2008. okt. 17.

Informed hírlevél

megjelent: 20:00

A ventilátor csökkenti a SIDS kockázatát

SIDS, bölcsőhalál

Kisebb a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) kockázata azoknál a babáknál, akik ventilátorral felszerelt hálószobában alszanak, állapították meg amerikai kutatók. A berendezés több mint 70 %-kal csökkenti a betegség előfordulását. Nyitott ablak mellett is csökken a rizikó, de nem ilyen kifejezett mértékben.

A meglepő eredmények megerősítésre várnak, és a ventilátor nem helyettesíti az eddigi ajánlásokat a kockázat csökkentésére. A háton való fektetés, a kemény matrac és a cumi továbbra is javasolt. A SIDS gyakorisága több mint felével csökkent, amikor 1992-ben a háton való fektetésre felhívták a figyelmet.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az alvás körülményei meghatározó a SIDS szempontjából, bár ennek okát nem értjük pontosan. A hirtelen csecsemőhalál leggyakrabban 2-4 hónapos kor között fordul elő, és a téli hónapokban a leggyakoribb. Az 1-12 hónapos csecsemők egyik vezető haláloka.

Egy egyik elmélet szerint a betegség hátterében a széndioxid felhalmozódása áll, fiatal életkorban még nem működnek azok az ébresztési rendszerek, amelyek a kilégzett levegő újra beszívása ellen védenek. A szerzők ezért arra gondoltak, hogy a légáramlást elősegítő berendezés védelmet jelent a SIDS-szel szemben.

Az elmélet vizsgálatára 185 SIDS-ben elhunyt csecsemő szüleivel végeztek interjút, átlagosan 3,8 hónappal a baba halála után. Az eseteket 312 egészséges gyermek adataival hasonlították össze.

A nyitott ablakú szobában való altatás a SIDS kockázatát 36 %-kal, míg a ventilátor 72 %-kal csökkentette. Még kifejezettebb volt a kockázatcsökkenés azoknál a babáknál, akiket hasra fektetve altattak, vagy más okból volt emelkedett a halál kockázata.

Szakértők szerint fontos felfedezésről van szó. Nem tudni előre, hogy mely gyermekek válnak hirtelen csecsemőhalál áldozataivá, így fontos minden olyan eszköz, amivel csökkenteni lehet a betegség kockázatát.

Nincs szó arról, hogy egy ventilátor bekapcsolásával kivédtük a betegséget. A háton való fektetés és a cumi használata mellett más tanácsokat is érdemes megfogadni: éjszakára ne aludjanak szüleikkel, aludjanak kemény matracon, a puha játékokat és ágyneműt érdemes kerülni, és ajánlott megóvni a túlmelegedés veszélyétől is. Tilos terhesség alatt, vagy a baba jelenlétében dohányozni.

A dohányzás a SIDS egyik legjelentősebb kockázati tényezője.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!