2011. nov. 08.

Informed hírlevél

megjelent: 16:37

A televízió és a számítógép árt a kisgyerekeknek

gyermeknevelés, televízió, számítógép

Egyesült Államok gyermekgyógyászai ismételten népszerűtlenné tették magukat a szülőknél és az elektronikai, szórakoztató eszközök gyártóinál. Egy a Pediatrics-ban megjelent közleményben óva intenek attól, hogy két éven aluli gyerekeket a televízió elé ültessenek vagy más elektronikus eszközt adjanak a kezükbe.

Televíziók, computerek, iPadek és okostelefonok mindenütt fellelhetők az USA-ban. Az egyes amerikai háztartásokban már átlagosan tíz képernyő található. És semmi sem elégíti ki jobban a nyűgös, követelőző kisgyereket, mint az, hogy a képernyőn mindenféle mozgó képeket bámulhat.

 

Régóta léteznek cégek, melyek kommunikációs eszközöket kifejezetten gyerekek számára állítanak elő. Sokat azzal reklámoznak, hogy ezek elősegítik a kicsik fejlődését. Ez pedig az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia véleménye szerint tökéletesen téves.

Ari Brown és munkatársainak felvilágosítása szerint tanulmányok már többször kimutatták, hogy a két év alatti kisdedek bár követik a mozgásokat a képernyőn, azonban a tartalmat egyáltalán nem értik. Tehát szellemi fejlődésük a média-fogyasztás által nem fokozható.

Ezzel szemben a gyermek fejlődése szempontjából sokkal fontosabb a spontán játék egyszerű tárgyakkal. A szabad játszadozás révén tanulják meg, hogyan foglalják el magukat. És a beszédfejlődés pedig legjobban a felnőttekkel együtt történő foglalkozás során alakul ki.

Az úgynevezett, kisgyermekek számára készített programok vagy szoftverek mindezt nem pótolják, sőt akadályozzák a beszéd elsajátítását az amerikai gyermekorvosok szerint. Azok a szülők, akik sok időt töltenek a tévé előtt, a csemetéikkel sem foglalkoznak eleget.

A háttérzajok is elterelik a gyerekeket a játékoktól és más aktvitásoktól. Egyenesen mérgezést jelent, ha a gyermekeket elaltatás végett ültetik a tévé elé. Ez nem csak egészségtelen alváshoz vezet, hanem zavarja az általános fejlődésüket is. Ugyanezért intenek a televíziós készülékek gyermekszobában való elhelyezésétől is.

 

Megjegyzés: szemészetileg nem lehet kimutatni élettani változást a számítógép használatakor vagy TV nézéskor. A gyermekgyógyászok fenti intelmeit azonban érdemes megfontolni!

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!