2008. júl. 28.

InforMed hírlevél

megjelent: 16:36

Minden újszülöttnél hallásvizsgálatot kellene végezni

hallásszűrés, újszülött

Az illetékes amerikai szakértői bizottság szerint minden újszülöttnél szükség lenne a veleszületett hallásproblémák kizárására.

„A veleszületett hallásvizsgálatok kizárása minden újszülöttnél része kellene, hogy legyen a rutin állapotfelmérésnek” – fogalmazott az Amerikai Prevenciós Bizottság elnöke. – „A születéskori szűrés lehetőséget ad a halláscsökkenés korai felismerésére, így javulhat azon gyermekek életkilátása is, akiknél pozitív eredménnyel zárul a vizsgálat.”

A veleszületett, vagy az élet során szerzett halláskárosodással élő gyermekek kommunikációs és beilleszkedési problémákkal küzdenek, viselkedési és tanulási nehézségeik lehetnek. Minél korábban megtörténik a halláskárosodás felismerése és kezelése, annál jobb esélyekre lehet számítani a későbbi élet során például a nyelvi képességek terén is.

A veleszületett halláscsökkenéssel élő gyermekek felénél semmilyen rizikófaktort nem lehet azonosítani, azért a szakértői bizottság szerint helyénvaló döntés az általános szűrést szorgalmazni a nagy kockázatú csoportokra célzott vizsgálatokkal szemben.

A prevenciós bizottság egy a megelőzésben és az alapellátásban dolgozó független szakértőkből álló csoport, akik a rendelkezésre álló tények segítségével teszik meg ajánlásaikat – jelen esetben a Pediatrics júliusi számában.

Ezer újszülöttből átlagosan háromnál lehet számítani veleszületett halláscsökkenésre: ennek ellenére ritkábban szűrik ezt az állapotot, mint más betegségeket. A bizottság ajánlása szerint egy két lépésből álló szűrési rendszerről lenne szó, ahol külön értékelnék a belső fül válaszát az akusztikus ingerekre, illetve az agytörzs hallóközpontjainak reakcióját.

Medicine Net

Megjegyzés: szemorvosként csak annyit tennék hozzá, hogy az újszülöttek szemészeti szűrése épp ilyen fontos lenne.  

 

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá!