2009. júl. 09.

Informed hírlevél

megjelent: 16:33

Beszélgessünk a gyerekkel – ne csak mondjuk a magunkét

gyermeknevelés, beszédkészség, beszédfejlődés

Az UCLA kutatói szerint, ha fejleszteni szeretnénk gyerekünk nyelvi és beszédkészségét, legalább olyan fontos, hogy meghallgassuk, amit mond, mint az, hogy beszéljünk hozzá.

 

Mintegy hatszoros hatása van a gyerekkel való beszélgetésnek, mintha csak egyirányú a nyelvi kommunikáció. – Ha a felnőtt beszél, az segíti a gyereket a nyelvi fejlődésben, de sokkal fontosabb az interakció – mondja a kutatás vezetője, Frederick Zimmerman professzor. – Minél többet beszél a gyerek, annál jobban megerősíti a tudását.

A kutatók azt is megállapították, hogy a TV-nézésnek nem volt számottevő hatása, ha a beszélgetés helyett történt. Pedig éppen ez figyelhető meg a legtöbb családban. Minden további egy TV-nézéssel töltött órával a gyerek 770-nel kevesebb szót hall a felnőttől.

A UCLA kutatói 275 családot mértek fel, a gyerekek életkora 2-48 hónap volt. Megállapították, hogy egy átlagos napon egy gyerek mintegy 13 ezer szót hall a felnőttektől, és mintegy 400 felnőtt-gyerek párbeszédben vesz részt. A nyelvi fejlődést elősegíti, ha napi száz beszélgetéssel többen vesz részt és ha napi plusz ezer szót hall.

– Ha a felnőtt és a gyerek beszélget – mondja Maxine Orringer pittsburgh-i beszédkutató –, akkor a kommunikációt gyakorolja. Amikor hibát vét, mintegy tájékoztatja a felnőttet, hol tart a fejlődésben, és ha a szülő akár önkéntelenül is kijavítja, a gyerek nyelvi készsége is fejlődik.

Nagyon fontos, hogy a szülő minél többet beszéljen a gyerekhez, ám ez önmagában távolról sem elég. Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy beszélhessen, hallgassuk meg türelmesen. A beszélgetés kétirányú utca.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!