2008. aug. 15.

Hangos képek – színes zenék (Informed hírlevél)

megjelent: 11:13

 

Szinesztézia

Amerikai tudósok kísérlettel bizonyították a szinesztézia jelenségét, azt, amikor valaki hangokat hall képek láttán, vagy színeket lát a zenehallgatás közben.

A szinesztézia (érzéktársítás valóságos inger nélkül) egyébként ismert jelenség. A kaliforniai Institute of Technology kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen gyakori az előfordulása, ugyanis az egyik diák azt állította, hogy „hallja a képernyő-védőt”.

Dr. Melissa Saenz, a kutatás vezetője több száz önkéntesen próbálta ki, érzékelésük megfelel-e a szinesztéziának. Az első diákon kívül további hármat talált, aki szintén hallott hangokat.

Dr. Saenz ezután ellenőrizte, hogy a diákok felismernek-e egy vizuális mintasort. Az önkéntesek egyik csoportjának hanghatásokat mutattak, a másiknak képi mintákat, és meg kellett mondaniuk, összeillenek-e.

Amikor a mintát hallották, mindkét csoport 85 százalékos arányban adott pontos választ, de amikor nézték, a szinesztéziára képesek továbbra is 85 százalékban helyesen válaszoltak, míg a többieknél a pontosság 55 százalékra esett vissza.

A vizsgálat célja az volt, hogy objektív módszerekkel megállapítsák, valós-e a hangok érzékelése vizuális ingerekre.

Az edinburgh-i egyetem szinesztézia-kutatója, dr. Julia Simner szerint a jelenség egyes formái általánosabbak a többinél. – Gyakoribb a jelenség fordítottja, amikor valaki színeket lát zenehallgatás közben.

BBC News

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!