban van allergiás beteg, ilyenkor csak fokozatosan vezessünk be egy-egy újdonságot, és figyeljük a hatást. Fontos emellett a változatosság, ne adjunk unalmas ételeket a kicsiknek.

A gabonapehely azért a legrosszabb választás, mert éppen olyan, mintha a tápszert még külön meg is cukroznánk. A gabonafélék igen gyorsan cukorrá bomlanak a szervezetben, megemelkedik a vércukor- és inzulinszint, ami későbbi egészségi problémákhoz, így elhízáshoz is vezethet.

Még nincs hozzászólás