2008. máj. 06.

Szemsérülések

megjelent: 21:48

Itt a tavasz, a napsütés mindenkit a szabadba csalogat. A gyermekek önfeledten játszanak, a felnőttek sportolnak, a ház körül tesznek-vesznek, a kertet ápolják, barkácsolnak. A szemorvos megannyi veszélyforrást lát ezekben a tevékenységekben. Játék közben a legváltozatosabb tárgyak okozhatnak balesetet: bot, faág, nem megfelelően használt játékok, labda, stb., de sérülhet a gyermek háziállatokkal való játék közben is (kutya, macska). A kerti munka sem veszélytelen: fák, bokrok metszése közben visszacsapódhat a gally, a fára felnézve idegentest hullhat a szemünkbe, a barkácsolás közben szerszámok okozhatnak sérülést. Vegyi anyagok a szembe kerülve súlyos maródást okozhatnak.

A szemnek és védőszerveinek bármely része sérülhet, a fejet ért balesetek 10%-a szemsérülés. A szemhéjak ütés következtében alávérezhetnek, éles tárgyak ( pl. autó szélvédő üvege közlekedési baleset kapcsán) nyílt sebeket okozhatnak, ilyenkor a könnyelvezető utak is sérülhetnek. Ennek szakszerű ellátása szemsebész feladata. Idegentest kerülhet a kötőhártyára; ha látható helyen van, megnedvesített papírzsebkendővel letörölhetjük, ha azonban a felső szemhéj alatt bújik meg, csak a szemhéj kifordítása után távolítható el.   A szaruhártyán lévő idegentestet a szemorvos érzéstelenítő szemcsepp alkalmazása után megfelelő műszerrel távolítja el. A szem legsúlyosabb sérülése az áthatoló sebzés (perforáció), ilyenkor idegentest kerülhet a szem belsejébe. Ha perforáló sérülésre van gyanú, azonnal fekvőbeteg szemosztályra kell szállítani a beteget, lehetőleg mentővel, ahol műtéti ellátást kap. Tompa tárgyak is okozhatnak súlyos sérüléseket (labda, kő, verekedés közben ököl, stb., stb., a sor végtelen), ha külsőleg nem látszik semmi, abban az esetben is forduljunk  szakorvoshoz, mert bevérezhet a szem, oedema keletkezhet a látóhártyán, esetleg a látóhártya kiszakadhat,  és ezek az elváltozások maradandó látásromlást okozhatnak. A háztartási vegyszerek szembe fröccsenve szintén súlyos állapotot idézhetnek elő. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy azonnal folyó vízzel bőségesen mossuk ki a szemet, majd haladéktalanul forduljunk szemorvoshoz.

A fentiekkel nem ijesztgetni akartam, csak arra szerettem volna a figyelmet felhívni, hogy szemünkre ( és gyermekeink szemére!) tényleg úgy vigyázzunk, „mint a szemünk világára”.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!