2010. ápr. 08.

Informed hírlevél

megjelent: 16:59

A Lyme-kór

Lyme-kór, kullancs, fertőzés

A Lyme-kór egy olyan betegség, amit a Borrelia Burgdorferi nevű baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legtöbb kullancscsípés nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálni. Minél több időt van a kullancs a bőrben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége.

 

A fertőzött kullancs csípése után 1-4 héttel a legtöbb embernél megjelenik a Lyme-kór néhány tünete. A körkörös, terjedő pirosság (az úgynevezett erythema migrans) az esetek 70-80 %-ában jelenik meg. Néhányan náthaszerű tünetekre panaszkodnak ebben az időszakban, ami lázzal, hidegrázással, fejfájással és fáradtsággal, ízületi és izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal járhat.

Ha a betegséget nem ismerjük fel ebben a fázisban, továbbterjed az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre (1-4 hónappal a csípés után). További kiütések jelenthetnek meg, és tartós, vagy átmeneti fájdalom vagy gyengeség jelenhet meg a végtagokban. A fejfájás, az elsápadás, az emlékezetzavar gyakori tünetek ebben a stádiumban, és gyakran járnak együtt gyors szívveréssel, vagy az arcizmok bénulásával.

A betegség késői fázisa a csípés után hónapokkal alakul ki, ha a kezelés nem volt sikeres, vagy el sem kezdődött. Ízületi duzzanat (tipikusan a térdekben) alakul ki, ami krónikussá is válhat. Az idegrendszerben az arcideg bénulása, abnormális érzetek (a perifériás idegek sérülése miatt), agyhártyagyulladás és zavartság alakulhat ki. A szívproblémák ritkák, de akár szívizomgyulladás is kialakulhat.

A betegséget nem lehet elkapni fertőzött személytől. Az állatok megbetegedhetnek Lyme-kórban, de nem adhatják át a betegséget az embereknek, csak kullancscsípés által. Nem terjesztik a betegséget a szúnyogok, legyek és muslincák sem, csak a kullancsok.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!