2009. nov. 09.

Informed hírlevél

megjelent: 17:21

Nem lehet elég korán kezdeni a higiénére való nevelést

A jó szokásokat könnyebb kialakítani, mint a rosszakat elhagyni. Ha a kisgyerek korán megtanulja, hogyan lehet megelőzni a bölcsődéből, óvodából hazahurcolt fertőzéseket, azzal sok gondtól megkíméljük magunkat is. Nem utolsósorban így védekezhetünk az új típusú influenza ellen is.

Amikor a gyerek kinőtte már azt a korszakát, hogy mindent a szájába vesz, el lehet kezdeni olyan szokásokat megtanítani neki, amelyekkel a fertőzések megelőzhetők.

Az alábbiakban néhány olyan tanácsot adunk, amelyeknek a betartásától sikert remélhetünk, mert a kicsiknek nem lehet előadást tartani a kórokozók természetéről.

Csináljunk rítust a jó szokásokból, és ne feledjük, csak akkor lehetünk eredményesek, ha magunk járunk elől jó példával.

Kézmosás

A legfontosabb és könnyen kialakítható jó szokás. Feltétlenül mosson kezet a gyerek:

  • ha megérkezik a bölcsődébe, óvodába

  • evés előtt

  • tisztába tevés vagy a bili, WC használata után

  • játszóház, gyerekzsúr után

  • ahogy hazaérkezik.

De hogyan?

Nagyon fontos a következetesség, és egy idő után a kisgyerek automatikusan kezet mos. Nem mindegy azonban, hogyan.

A kézmosás mindig meleg vízzel, szappannal történjék, és legalább 20 másodpercig tartson (ennyi idő alatt kétszer lehet elénekelni a „Boldog szülinapot” kezdetű dalocskát). Az sem mindegy, milyen szappant adunk a gyereknek, érdekesebb lehet a mesefigurás flakonos folyékony szappan, vagy ha együtt készítünk szappant, amit csak ő használ.

További tanácsok

  • Köhögjön a gyerek (és a felnőtt is) a behajlított karjába. A régi jó tanács, hogy tegyünk a szánk elé a kezünket tüsszögéskor, köhögéskor, nem sokat segít, viszont tele lesz a kezünk kórokozóval.

  • Használjon papír zsebkendőt. Ez ugyan nem mindig működik, de érdemes megpróbálni. Sok óvodás már egyedül is tud orrot fújni.

  • A jó példa is ragadós. A kisgyerek nagyon szeret utánozni, ha mi is minden alkalommal a fentiek szerint kezet mosunk, ő is hamarabb rászokik.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!