2008. feb. 18.

Kötőhártyagyulladás

megjelent: 12:20

A tél végi influenza járványos időszak gyakori velejárója a kötőhártya enyhébb-súlyosabb hurutja. A szemgolyót és a szemhéj belső felszínét borító kötőhártya vérbő, a szem könnyezik, váladékos (reggelre összeragadnak a szempillák az éjszaka termelődött és megszáradt „csipától”),  mindezt  idegentestérzés  kíséri.  Oka  legtöbbször fertőzés.  A felső légúti hurutot okozó  vírus  rendszerint a  szem  kötőhártyáját  is megtámadja,  ezt rendszerint bakteriális felülfertőződés  követi. Enyhébb esetekben kamillás, vagy forralt vizes borogatás javasolható, ha a tünetek nem enyhülnek, antibiotikum tartalmú szemcsepp adása javasolt. (Ezt a háziorvos is felírhatja, nem kell feltétlenül a szemész szakorvost felkeresni.)  Az antibiotikum kezelésnél  vegyük figyelembe  a  szabályt:  kellő dózisban  (ebben az esetben  ez azt jelenti, hogy óránként cseppentsünk, tehát 6-8 alkalommal naponta, de minimum ötször) és kellő ideig (minimum 5 napon át) alkalmazzuk a szemcseppet. Ha ennél kevesebbszer és rövidebb ideig használjuk, a kórokozók rezisztenssé válnak a gyógyszerre: vagy nem érünk el gyógyulást, vagy néhány nap múlva ismét fellángol a gyulladás.

312 hozzászólás

  1. feherandi2008. márc. 09., 17:15 1

    Kedves doktornő,

    a kérdésem a következő volna. A kötőhártya gyulladás esetén mindkét szem érintett? Mert a 6 éves lányomnak reggelre az egyik szemében a külső-alsó szemzuga elég eres lett és minimális váladék is volt a szemében. A nap folyamán nem terjedt és nem is igazán dörzsöli. Egyből kötöhártya gyulladásra gondoltam, mert most vagyunk túl egy két hetes köhögős, taknyos időszakon. Viszont nem terjed és a másik szeme teljesen tiszta. SZóval mi tévő legyek?
    válaszát előre is köszönöm.
    feherandi

  2. Dr. Juhos Piroska2008. márc. 09., 17:59 2

    Kedves Asszonyom! Látatlanban nehéz véleményt mondani, de korrekt leírása alapján a kötőhártya gyulladás a legvalószínűbb. Általában kétoldali a betegség, de 1-2 napos eltéréssel kezdődhet a második szemen, vagy igen enyhe formában is jelentkezhet. Kislányánál valószínűleg a felső légúti hurut következményeként alakult ki a gyulladás. Ha kevés a váladék, enyhe a belövelltség, elegendő kamillateás vattával kitörölgetni a váladékot, esetleg borogatni is lehet (ha elviseli a gyermek). Ha sok a váladék, nagyon vörös a szeme, keressék fel a gyermekgyógyászati ügyeletet, ahol felírnak antibiotikum szemcseppet, amit utasítás szerint, rendszerint naponta 5x kell cseppenteni. (ld. fent). Bármi gond van, keressenek meg telefonon. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  3. feherandi2008. márc. 09., 20:43 3

    Kedves doktornő,
    nagyon szépen köszönöm gyors válaszát. Törölgetni fogjuk kamillával-sajnos lehamarabb holnap reggel tudok venni, mert sajnos itthon elfogyott-és reménykedek, hogy nem terjed tovább. Ez ugye nem fertőző? Tehetünk ellene, hogy mi ne kapjuk el? (én is beteg voltam vele együtt, ezért érdekel, és ráadásul kontakt lencsém is van)Nagyon örülök ennek a sitenak, hogy megtaláltam, és valóban segítséget kaphattunk. Sajnos nem Pestiek vagyunk, így továbbra is csak ilyen módon fogok tudni tanácsért folyamodni.
    Mégegyszer ngyon köszönöm.
    feherandi

  4. Dr. Juhos Piroska2008. márc. 10., 14:31 4

    Kedves Asszonyom! A kötőhártyagyulladás sajnos, fertőző, csakúgy, mint a felső légúti hurut. Védekezni ellene gyakori kézmosással lehet, valamint óvakodjanak szemük dörzsölésétől. A kórokozókat ugyanis kezünkkel visszük tovább. Remélem, gyermekük hamarosan rendbejön! Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  5. Szabadi Ildikó2008. márc. 26., 21:26 5

    Tisztelt Doktornő!

    Két éves kisfiamnál is hasonlót tapasztaltam (reggelente váladékos volt a szeme), sőt volt, mikor napközben is, orrfújáskor egy kis fehéres váladék megjelent a szeme sarkában: ez is kötőhártyagyulladásra utal vagy más az oka?
    Még egy kérdésem lenne: mitől van, hogy a kisfiam szeme hidegben folyamatosan könnyezik (időnként váladékozva)? Mit tehetnék ez ellen, illetve igényel e külön kivizsgálást?

    Köszönettel,

    Ildikó

  6. Dr. Juhos Piroska2008. márc. 26., 22:46 6

    Tisztelt Asszonyom!
    Ha váladékos a gyermek szeme, legnagyobb valószínűséggel neki is kötőhártyagyulladása van. Ehhez persze kellene tudnom, hogy mióta áll fenn a panasz, nem náthás-e a gyermek, a könnyezés állandó, vagy csak időnként fordul elő stb. Az is lehet, hogy a könnyelvezető utak eldugulása okozza a tüneteket, esetleg könnycsatorna átmosásra van szükség a pontos diagnózishoz. Látatlanban csupán ennyit tudok mondani, mindenesetre leveléből számomra úgy tűnik, nem ártana egy szemészeti vizsgálat. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  7. Gyula2008. máj. 14., 21:43 7

    Tisztelt Doktornő!

    Reggelente mikor felkelek, összeragad a szemem és napközbe, fehér váladék szerű anyag van a szemembe amit ki tudok szedni de midnig ujratermelődik,és a szemem elég vörös.Mit tehetek ellene? Ez kötőháryta gyulladás lehet e? Ha igen,akkor milyen szemcseppet javasol.
    Köszönettel, Gyula

  8. Dr. Juhos Piroska2008. máj. 15., 12:07 8

    Tisztelt Uram!
    A leírt tünetek alapján nagy valószínűséggel kötőhártyagyulladása van. Antibiotikum szemcsepp használatát javasolom ( pl. Tobrex szemcsepp naponta minimum 5 alkalommal legalább 5 napon keresztül). A szemcseppet csak vényre adják ki a gyógyszertárban, tehát a háziorvosával vagy szemész szakorvossal kell felíratni. Amíg hozzájut a szemcsepphez, kamillateás vagy langyos vizes lemosást, borogatást javasolok. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  9. Gyula2008. máj. 15., 12:16 9

    Kedves Doktornő,
    Nagyon nagyon szépen köszönöm a segitségét, és a gyors választ is!
    Gyula

  10. Barbara2008. máj. 29., 8:33 10

    Tisztelt Doktornő!
    Négy nappal ezelőtt vérágas,duzzadt bal szememre tobrex cseppet kaptam 5×1 dózisban.Megállapították,hogy kötőhártyagyulladásom van és mind a két szemem allergiás tüneteket is mutatott.Az allergiára relestat szemcseppet írtak fel mindkét szembe naponta 2×1 adagot.Mostanra már a jobb szemem is vörös,a bal pedig nem sokat gyógyult.Tüszős mandulagyulladásom is van,amire zinnatot szedek.Lehet összefüggés a két gyulladás között?Miért nem érzek javulást,miért nem lett tisztább a szemem.Reggelre folyamatos a szemhéjduzzanat,ami rendszerint összeragad,annak ellenére,hogy a szemcseppet vasárnap óta használom.Válaszát előre is köszönöm.

  11. dr.Juhos Piroska2008. máj. 30., 22:29 11

    Tisztelt Uram! Remélem, rendbejött a szeme. Üdv. Juhos Piroska

  12. Barbara2008. máj. 31., 9:27 12

    Tisztelt Doktornő!

    Vasárnap baloldali szemem duzzadt,vérágas volt. A szemészeten megállapították a kötőhártyagyulladást,és allergiát ami mid a két szememen kimutatható volt.Előbbire Tobrex szemcseppet kaptam 5×1 dózisban,utóbbira Relestat szemcseppet midkét szemembe 2×1 alkalommal.Mostanra a jobb szemem is megfertőződőtt,és a bal szemem nem sok javulást mutat.Jelenleg tüszősmandulagyulladásom is van,erre Zinnat tablettát szedek.Kérdésem az lenne,hogy miért nem érzek javulást a szememben,annak ellenére,hogy vasárnap óta cseppegtetek,és lehet-e összefüggés a kétfajta gyulladás között?
    Válaszát előre is köszönöm:Barbara

  13. Dr. Juhos Piroska2008. jún. 01., 22:14 13

    Kedves Barbara! Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani a betegségéről, a leírás alapján valószínűleg a tüszős mandulagyulladással összefüggésben lévő fertőző kötőhártya gyulladása lehet. Elképzelhető, hogy a kórokozó nem érzékeny a Tobrex szemcseppre, ezért nem javulnak a gyulladásos tünetek, és más fajta antibiotikumot kell alkalmazni. Ha azonban allergiás eredetű a kórkép, lehetséges, hogy gyulladáscsökkentő szemcseppel kell kiegészíteni a kezelést. Javaslom, hogy keresse fel szemorvosát, vagy jelentkezzen be vizsgálatra rendelésemre a (1)2015235-ös telefonszámon. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  14. Kékiné2008. jún. 13., 18:53 14

    Tisztelt Doktornő!
    3 éves kislányomnak 3 hete kötőhártyagyulladása van.A háziorvosunk már a 2. szemcseppet írta fel és még mindig nem gyógyult meg!Mennyi idő alatt szokott lezajlani ez a fertőzés?Forduljak szemészhez?
    Tisztelettel:Kékiné

  15. Dr. Juhos Piroska2008. jún. 15., 18:51 15

    Tisztelt Asszonyom!
    Elképzelhető, hogy a kötőhártya gyulladás kórokozója nem érzékeny az alkalmazott szemcseppekre, mert ennyi idő alatt már meg kellett volna gyógyulnia a gyermeknek. Ha nem múlik el a gyulladás, feltétlenül keressen fel gyermekével szemorvost, vagy gyermek szemorvos specialistát, mert lehetséges, hogy nem, vagy nemcsak egyszerű fertőzéses eredetű gyulladásról van szó (pl. lehet allergiás komponense is). Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  16. Anita2008. okt. 03., 20:21 16

    Kedves Doktornő!
    Égő,viszkető érzést érzek a szememben,és nagyon piros a pupillám körül,ami könnyezik is. A lényeg hogy kontkatlencsét viselek,és az iskolaorvos véleménye szerint szemszárasság okozhatja a pirosodást és viszkető érzést. Megtudná mondani ,hogy mi a különbség a kötőhártya és a szemszáraaság között?
    Válaszát előre is köszönöm

  17. Dr. Juhos Piroska2008. okt. 03., 22:46 17

    Kedves Anita!
    Valószínűleg a kontaktlencse okozza a tüneteket, ezért javaslom, hogy ne viselje a kontaktlencsét, és sürgősen keresse fel szemorvosát. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  18. Csilla2009. jún. 16., 21:08 18

    Kedves Doktornő!

    Van egy 4 éves szőke hajú, kék szemű kislányunk, akinek ebben az évben már kb. 6x volt kötőhártyagyulladása. Előtte nem volt ezzel gond. Jártunk egy évig már bölcsibe, szept.-től kezdük az ovit.
    Két héttel ezelőtt ismét begyulladt a szeme, szokásos kezelés történt. Most a hetet ismét úgy kezdtük, hogy váladékozott a szeme, ill. vörös volt. Gyerekorvosunk a szemészetet javasolta, ahol megállapították a gyulladás jelenlétét, ismét szemcseppet írtak fel. Egy nap alatt viszont a tünetek elmúlottak, de a kezelést persze folytatjuk. A doktornő azt mondta ez egy hajlam, amit kinőhet a gyermek, mert a szaruhártyája ép, látása jó, allergiás reakciót, vagy arra utaló jelet nem lát. Ekkor mi a férjemmel felkerestünk egy másik doktornőt, akitől ugyanezt a választ kaptuk. Közben egy általános orvossal is felvettem a kapcsolatot, aki azt mondta, hogy „nincs ok nélkül az, hogy ennyiszer begyullad a szeme a gyermeknek”.
    Kislányunk nem allergiás, nincsen neki semilyen egyéb tudott betegsége.
    Kérdésem az lenne, okozhatja-e esetleg valami szervi probléma akár szemen belül, akár máshonnan kiható dolog ezt az állandó gyulladást? Tudna valamit megelőzésként javasolni?
    Köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Csilla

  19. dr.Juhos Piroska2009. jún. 21., 19:42 19

    Kedves Asszonyom!
    Leírása alapján valószínűleg fertőzéses eredetű kötőhártya gyulladása szokott lenni a kislányának. Sajnos, ezt nehezen lehet megelőzni, gyakori kézmosás, a szem dörzsölésének kerülése segíthet, de ezt ebben az életkorban még nehéz megértetni a gyermekkel. Valóban egyéni hajlam is szükséges a kialakuláshoz, vannak gyermekek, akik úgy nőnek fel, hogy sohasem gyullad be a szemük, másoknak az egyik alig múlik el, jön a következő. Általában óvodás korban egyre ritkábban fordul elő, 5-6 éves korra pedig „kinövi” a gyermek. Egyébként a kórkép nem veszélyes a szemre illetve a látásra, antibiotikum szemcseppel jól gyógyítható. Nem valószínű, hogy az alkati sajátosságon kívül egyéb betegség lenne a háttérben. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  20. Zsuzsa2009. aug. 26., 22:16 20

    TISZTELT DOKTORNŐ,már több,mint egy éve járok kezelésre szemreumára és zöldhályogra és szemszárazságra.Szemcseppeket használok folyamatosan,de már kaptam injekciót is a szemeimbe.Állandóan könnyezik,piros,sokszor viszket.Ön szerint lesznek még valaha egészségesek a szemeim,vagy ez már igy marad.45 éves vagyok.Üdvözlettel ZSUZSA.

  21. Dr. Juhos Piroska2009. aug. 28., 19:16 21

    Kedves Zsuzsa! Leírása alapján nehéz véleményt mondani, ehhez meg kellene vizsgálnom, és ismernem kellene eddigi vizsgálati eredményeit. Üdvözli Juhos Piroska

  22. Zsuzsa2009. aug. 28., 20:18 22

    Szép jó estét kivánok doktornö.Esetleg,ha leirom a szemcseppek neveit,tudna-e véleményt mondani>TRAVATAN,estére szemnyomásra>BRIMONAL,reggelre szemnyomásra>EFFLUMIDEX vagy ULTRACORTENOL 3x naponta,szemreumára>HYPROMELOZA-P szemszárazságra.Üdv.Zsuzsa

  23. Dr. Juhos Piroska2009. aug. 29., 16:05 23

    A szemcseppek a diagnózisoknak megfelelőek, de vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani jelenlegi állapotáról és arról, hogy valóban ezekre a szemcseppekre van-e szüksége, továbbá eredeti kérdésére sem tudok felelni, hogy ti. betegségének mi a prognózisa. Üdv.Juhos

  24. Timi2009. dec. 13., 17:19 24

    Kedves Doktornő!
    Hány napig fertőz a kötőhártyagyulladás?A kislányom szeptember óta jár oviba,de már most van neki másodjára kötőh.gyull-a!Akkor mostmár sűrűn ki fog jönni rajta?Lehet valamit tenni ellene?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv:Timi

  25. Dr. Juhos Piroska2009. dec. 16., 22:01 25

    Kedves Timi! A kötőhártya gyulladás addig fertőz, amíg meg nem gyógyul a páciens (általában 4-5 napig). Sajnos, a közösségbe járó gyermekeknél gyakran előforduló kórképről van szó, védekezni ellene csak gyakori kézmosással lehet, valamint a szem dörzsölésének elkerülésével. Tudom, hogy egy óvodás korú gyermeknél ezt nehéz tudatosítani, de meg kell próbálni elmagyarázni neki. Sajnos, vannak gyermekek, akik hajlamosabbak a kötőhártya gyulladásra, náluk bizony gyakran előfordulhat. Lassan azonban „kinövik”, türelem. A kezelés antibiotikum cseppel történik, – a háziorvos felírja- a gyulladás súlyossága szerint óránként vagy 2 őránként cseppentve a gyulladt szembe, a kezelés folytatása minimum 5 napig. Üdvözlettel: dr.Juhos Piroska

  26. Péter Anita2010. jún. 18., 11:29 26

    Kedves Doktornő!

    A jobb szemem sokáig fájt, és tőle az egész fejem, amikor szemüveget csináltattam, a fájdalom megszűnt ugyan, de csak tv-zéshez és olvasáshoz hordom. A jobb szemem belső sarkából kiindult egy villa szerű erős ér a pupillám felé és előfordul, hogy azon a részen a pupilla körül bepirosodik nagyon. Lehet, hogy állandóan szemüveget kellene hordanom? (mert cilinderes a szemüveg a szemtengelyferdülés miatt) viszket és zavaró érzés tud lenni. Köszönöm – Üdvözlettel: Péter Anita

  27. Dr. Juhos Piroska2010. jún. 22., 19:17 27

    Kedves Anita! Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, valóban lehet, hogy állandóan kellene hordani a szemüveget, de az is lehet, hogy allergiás kötőhártya gyulladása van. Mielőbb kérjen szemorvosi vizsgálatot! Üdvözli Juhos Piroska

  28. Gábor2010. aug. 23., 20:07 28

    Kedves Doktornő!

    hónapok óta vérágas a bal szemem a belső saroktól kiindulva válladékozik is. általában egy hétig ilyen utána egyszer csak normális fehér a szemem pár napig , majd ujra vérágas. használtam már tobrexet,tobradexet, Brulamycint de egyik se segített. Már nagyon tanácstalan vagyok tudna valamilyen vélményt mondani? köszönöm

  29. Dr. Juhos Piroska2010. aug. 28., 19:09 29

    Kedves Gábor! Sokszor kezdtem már válaszomat ezen a fórumon azzal a mondattal, hogy látatlanban nehéz véleményt mondani. Szemorvosi vizsgálattal lehet eldönteni, hogy a gyulladás milyen természetű (vírusos vagy bakteriális fertőzés? allergia? száraz szem szindróma? esetleg a az ínhártya felszínes gyulladása? stb, stb.), és ezek után lehet gyógyszert javasolni. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  30. Migne Andi2011. jan. 26., 20:03 30

    Kedves Doktornö!

    A kerdesem az lenne,hogy 8 eves gyermekemnek csepegtethetek a szemebe a Tobrex nevü szemcseppböl(3mg tobramicin 1ml oldatban)?

  31. Dr. Juhos Piroska2011. jan. 27., 15:07 31

    Kedves Asszonyom! Nyugodtan adhatja gyermekének a Tobrex szemcseppet, naponta 5x, 5 napon át. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  32. Nikolett2011. feb. 15., 13:47 32

    Tisztelt Doktornő!
    Ma a 3,5 éves kislányomat azzal hoztam haza az óvodából, hogy váladékozik a szeme.
    A váladék halvány sárgás színű, egyéb panasz nincs nem fájlalja, nem véres, és nem is viszket neki, sőt még reggel nem is láttam neki. Mit tehetek esetleg milyen kenőcsöt vagy szemcseppet használhatok? Mehet így óvodába?
    Előre is köszönöm.

    Nikolett

  33. Dr. Juhos Piroska2011. feb. 15., 19:39 33

    Tisztelt Asszonyom!
    A leírás alapján bakteriális kötőhártya gyulladása van kislányának. Valószínűleg antibiotikum szemcseppre lesz szüksége a gyógyuláshoz. Mivel ezt csak receptre kaphat a gyógyszertárban, holnap keresse fel háziorvosát, aki felírja a cseppet. Addig kamillateával borogassa este és reggel a gyermek szemét, a váladékot feltétlenül törölje ki a szemrésből. Közösségbe pedig ne menjen, mert fertőzhet. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  34. Nikolett2011. feb. 16., 9:33 34

    Kedves doktornő!
    Köszönöm válaszát, én is így gondoltam.

    Köszönettel.
    Nikolett

  35. Mozga Mónika2011. feb. 24., 8:56 35

    Tisztelt Doktornő!

    Vasárnap este érzékenynek éreztem a szememet és fájt. Másnap reggelre be is dagadt, s elmentem a háziorvosomhoz, aki kötőhártya gyulladást állapított meg. Tobrex szemcseppet írt fel, amit naponta csupán három alkalommal kell használnom. Most csütörtök van, de a szemem még nem javult. Piros és a szemem alatt mintha valami váladékozó csomó lenne, ami a dagadást okozza. Mit tehetek, hogy minél hamarabb meggyógyuljak?

    Előre is köszönöm válaszát: Mónika

  36. Dr. Juhos Piroska2011. feb. 24., 18:16 36

    Kedves Mónika! Leírása alapján valószínűleg árpa van a szemhéján, erre utal a csomó a szemhéjban. Az antibiotikum csepp hasznos lehet, de minimum 5x kell csepegtetni. Az árpa gyógymódjához azonban elsősorban a melegítés tartozik, naponta 2-3 alkalommal történő kamillás borogatás, vagy infralámpás melegítés formájában. Ez segíti az árpa beolvadását, „megérését”, ezután a csomóban lévő genny kiürül, és a szemhéj meggyógyul. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  37. ginger2011. márc. 31., 14:15 37

    Tisztelt Doktornô!

    Pár hete vettem észre, hogy a bal szemem belsô zugában, a nyálkás részen egy fehér kis dudor van, olyan, mintha egy kis csipa lenne, vagy mint az arcbôrön a gríz. Semmi panaszom nincs, nem fáj, nem pirosodik, csak esztétikailag zavar. Érdemes vele elmennem szemészetre, hogy eltávolítsák, vagy létezik más módszer is az eltüntetésére? Válaszát elôre is köszönöm! Ginger

  38. Dr. Juhos Piroska2011. márc. 31., 18:32 38

    Kedves Hozzászóló!
    Leírása alapján apró, faggyú tartalmú jóindulatú növedékről lehet szó (valóban az arcon mutatkozó „gríz”-hez hasonló). Szemészeten el tudják távolítani. Üdvözlettel: Juhos

  39. Izabella2011. júl. 03., 17:29 39

    Tisztelt Doktornő!!
    Azt szeretném megkérdezni hogy már elmult de megint ujra elkezdett néha könnyezni és váladékoznia szemem,zöldhályog gyanu kilöve az orvos szerint,ez utalhat allergiára is??
    köszönöm elöre is!!
    Izabella

  40. Dr. Juhos Piroska2011. júl. 03., 21:59 40

    Kedves Izabella! Nagyon keveset ír a tünetekről, ezért vizsgálat nélkül és hiányos információk alapján véleményt mondani nem tudok. Beszélje meg kezelőorvosával. Üdv. Juhos

  41. Izabella2011. júl. 08., 7:23 41

    Köszönöm!!
    Izabella

  42. Zsuzsa2011. júl. 24., 20:14 42

    Kedves Doktornő!
    A tanácsát kérném. Jelenleg 30. hetes terhes vagyok, és valószínűleg bakteriális kötőhártya gyulladásom van, mivel ma reggel és tegnap reggel a jobb szemem sárgás váladéktól ragadt össze. Kamillás vízzel kitisztítottam, majd tegnap és ma is napi 3X Floxal cseppet cseppentettem bele, de a szúró, égető érzés nem szűnik, a szemfehérje rózsaszín, az alsó szemhéj belülről nagyon vérbő. A floxal cseppet egyébként a 18 hónapos kislányom kapta egy hete, mivel neki is kötőhártya gyulladása volt, de neki a cseppek 1 nap után használtak, a gyulladás mára teljesen elmúlt. „Sajnos” nyaralunk, így a saját orvosomat nem tudom felkeresni, a nőgyógyászom pedig nem tudott segíteni. A kérdésem az lenne, hogy alkalmazhatom-e a Floxal cseppeket a továbbiakban, vagy ez esetleg veszélyes lehet a magzatra nézve ( a betegtájékoztató szerint magzatkárosító hatásról nincs adat). Ha nem alkalmazhatom, milyen más, biztonságos megoldást, szemcseppet javasol? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Zsuzsa

  43. Dr. Juhos Piroska2011. júl. 25., 12:55 43

    Kedves Zsuzsa! A Floxal csepp elméletileg nagyon jó a bakteriális kötőhártya gyulladásra, de az nem helyes, hogy ugyanabból az üvegből csepegtet, melyet kislánya kapott, mert az az oldat már fertőződhetett. az is előfordulhat, hogy jobb szemében idegentest van, ezért nem gyógyul a szemcsepptől ( féloldali gyulladásoknál ez elég gyakori). A helyileg alkalmazott Floxal csepp egyébként használhatók terhességben. Javaslom, hogy vizsgáltassa meg magát szemorvossal. Üdvözli Juhos Piroska

  44. Dóra2012. jan. 20., 17:15 44

    Kedves Doktornő !

    4,5 éves lányom szeme gennyesen váladékozott szerda este, azonnal Brulamycin cseppet váltottunk ki, azóta napi 5x kapja. A szeme már másnap szép lett.

  45. Dóra2012. jan. 20., 17:16 45

    Kérdésem, hogy holnap (szombaton) mehet-e már úszni ? Már semmi nem látszik a szemén ?
    köszönöm,
    dóra

  46. Dr. Juhos Piroska2012. jan. 20., 20:05 46

    Kedves Asszonyom! A kötőhártya gyulladást 5 napig mindenképpen kezelni kell, mert ha hamarabb abbahagyja, ismét fellángolhat a gyulladás, és akkor már az addig alkalmazott gyógyszer hatástalan, így másik antibiotikummal kell kezelni szintén 5 napig. Uszodába a kezelés alatt semmiképpen ne menjen! Üdvözlettel: Juhos Piroska

  47. Vali2012. jan. 21., 20:06 47

    Kedves Doktornő!
    Az eddigi hozzászólások átolvasása után jöttem rá, hogy 4 éves lányomnak felső légúti megbetegedéséből kötőhártya gyulladása alakult ki. Úgy értelmeztem, hogy ha a kamillás borogatás nem segít, akkor kérjünk az orvostól antibiotikumos szemcseppet. Viszont abban szeretném a tanácsát kérni, hogy meddig ajánlatos távol tartani az óvodától, hogy ne fertőzze meg társait. És akkor is írassam ki oviból, ha hétfőre megszűnik a váladékozás? Segítségét előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Vali

  48. Dr. Juhos Piroska2012. jan. 22., 19:29 48

    Kedves Asszonyom! Következtetése helyes, antibiotikum cseppet akkor kell kérni a gyermekorvostól, ha a kamillázás nem segít. Az enyhébb esetek ettől is meggyógyulnak, ahogy a felső légúti hurut elmúlik, vele együtt a kötőhártya gyulladás is eltűnik. Amennyiben a gyermek szeme nem váladékos és a kötőhártya nem vörös, mehet közösségbe. ( Kérje meg a gyermekorvost, hogy nézze meg, amikor az igazolást kiadja ) Üdvözlettel: Juhos Piroska

  49. laza kata2012. jan. 30., 20:56 49

    Kedves Dr.nő azt szeretném kérdezni a testvérem gygyszerallergiátol kapott kötöhártyagyulladást kb. mennyi idő ebben az esetben a szem gyogyulása jelenleg is korházban fekszik Erdélyben de az orvosok nem tudják a választ hátha ön tudna segiteni előre is köszönöm!!

  50. Dr. Juhos Piroska2012. jan. 30., 22:11 50

    Kedves Asszonyom! A gyógyszerallergia okozta gyulladás a legenyhébbtől a legsúlyosabb formáig terjedhet, így a páciens betegségének konkrét ismerete nélkül véleményt mondani nem lehet. Bízzanak az ottani orvosok szakértelmében, reméljük, testvére mihamarabb meggyógyul. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  51. Györgyi2012. feb. 15., 5:02 51

    Tisztelt Doktornő!

    2011.januárjában volt kötőhártyagyulladásom, Floxált kaptam, de nem teljesen gyógyult meg a szemem, ekkor a drnő Oftaquix-et írt föl, 5 nap után visszarendelés nélkül visszamentem, mert még mindig nem éreztem a teljes javulást, ő megnézte és azt mondta, hogy valóban lát még némi gennyet a szememen, de majd magától elmúlik, de kb még egy hétig csepegtessem Oftaquix-szel. Ahogy abbahagytam a csepegtetést, 5 nap múlva drasztikusabban kijött a gyulladás. Mivel ez szomaton volt, felhívtam a szemorvosnőt / mivel kolléga/, ő azt mondta, hogy újra csepegtessem Oftaquix-szel , mert ez a legszélesebb spektrumú antibiotikum. Most 4 napja csepegtetek, de még mindig csipás a szemem/ persze sokat javult, de attól félek, hogy ahogy abbahagyom, megint „bedurran”. Tényleg csak ez az egy alternatíva van? Vagy keressek más szemorvost?Válaszát előre is köszönöm!

  52. Dr. Juhos Piroska2012. feb. 15., 15:16 52

    Tisztelt Asszonyom! A Floxal és az Oftaquix szemcsepp ugyanazon családba tartozó antibiotikum, ezért ha az egyik nem használ, a másiktól sem várható javulás. Számtalan más antibiotikum csepp áll rendelkezésünkre, hogy meggyógyítsuk a gennyes kötőhártya gyulladást, így javaslom, hogy kérjen másik cseppet (pl. Tobrex, Rifampicin, stb.) Üdvözlettel: Juhos Piroska)

  53. Ági2012. ápr. 13., 9:13 53

    Tisztelt Doktopnő!Kisfiamnak vérbő és piros volt a szeme, váladék nélkül.Mivel az ügyeletes orvos nem írt fel rá semmit /mondván,hogy jöjjünk vissza ha váladékozik/ hétvége lévén a gyógyszertárban kértem rá kenőcsöt/ Septosyi/.A probléma abból adódott, hogy nagyon óvatlanok voltunk, a táskámban lévő két krém közül véletlenül az én herpesz krémemet kentük a gyerek szemére/ Telviran/, plussz a férjem mindkét szemére is, mivel szúró érzésről panaszkodott.A cserét csak akkor vettem észre, amikor már aludt a kisfiam,felébresztettem .kimostam a szemét, de mivel a gyerek nyugodtnak tűnt és a férjem is jól volt este már egyéb óvintézkedést nem tettünk.A következő napon sem panaszkodott, csak kamilláztam a szemét, harmadnapra elmúlott a vörösség.Azóta eltelt egy hét,a fiúk jól vannak,a fiam nátháját leszámítva ( most az én szemem gyulladt, úgyhogy tuti fertőző a dolog).Kérdésem:a panaszmentesség ellenére érdemes-e szemészt felkeresni a krémcsere miatt? Alakulhat-e ki a későbbiekre nézve bármilyen károsodás? Válaszát előre is köszönöm.

  54. Dr. Juhos Piroska2012. ápr. 13., 21:08 54

    Tisztelt Asszonyom! A kenőcsök cseréjével semmi kárt nem okozott, a Telviran is használatos a szemészeti gyakorlatban, herpeses eredetű szemgyulladások esetén. Ha kisfia és férje tünet- és panaszmentes, nem szükséges orvoshoz fordulniuk. Valószínűleg a náthát okozó vírus okozta a kötőhártya gyulladását, ilyenkor a kamillás borogatás is elegendő szokott lenni a gyógyuláshoz. Csak abban az esetben szükséges antibiotikum szemcsepp használata, ha gennyes váladék is mutatkozik. A Septosyl kenőcsöt azonban nem javasolom, antibakteriális hatása csekély, ráadásul sok páciens túlérzékeny (allergiás) a kenőcsre. Remélem, mindannyian hamarosan rendbe jönnek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  55. Nagy Zsuzsanna2012. ápr. 30., 17:19 55

    Tisztel Doktornő!
    Kérném szíves segítségét! A szememből vett váladék alapján Staphylococcus SP. tenyészett ki. Ciloxan szemcseppet használtam a mintavételt megelőzően 2 hétig naponta 8-9 alkalommal. Kérném segítségét milyen szemcseppet esetleg szemkenőcsöt alkalmazzak. A viszketés is előjött, 5 napja nem használok antibiotikus készítményt. Köszönettel: Nagy Zsuzsanna

  56. Dr. Juhos Piroska2012. máj. 05., 8:32 56

    Tisztelt Asszonyom! Sajnos, néhány napig nem voltam internet közelben, ezért csak ma válaszolok. A klinikai kép alapján lehet eldönteni, hogy milyen szemcseppre van szüksége. A viszketés allergiás eredetre is utalhat, így lehet, hogy valamilyen kombinált készítményre van szüksége ( antibiotikum+gyulladás csökkentő). Üdvözlettel: Juhos Piroska

  57. Meli2012. máj. 06., 17:35 57

    Tisztelt dokornő az a kérdésem lenne önhöz hogy a kisfiamnak nagyon piros a szem.Már lassan 1 éve.Voltunk szemészeten ott azt mondták hogy allergiás és majd elmúlik. De kértem szemcseppet hogy enyhíthessem a szem vörösségét a neve spersallerg Elmentünk allergia vizsgálatra ott kiderült hogy allergiás ott kaptunk szemcseppet meg szirupos gyógyszert amelynek a neve aerius szemcseppnek a neve opatanol.Aztán elmentünk gyerekorvoshoz ott tobrex szemcseppet kaptunk és Claritine szirupot.A kisfiam 4 éves ovodás.Napi 4 alkalommal kamillázom is Az itt felsorolt szemcseppek sem a gyógyszerek nem hatottak értetlenül állók a dolgok előtt hogy nem tudják elmulasztani a gyerekem szem vörösségét.Tanácstalan vagyok a gyerekem szeme már lassan 1 éve nagyon nagyon vörös.Mit tehetnék még? Köszönettel Meli

  58. Dr. Juhos Piroska2012. máj. 07., 8:22 58

    Tisztelt Asszonyom! Vizsgálat nélkül sajnos, nem tudok véleményt mondani. Honlapomon található időpontokban és rendelőkben készséggel megvizsgálom gyermekét, telefonon előzetesen jelentkezzen be ( a telefonszámok is megtalálhatók a honlapon). Üdvözlettel Juhos Piroska

  59. Dániel2012. nov. 20., 12:10 59

    Tisztelt doktornő!

    következő kérdésem lenne, hogy 3 honapja kontaklencsézem a szemem érzéskeny elég sokszor vér eres. Viszzont most 1 napja a bal szemem teljesen véres kicsit duzzat, már kontaklencsét nem használom piehentettem, csak szemüveget hordok. Lehetséges, hogy csak a jobb szememen van kötőhártya gyulladás? Az orvos a Relastet szemcsepet irta fel még 2 hónapja, mikor csak pirosodot a szemem de az sajnos szemüvegnél is pirosvolt, a kontaklencse még nyugtatta is.Várom a válaszát!Köszönettel

  60. Dr. Juhos Piroska2012. nov. 20., 20:05 60

    Tisztelt Dániel! Szemgyulladása minden bizonnyal összefüggésben van a kontaktlencse viseléssel, de vizsgálat nélkül ennél többet nem lehet mondani, így arra sem tudok válaszolni, hogy a korábban kapott szemcsepp jelen állapotában megfelelő-e. Haladéktalanul keresse fel szemorvosát, mert a szem vörössége nagyobb bajt is jelezhet. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  61. Szilvia2012. dec. 26., 21:27 61

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 3 éves. 3 hónapos korában át kellett fecskendezni a könnycsatornát a bal szeménél, mert el volt záródva. Egészen mostanáig nem volt semmi gond a szemével, most azonban, néhány hete elkezdett könnyezni. Ez egybeesett egy náthás időszakkal, így nem lehetett igazán kettéválasztani, hogy a nátha miatt könnyezik-e a szeme vagy esetlegesen a korábbi könnycsatorna-probléma miatt van most is a szemkönnyezés. Eddig, ha könnyezett a szeme, akkor víztiszta volt, tehát semmi más nem kísérte. Most azonban váladékos a szeme (amellett, hogy könnyezik is). Nem piros a szeme, viszont a szeme alatti rész (alsó szemhéj) rózsaszínes árnyalatú, a váladék sárgás színű, és összeragasztja a szempillákat. Bölcsődébe jár, és a múlt héten mindenféle betegséggel kidőltek a csoportjából a gyerekek (kötőhártya-gyulladás, gégegyulladás, torokgyulladás és hörgőgyulladás volt a választék). A fent leírt tünetek mellé folyik az orra, és köhög egy kicsit. Orvosunk többször látta az utóbbi időben, mert elég gyakran náthás volt, és nyugodtabb vagyok, ha megvizsgálja. Most azonban megvan rá az esély, hogy holnap nem rendel az ünnepek miatt, és kicsit tanácstalan lettem, hogy a szeme miatt elvigyem-e ügyeletre. A könnyezés miatt egyébként Fenistil cseppet kap, mert a doktornőnk allergiára gondol. Tény, hogy a cseppek elkezdése után javult a helyzet, most viszont – egyik napról a másikra – romlott. Bölcsődében pénteken volt utoljára, elvileg addigra már nem volt közösségben egy kötőhártya gyulladásos gyermek sem, és a szemváladékozás tegnap kezdődött nála. Ön szerint érdemes egy szemészeti kivizsgálást kezdeményeznünk? A mostani váladékozás miatt akár ügyeletre is elmenjünk? Kamillával mosogatom a szemét, de sajnos nem látok sok változást.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Szilvia

  62. Dr. Juhos Piroska2012. dec. 27., 17:04 62

    Kedves Asszonyom! A leírás alapján kisfiának kötőhártya gyulladása van, mely a felső légúti hurut kísérő jelensége. Mivel gennyes váladék is van, ezért azt gondolom, a vírusfertőzést bakteriális felülfertőződés követte. Kérjen háziorvosától antibiotikum szemcseppet a gyermek számára ( pl. Tobrex vagy Floxal csepp), minimum 5 napig kezelje (Tobrex-szel naponta 5x, Floxallal naponta 4x). Ha nincs számottevő javulás 3-4 napon belül, szemészet szakrendelésre vigye a kisfiút. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  63. Noémi2013. feb. 03., 16:25 63

    Tisztelt Doktornő!
    8 éves kisfiam orrfújása közben a szeméből is váladék távozik, mintha közvetlen kapcsolatban lenne a könnycsatornája az orrüregével, ami helyénvaló is volna, csak épp nála a folyadékok útja kétirányú (könny az orrüregbe, orrváladék a szembe). Az ilyen eseteknél fájlalja is a szemét. Valami nincs, vagy sérült neki? Okozhat ez egyéb problémát is az élete során? (Eddigi ismereteim szerint a helyes orrfújás technikáját tanítottuk meg neki, elvileg nincs túlnyomás fújáskor.)
    Köszönettel!
    Noémi

  64. Dr. Juhos Piroska2013. feb. 03., 16:36 64

    Kedves Noémi! A kötőhártyazsák és az orrüreg valóban a könnycsatornán keresztül közlekedik egymással, és helyesen gondolja, hogy a könnynek kellene az orrüregbe távoznia, nem az orrváladéknak felfelé a kötőhártya irányába. Minden bizonnyal az erős orrfújás következtében megemelkedő nyomás juttatja fel a váladékot, javaslom ezért, hogy inkább orrszívóval távolítsák el a gyermek orrából a váladékot, így biztosan nem kerül a kötőhártyára. Ilyenkor ugyanis kórokozók kerülnek oda, és kötőhártya gyulladás alakulhat ki. Javaslom továbbá, hogy gégésszel is konzultáljanak, nem lát-e a gyermek orrában valami rendelleneset, amely a jelenséget okozza. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  65. Noémi2013. feb. 04., 9:07 65

    Tisztelt Doktornő!

    Válaszát köszönöm!
    Tudnia kell, hogy kiérdemelte a „Leggyorsabb Internetes Válaszadó ” címet. Ha lesz ilyen jellegű megmérettetés, mindenképp felterjesztem az első díjra.
    Nagyon köszönöm!
    Köszönettel:Noémi

  66. Kati2013. márc. 08., 19:07 66

    Tisztelet doktornő a kisfiamnak szemallergiája van.Nagyon sok szemcseppet és allergia gyógyszert kapott már és nem igen használtak.Milyen szemallergia gyógyszert tudna nekem mondani válaszát előre is köszönöm.

  67. Dr. Juhos Piroska2013. márc. 09., 21:32 67

    Tisztelt Asszonyom! Az allergiás szemgyulladás kezelése nem egyszerű feladat, mindig az adott állapotnak megfelelő gyógyszert kell kapnia a páciensnek. Ezért látatlanban sajnos nem tudok tanácsot adni. Ha megtisztelnek bizalmukkal, készséggel megvizsgálom a gyermeket. Üdvözlettel Juhos Piroska

  68. Anett2013. márc. 10., 10:28 68

    Tisztelt Doktornő!
    Ma hajnalban arra ébredtem, hogy váladékos a szemem és hogy kissé véres is. Készítettem kamillateát és borogattam a szemem. Később reggel megnéztem, és nem volt olyan nagyon véres. Csak ügyeletes patika van nyitva, ezért az ott készített szemcseppet vettem. A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi idő alatt múlik el a gyulladás és a szemvörösség?
    Válaszát várom és előre köszönöm!

  69. Dr. Juhos Piroska2013. márc. 10., 18:01 69

    Kedves Anett! Sajnos, látatlanban nem tudom megmondani, hogy mikorra fog elmúlni a kötőhártya gyulladása, hiszen nem látom, hogy milyen természetű gyulladásról van szó. A kamillás borogatást nagyon helyesen alkalmazta, a kamillában lévő gyulladás csökkentő anyagok segíteni szoktak. Ha holnap reggel még mindig váladékos és vörös, feltétlenül jelentkezzék szemészeten. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  70. Mercédesz2013. márc. 22., 12:56 70

    Kedves Doktornő!

    Három napja használok Ciloxan szemcseppet – (conjunctivitis acuta a diagnózis). Azt szeretném kérdezni, elfogadhatónak tekinthetők azok a tünetek hogy nagyon fényérzékeny a szemem ezekben a napokban, és fájdalmasak a szemmozgások? Az említett szemcseppre ma reggel hevesen reagált a szemem, azonnal bepirosodott mindkettő, ami kellemetlen égő érzéssel és fájdalmas szemmozgással jár. A váladékozás viszont jelentősen lecsökkent. Használhatom továbbra is ezt a szemcseppet?
    Köszönöm válaszát.

  71. Dr. Juhos Piroska2013. márc. 22., 20:48 71

    Kedves Mercédesz! A fényérzékenység, fájdalmas szemmozgások inkább a betegségnek tudható be, de természetesen vizsgálat nélkül nem mondanék határozott véleményt. Lehet, hogy a szemcsepp okozza a panaszokat, ebben az esetben nem célszerű tovább használni. Mindenképpen javaslom, hogy keresse fel szemorvosát. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  72. Mercédesz2013. márc. 27., 14:17 72

    Kedves Doktornő!

    Azért írok megint, mert szeretném kikérni a véleményét, ugyanis 5 nap ciprofloxacin használat, és két nap tünetmentesség után kiújult a váladékozás a szememben. Mi a teendőm? Használjam még ezt a szemcseppet, vagy kérjek tenyésztést, esetleg elegendő lenne egy szemviditó-tinktura (steril) használata hogy nedvesen tartsam a szemem (gondolom az állandóan száraz szemem a fertőzések melegágya lehet).
    Köszönöm válaszát.

  73. Dr. Juhos Piroska2013. márc. 27., 20:25 73

    Kedves Mercédesz! Ha a kúra befejezése után két nappal kiújul a gyulladás, mely feltehetőleg fertőzéses eredetű, ugyanazt az antibiotikumot nem érdemes mégegyszer használni. Tenyésztést pedig azért nem érdemes készíttetni, mert a korábbi antibiotikum kezelés hatására már nem fog kitenyészni kórokozó. Ismét csak azt tudom javasolni, hogy keresse fel szemorvosát. Üdvözlettel: juhos Piroska

  74. Nagy Katalin2013. ápr. 26., 17:36 74

    Kedves Doktornő!

    Két nappal ezelőtt arra ébredtem, hogy nagyon csúnyán be volt dagadva a bal szemem, annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt váladékos a szemem, kötőhártya gyulladásra gyanakodtam, mert már korábban is volt. A gyógyszertárban Septosyl kenőcsöt ajánlott a gyógyszerész, ezt azóta folyamatosan használom. Bár tegnapra a duzzanat csökkent, ma a szemem még mindig vörös, és duzzadt, és a tegnapihoz képest nem vettem észre változást. Lehetséges, hogy ez mégsem kötőhártya gyulladás, és érdemes lenne orvoshoz mennem vele, vagy várjak még pár napot, és használni fog a krém? Illetve a korábbiakat olvasva kérdezném, hogy most már ne kezdjem el kamillázni is a krém mellett, ugye? Továbbá kérdésem, hogy mivel kontaktlencsét használtam a gyulladás előtt, ki kell-e dobnom az aktuális még le nem járt lencséket, vagy az ápoló folyadék fertőtleníti, és ezáltal nem fogom újrafertőzni a szemem?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm:
    Katalin

  75. Dr. Juhos Piroska2013. ápr. 27., 10:44 75

    Kedves Katalin! Javaslom, hogy keressen fel szemorvost a problémájával. A szemhéjduzzanatot okozhatja kötőhártya gyulladás, de számos más oka is lehet. Kontaktlencsét a gyulladás idején ne használja, a gyógyulás után érdemes új lencsét kezdeni, mert valóban újra fertőzheti a szemét. Üdvözlettel Juhos Piroska

  76. Molnár Szimonetta2013. máj. 02., 10:24 76

    Kedves Doktornő.

    A problémám az, hogy a másfél éves kisfiamnál reggelre nagyon erős sárgás-zöldes váladék volt a szemén, ezzel összetapadtak a szempillái. Csak a bal szeme érintett, a másik tiszta. Ha lehúztam a szemét, alul nagyon piros és bedagadt a szemhéja alul – felül. Elvittem háziorvoshoz, ő felírt neki augmentin szuszpenziót és Chloramphenicol 0,5% szemcseppet. Azt mondta ha másnapra sem jobb elkell vinnem kórházba. A kérdésem az, hogy ez kötőhártya gyulladás e? (ő nem volt beteg mostanában) és hogy tényleg javulhat e a szeme 1 nap alatt? Körülbelül mennyi lehet a gyógyulási idő? A fiam ekcémát, bár nem tudom ennek lehet e köze hozzá. Segítségét előre is köszönöm.
    MolnárSzimonetta

  77. Dr. Juhos Piroska2013. máj. 02., 14:49 77

    Tisztelt Asszonyom! Feltétlenül vigye el a kisfiút szemészetre. Ha csak az egyik szeme gyulladt, váladékos, felmerül a szemben lévő idegentest lehetősége, ezért szakorvosi vizsgálat javasolt. A kezelést majd ő dönti el. A Chloramphenicol szemcsepp adását semmiképpen nem javaslom, súlyos mellékhatásai lehetnek, ezért már sok éve nem használjuk. Szájon át szedhető antibiotikumra kötőhártya gyulladás esetén nincs szükség (más a helyzet, ha általános tünetei is vannak a gyermeknek, pl. hörghurut vagy mandulagyulladás ). Tehát szemész szakorvosi vizsgálat szükséges mihamarabb! Üdvözlettel Juhos Piroska

  78. Kovács Éva2013. máj. 21., 18:14 78

    Kedves Doktornő,

    Ma voltam szemészeten, ahol kötőhártya gyulladást állapítottak meg.Oftaquix szemcseppet és Virolex szemkenőcsöt kaptam. A cseppet 12 óra óta óránként 1x kell csepegtetnem, azóta dagadtabb a szemem és még vörösebb.A szemem elviselhetetlenül szúr, sárgás váladékos, könnyezik, vérbő, a szemhéjam félig csukott, rajta herpes hólyagocskák, a szemem alul-felül dagadt, nyirokcsomók duzzadtak a nyakam jobb oldalán.
    Jók lesznek egyáltalán ezek a gyógyszerek? Másik szemembe szükséges csepegtetnem?
    Várom válaszát!

    Köszönettel,
    Éva

  79. Dr. Juhos Piroska2013. máj. 21., 19:58 79

    Kedves Éva! Látatlanban nem nagyon tudok véleményt mondani, az azonban biztosnak látszik, bármilyen eredetű a gyulladás, a kezelés megfelelő. Ha holnap reggelig nem lesz jobb a helyzet, keresse fel ismét szemorvosát. Üdvözlettel Juhos Piroska

  80. Király Éva2013. júl. 22., 14:49 80

    Kedves Doktornő!

    6 éves kislányomnak Relestat szemcseppet írtak fel allergiára (több, más fajta szemcseppet kipróbáltunk), de a betegtájékoztató szerint a Relestat szemcseppet 12 éves kor alatti gyermekek nem használhatják. A kérdésem, hogy használhatja-e vagy sem?
    Várom válaszát.
    Üdvözlettel:
    Király Éva

  81. Dr. Juhos Piroska2013. júl. 28., 8:26 81

    Tisztelt Asszonyom! Sajnos, az elmúlt héten nem voltam internet közelben, ezért csak most tudok válaszolni kérdésére. Mivel a gyógyszergyári ismertető határozottan ellenjavallja a Relestat szemcsepp adását 12 éven aluli gyermekek számára, ezért én magam sosem adom kisgyermekeknek. Számos egyéb készítmény is rendelkezésre áll, bár a gyermek vizsgálata nélkül nem tudok ajánlani gyógymódot. Javasolom, hogy beszéljen azzal az orvossal, aki felírta a gyermeknek a szemcseppet . Üdvözli: Juhos Piroska

  82. Horváth Júlia2013. júl. 29., 11:05 82

    Tisztelt Doktornő!

    Lányomnál kb. két hete kötőhártya gyulladást diagnosztizáltak(szemészeten), kapott Floxal cseppet. 8 napig csepegtettünk napi 3*1-1 cseppet. Sajnos én is elkaptam. Július 19-én nálam is ezt állapítottak meg a szemészeten. (Egyébként mindkettőnknél azt mondták, hogy „ez szinte semmi”.)Szintén Floxal cseppet kaptam. Múlt héten elmentünk egy szemészeti magánrendelésre szerdán, ahol a Doktornő mondta, hogy kislányom már teljesen gyógyult, nekem még 3 napig kell cseppenteni, de már én is szinte gyógyult vagyok. Ami nyugtalanít: a szemzugban állandóan van egy kis sárgás váladék mindkét szememen. Langyos vízzel szoktam letörölni. Erre a Doktornő azt mondta, hogy ezek utótünetek, ne foglalkozzak vele és majd elmúlik magától. Panaszom nincs, nem viszket, nem fáj. Mától elkezdtem műkönnyet használni, ezt tanácsolták a szemészeten. Kérdésem: kell-e emiatt aggódnom? Szabad-e törölgetnem langyos vízzel? Lehet, hogy csak a könnycsatorna van még beszűkülve?(Bocsánat ,ilyen dolgot is hallottam.) Valóban elmúlik ez magától? Nagyon féltem a látásomat!Várom mielőbbi válaszát!
    Köszönettel: Horváth Júlia

  83. Horváth Júlia2013. júl. 29., 12:56 83

    Bocsánat még annyit fűznék hozzá, hogy számítógép előtt dolgozom. Egyébként a szememen ránézésre semmi nem látszik, ugyanolyan, mint máskor. Össze sem ragad, még reggel sem, csak egy kicsit a szemzugban(ahol a könnycsatorna van), picit váladékos, de ezt is csak akkor látom, ha behunyom a szemem és újra kinyitom. Köszönettel: Horváth Júlia

  84. Dr. Juhos Piroska2013. júl. 29., 19:26 84

    Tisztelt Asszonyom! A leírtak alapján valóban jelentőség nélküli utótünetekről lehet szó. Műkönnyet bátran használhat, és nedves vattával is ki lehet törölni a váladékot. A könnycsatorna elzáródásnak egészen mások a tünetei, tehát ne aggódjék. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  85. Horváth Júlia2013. aug. 02., 14:23 85

    Kedves Doktornő!

    Én volnék a legutóbbi kérdező, kérem ne haragudjon, de szeretnék feltenni még egy kérdést. Visszamentem újra a szemorvosomhoz. Floxal cseppet kaptam két hétig, de még mindig vannak utótünetei a kötőhártyagyulladásomnak. Az egyik szemem újra elkezdett viszketni és könnyezik is. Most Tobradexet kaptam, amit kiváltottam, de ahogy elolvastam a tájékoztatóját nyugtalan lettem. Az első két nap 5*1 cseppet, majd 3*1 cseppet írtak nekem elő. Két hétig. Vacilláltam, hogy el merjem-e kezdeni a kezelést, de persze végül megtettem. Meddig használható ez a csepp biztonsággal? Önnek mi a véleménye róla?Én maximum egy hétig szeretném alkalmazni, hiszen előtte két hétig Floxalt kaptam.

    Köszönöm válaszát!

    Tisztelettel:
    Horváth Júlia

  86. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 02., 19:44 86

    Tisztelt Asszonyom! A Tobradex csepp antibiotikumot és egy igen hatásos gyulladáscsökkentő szteroidot tartalmaz. Véleményem szerint ( már amennyiben ezt látatlanban meg lehet ítélni ) 1 hétig elegendő lesz csepegtetni, remélem, ezalatt elmúlnak a tünetei. Üdvözlettel Juhos Piroska

  87. Anna2013. aug. 15., 14:23 87

    Tisztelt Doktornő!
    A fiam 3,5 hónapos könnyezik és kissé váladékozik a bal szeme. Nem vörös. A 4 éves lányomnak már többszőr volt kötöhártya gyulladása. Most „még” tünetmentes. Lehet, hogy a fiamnak is kötöhártya gyulladása van? Ha igen, mivel kezeljem? Használhatok ilyen korban kamillát? Sajnos a gyermekorvosunk szabadságon van és nem tudom elérni.

    Válaszát előre is köszönöm!

    B. Anna
    egy aggodó anya

  88. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 21., 14:29 88

    Tisztelt
    asszonyom! Sajnos, az elmúlt napokban nem voltam internet közelben, ezért csak most tudok válaszolni levelére. A leírtak alapján nehéz véleményt mondani, nem írta meg ugyanis, hogy mióta könnyezik, váladékozik a kisfiú szeme. Lehet ugyanis, hogy könnycsatorna elzáródás okozza a tüneteket, de természetesen lehet kötőhártya gyulladása is. Kamillázni lehet, de ha nem javul, forduljon szemész szakorvoshoz. Üdvözli Juhos Piroska

  89. Horváth Júlia2013. aug. 23., 11:18 89

    Tisztelt Doktornő!

    Korábban már írtam Önnek. Egy hónapja kezelnek kötőhártyagyulladással. Kaptam Floxal-t, Tobradexet(3 napig bírtam használni, fájt tőle a szemem), majd Oftaquixet adtak, Tetran kenőccsel. Egy hete nem használok semmit. A szemeim teljesen kiszáradtak a cseppektől. Tüneteim: kicsi váladákozás a szemzugban, illetve az egyik szemem felső szemhéja alatt néha fájdalmat érzek. Ma emiatt orvoshoz mentem, aki azt mondta, hogy ott van vmilyen könnyel kapcsolatos mirigy(bocsánat, nem jegyeztem meg), az lehet még talán kicsit begyulladva. Azzal a készülékkel nézett csak meg, amihez az államat kell odatenni. Jelenleg műkönnyet használok. Ma azt mondták, hogy ne használjak mást, ha ennyire szárad tőle a szemem. Nagyon aggaszt a dolog, mit tehetnék még? Csak várjak? Tartok a szövődményektől. Nem tudom hova forduljak még. A bal szemem korábban hetekig szúrt is, az már szerencsére elmúlt, de most a szemhéjam alatt éppen ott fáj. Mit tanácsolna még nekem?
    Köszönettel:
    Júlia

  90. Dr. Juhos Piroska2013. aug. 23., 15:21 90

    Kedves Júlia! Látatlanban nem tudok más tanácsot adni, mint azt, hogy bízzék szemorvosában, használja a műkönny cseppet. Üdvözli Juhos Piroska

  91. edina2013. okt. 10., 13:13 91

    Tisztelt Doktornő!
    Jobb szemem 2 hetente bevérzik,már június óta. Két szemészeten is voltam és a háziorvosnál is.1 hét kell neki mire letisztul sárgás váladékkal, de a szemem nem fáj és nem is szúr, váladék sincs.Eddig kaptam ciloxan szemcseppet, most a tobrexet használom , és rutascorbint szedek.Mivel 4 hónapja tart, mostmár egy kicsit megijedtem mi lehet ez,és azt vettem észre, hogy az orromban is van egy seb ami nem akar begyógyulni egész nyáron át. Mit tanácsolna nekem? Kérjek háziorvosomtól laborvizsgálatot?
    Köszönettel: Edina

  92. Dr. Juhos Piroska2013. okt. 13., 16:50 92

    Kedves Edina! Először is elnézését kérem, amiért csak most válaszolok, de nem voltam internet közelben az elmúlt napokban. A kötőhártya alatti bevérzés gyakori ismétlődése miatt vérnyomás mérést és laboratóriumi vizsgálatot javasolok. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  93. Vicuko2013. nov. 07., 8:05 93

    Tisztelt doktornő!
    Érdeklődni szeretnek hogy 35 hetes terhesen használhatok-e brulamycin szemcseppet kotohartya gyulladásra, es ha igen hány alkalommal egy nap? Egyelőre csak az egyik szemem piros… Köszönettel:vicuko

  94. Dr. Juhos Piroska2013. nov. 07., 20:27 94

    Tisztelt Asszonyom! Bátran használhatja a Brulamycin szemcseppet, naponta 5x kell cseppenteni 5 napon át. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  95. Vicuko2013. nov. 07., 20:34 95

    Nagyon köszönöm!!!

  96. Emese2013. dec. 08., 16:27 96

    Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudni, hogy a vìrusos eredetű kötőhàrtya gyulladàs meddig fertőző? November 30-àn reggel jelentkeztek a tünetei, azòta kezelve is van a szemem. A jobb szemem volt érintett először, de màr a bal is piros, duzzadt. Mindkét oldal kezelve van szemcseppel mâr az első tünetektől kezdve. A pirossàg mikor fog elmùlni? Mikor mehetek közösségbe? Köszönöm vàlaszàt!

  97. Dr. Juhos Piroska2013. dec. 08., 20:45 97

    Tisztelt Emese! A vírusos eredetű kötőhártya gyulladás gyógyulása általában hosszadalmas, nem ritkán 10 napnál is hosszabb ideig tart. Akkor mehet közösségbe, ha már nem vörös a szeme, és nem váladékozik (vírusos gyulladás esetén ez többnyire híg, könnyszerű). Jósolni nem lehet, egyénenként változó ideig tartanak a tünetek, úgyhogy csak türelem! Üdvözlettel Juhos Piroska

  98. stefi2013. dec. 18., 22:28 98

    Tisztelt Doktornő!
    3hónapos babámnak tegnap előtt egy kis vér folt a szem zúgánál és mára ez egyre nagyobb lett… de nincs semmi váladék a szemén.

    köszönöm válaszát!
    tisztelettel:stefi

  99. Dr. Juhos Piroska2013. dec. 18., 22:45 99

    Kedves Asszonyom! Gyermekének valószínűleg kötőhártya alatti vérzése van, lehet, hogy belekapott a kezével, esetleg valami játékkal. Ha nem fájlalja a baba (nem nyűgös, nem dörzsöli, nem kapkod a szeméhez), akkor nyugodtan megvárhatják, amíg néhány nap alatt felszívódik a vérzés. Ha azonban valami aggasztót tapasztalnak, forduljanak szemorvoshoz, vizsgálat nélkül ugyanis nem lehet többet mondani. Üdvözlettel Juhos Piroska

  100. Zsolt2013. dec. 23., 19:03 100

    Tisztelt Juhos Piroska!

    2 éves kislányunknál kb. 2 hete kötőhártya gyulladást diagnosztizáltak a jobb szemén. 1 napos Floxal (5 x 1 csepp) kezelés után panasz és tünetmentes lett, a kezelést természetesen tovább folytattuk. 1 napra rá a bal szemén is jelentkeztek a tünetek. Azt is elkezdtük kezelni. Mindkét oldali szem tünetmentes lett, a kezelést követően, ezután még folytattuk a kezelést, összesen 6 illetve 7 napig.
    Napokig minden rendben volt. Ma délután észleltem újra csipásodást és kezdődő szemhéjszűkületet a jobb szemén. Így kezdődött előzőleg is.

    A kérdésem a következő: kezdjem újra a kezelést a Floxallal és ha igen, mennyi ideig? Én úgy gondolom, szükséges lenne újra elkezdeni, a tapasztalatból ítélve mindkét oldalon inkább, de mivel ha elkezdem, a tünetek kialakulását megelőzöm valamelyest, nem lesz talán annyira markáns a betegség képe, ezért nem tudom mennyi ideig tartson a kezelés?

    Tanácsát előre is köszönöm!
    Tisztelettel
    Zsolt

  101. Dr. Juhos Piroska2013. dec. 23., 19:52 101

    Tisztelt Uram! Valószínűleg a Floxal csepp már nem lesz hatásos, célszerű lenne más antibiotikum cseppet kezdeni. De természetesen látatlanban ez elég nehéz megítélni. Javaslom, hogy háziorvosukkal – vagy az ünnepek miatt az ügyeletes gyermekorvossal – írassanak fel Tobrex vagy Brulamycin cseppet, és az ön által leírt módon (naponta 5x 5-6 napig) kezelje a gyermeket. Szemészeti ügyeletet Budapesten a Mária utcai Szemklinikán találnak. Boldog karácsonyt kívánok: Juhos Piroska

  102. Szilvia2013. dec. 28., 22:22 102

    Tisztelt Doktornő!
    2,5 hónapos kisfiamnak valószínűleg kezdődő kötőhártya gyulladása van (könnyszerű váladék, egyre pirosodó szem). Olvastam, hogy 4-5 napig eltart a gyógyulás és a váladékozás fennmaradásáig fertőző. Kérdésem, hogy a 4 éves kisfiamat célszerű-e elkülöníteni, nagymamához vinni, hogy ne kapja el, vagy ha figyelünk a kézmosásra, el tudjuk kerülni az ő megbetegedését. Ön mit tenne? Köszönettel: Szilvia

  103. Dr. Juhos Piroska2013. dec. 29., 19:03 103

    Kedves Szilvia! Kisfiának valóban kötőhártya gyulladása lehet (bár csak a leírás alapján, vizsgálat nélkül biztosat nem tudok mondani). Javaslom, hogy kamillás vattával törölje ki a gyermek szeméből a váladékot. Felnőttek ne puszilgassák a babát, ha foglalkoznak vele, utána mossanak kezet, akkor remélhetőleg nem kapják el. Gyermekeket ne engedjünk a közelébe. Ha a kamillázás nem lenne elég a gyógyuláshoz, konzultáljon a gyermekorvossal. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  104. Dóra2014. feb. 11., 21:08 104

    Kedves Doktorno!
    10 honapos kislanyomnak nagyon valadekozik mindket szeme. A szemsarkok verbok, a szemgolyok ugyan nem, de nem a normalis feherseget latom. Valoszinuleg megfazasbol ered, orrfolyas es kohoges kiseri valamint 3 napos laz elozte meg a kialakulasat.
    Kamillateaval mosom neki napjaban tobbszor, illetve amikor a valadek kigyulik a szemzugban, tiszta papirzsebkendo csucskevell eltavolitom. A valadek zoldes szinu es zsele szeru, ragados. Alvas utan teljesen osszeragadnak a szemei. Mi a legkimeletesebb mosja a szemhejak szetvalasztasanak?
    Van valami egyeb (hazi) modja a gyogyitasnak?
    Hollandiaban elunk es itt sajnos nem ugy mukodik a beyegellatas, mint otthon, nem olyan egyszeru hozzajutni egy-egy gyogyszerhez, meg ha kisbabarol van szo, akkor sem. Az itteni haziorvosunk telefonban azt mondta, ha nem piros a gyerek szeme, nincs neki begyulladva, hanem a megfazas szovodmenyekent nem tud a valadek az orron keresztul tavozni es ezert csak sos oldatot javasolt az orrba fecskendezni. Onnek mi a velemenye?
    Valaszat elore is koszonom, udvozlettel: Gergely Dora

  105. Dr. Juhos Piroska2014. feb. 12., 14:06 105

    Tisztelt Asszonyom! Kislányának feltehetőleg a megfázás részjelenségeként alakult ki vírus eredetű kötőhártya gyulladása, mely baktériumokkal felülfertőződött, ezért van sűrű váladék. Ilyenkor antibiotikum szemcsepp adása javasolt, naponta legalább 5 alkalommal és minimum 5 napig. Nagyon jó hatású a tobramycin vagy a floxacillin tartalmú szemcsepp. A váladéktól nedves papírzsebkendővel tisztíthatja meg a szemrést, sajnos, a reggelre beragadt szemhéjakat sem tudjuk másként szétválasztani. A kamillateás lemosás is nagyon jó, a váladék kitörlése napközben is nagyon fontos. Ha antibiotikum szemcsepphez nem tud hozzájutni, az ön által leírt „házi” módszerek is megfelelőek, csak egy kissé tovább tart a gyógyulás. A kisgyermekek kötőhártyája egyébként alig vörös gyulladás esetén, ebben is különbözik a felnőttek kötőhártya gyulladásától. Remélem, gyermeke hamarosan meggyógyul, sajnálom, hogy ilyen távolról többet nem tudok érte tenni. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  106. Robi2014. feb. 13., 23:02 106

    Kedves Doktornő!
    4-5 napja influenza miatt lázas voltam, és elkezdett viszketni a jobb szemem, amit sikeresen dörzsölgettem.
    Most ott járok, hogy a jobb szemem alsó szemhéja bedagadt és vörös. Továbbra is viszket és könnyezik. Próbáltam Septosyl kenőcsöt és kamillás borogatást, de nem igazán használ. Tudna valamit ajánlani esetleg? Előre is köszönöm.

  107. Dr. Juhos Piroska2014. feb. 14., 14:21 107

    Tisztelt Uram! Látatlanban nem tudok diagnózist mondani, lehet, hogy az influenza okoz önnek kötőhártya gyulladást is, de ai is lehet, hogy árpa fejlődik a szemhéján. A Septosyl kenőcsöt azért nem javasolom, mert sok páciens allergiás rá, gyakran ettől dagad be a szemhéjuk. Mihamarabb mutassa meg szemésznek. Üdvözlettel Juhos Piroska

  108. Ágnes2014. feb. 24., 22:37 108

    Tisztelt Doktornő!
    Az elmúlt 3 évben márciusban – az első tavaszi napsütéses napokban – a bal alsó szemhéjamon herpesz jelent meg. A szaruhártyámra nem terjedt át viszont mindig súlyos szemgyulladással járt együtt. Szemész orvos mindhárom esetben Virolex szemkenőcsöt és Ciloxan szemcseppet írt fel, tavaly már szájon át Telvirant is szedtem. Első alkalommal, amikor megjelent még szoptattam, a szemorvos azzal a feltétellel írta fel a Virolexet, hogy az alkalmazás idejére felfüggesztem (akkor a gyermekorvosunkkal konzultálva ezt végül nem tettem meg). Most viszont 30 hetes terhes vagyok és valószínűleg néhány napon belül ismét meg fog jelenni a herpesz.
    Tudna valamilyen más kezelési módot ajánlani a Virolex helyett? Illetve valóban kizáró ok a terhesség az alkalmazásánál?
    Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Ágnes

  109. Dr. Juhos Piroska2014. feb. 25., 17:02 109

    Tisztelt Asszonyom! A helyileg – szemkenőcs formájában – alkalmazott gyógyszerekből elhanyagolható mennyiség kerül a keringésbe, így szükség esetén terhesség alatt is alkalmazható, különösen a terhesség első három hónapja után. Szájon át szedhető gyógyszert azonban ne szedjen. Reménykedjünk, hogy az idén tavasszal elkerüli a herpesz, és terhességének hátralévő része zavartalan lesz. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  110. Tünde2014. ápr. 07., 15:20 110

    Tisztelt Doktornő,

    A kislányom 3 hetes, és tegnap belekapott a szemébe,azóta váladékozik a szeme, mit tegyek, hogyan kezeljem. Valamilyen komolyabb sérülést okozhatott magának? Előre is köszönöm a segítséget!
    Üdvözlettel: Tünde

  111. Dr. Juhos Piroska2014. ápr. 07., 16:08 111

    Kedves Asszonyom! Okozhat sérülést, ha valaki belekap a szemébe. 3 hetes gyermek azonban még olyan gyenge, hogy nem valószínű, hogy komolyabb sérülést tud okozni saját magának. Látta valaki, amikor ez történt, vagy csak a váladékozásból gondolja, hogy belekapott a szemébe a baba? Javaslom, hogy mutassák meg szemorvosnak, aki a szükséges kezelésről is dönt. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  112. Német Kornélia2014. ápr. 30., 17:44 112

    Tisztelt doktornő!
    Február végén vírusos kötöhártya gyulladást kaptam. A szemem bedagadt erősen könnyezett, piros volt. Kaptam antibiotikumos cseppeket többfélét, Virgán kenőcsöt, Szteroidos cseppeket, a végén allergia cseppeket is. Azóta eltelt 9 hét és még mindig nem jó. Reggelre bepirosodik, könnyezik. Délutánra, estére határozottan jobb lesz. Elmúlik a pirosság és a könnyezés is jobb lesz. Én asszisztens vagyok a XVI kerületben dolgozom. Már minden szemész látott és nem tudnak mit kezdeni velem. Már csak műkönnyet csepegtetek mert azt mondják, hogy a kehelysejtjeim tönkrementek és emiatt vannak a panaszok. A könnyem csípi a szememet és reggelre még mindig ragacsos könnyes. Már többféle műkönnyet is próbáltam de valójában eggyik sem tesz csodát. Nem tudom miért lesz reggelre még mindig piros. Azt mondják ez már nem a vírus.Kérem legyen kedves valami biztatót írni mert ez már elég hosszú idő szerintem. Válaszát előre is köszönöm Kornélia

  113. Dr. Juhos Piroska2014. ápr. 30., 21:12 113

    Kedves Kornélia! Ismét azzal kezdem a válaszomat, hogy látatlanban nem tudok sokat mondani, egy bizonyos: a vírusos gyulladások sokszor hónapokig elhúzódnak. A sokféle csepp valóban károsíthatja a kötőhártya hámsejtjeit és a kehelysejteket. Ilyen esetekben sokszor az a legjobb gyógyszer, ha minden kezelést elhagyunk, engedjük regenerálódni a kötőhártyát. Ha önnek megfelel, készséggel megvizsgálom. Üdvözli Juhos Piroska

  114. Német Kornélia2014. máj. 02., 18:48 114

    Tisztelt Doktornő!
    Nagyon köszönöm a gyors választ.Abbahagyom a cseppeket de, ha pár héten belúl nem rendeződik akkor megkeresem.
    Köszönettel Kornélia

  115. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 03., 17:27 115

    Rendben, várom.Üdvözlettel Juhos Piroska

  116. Erika2014. máj. 04., 14:36 116

    Kedves doktornő!

    Külföldön élek, két hete otthon voltunk Magyarországon, akkor a begyulladt szememmel elmentem szemorvoshoz. Kötőhártyagyulladást és ha jól emlékszem szaruhártya gyulladást állapított meg, amire kaptam Oftaquix és Flucon cseppeket és Virgan szemgélt.
    Az Oftaquix-et 2 napig napi 8x, majd 4x kellett volna csepegtetnem, de szinte soha nem sikerült betartanom az előírást, mivel folyton úton voltunk, autóval, repülővel, és nem akartam még több fertőzést a szemembe juttatni, így csak otthon kezeltem a szemem…
    Az Oftaquix cseppeket 2 hét csepegtetés után abbahagytam, mivel a betegtájékoztató szerint a kezelés időtartama 5 nap, én már több mint 10 napja használtam és mivel antibiotikum, nem tudtam, jót teszek-e ha folytatom, itt még nincs szemorvosom, akit megkérdezhettem volna, mit csináljak.
    A szemem javult, az egyikről teljesen elmúlt a gyulladás, a másik is szépen javult, ma reggelig.
    Ma reggel viszont nagyon ronda vörös, véreres, foltos szemmel ébredtem, a Flucon-t és a Virgant még használom, de azok adagját is csökkentettem, mert így olvastam a betegtájékoztatón…..
    Mivel a szemorvosomhoz nem tudok visszamenni, mert közben visszajöttünk Írországba, az lenne a kérdésem, hogy folytassam-e a szemcseppek és a szemgél használatát. Illetve ha igen, akkor milyen gyakorisággal?
    Az Oftaquix-ből több mint a felét elhasználtam, ha most újrakezdem, és idő előtt elfogy, akkor mi a teendő? Gondolom, keressek egy szemorvost. :)
    Segítségét megköszönve, üdvözlettel:
    Erika

  117. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 04., 18:30 117

    Tisztelt Asszonyom! Valószínűleg nem kapott elegendő antibiotikumot, mert szabály szerint „kellő ideig” ( ahogy a tájékoztatóban írták: 5 napig) és „kellő dózisban” (ez óránkénti, tehát napi 6-8 alkalommal) kell használni. Most már nem érdemes ugyanazt a cseppet ismét elkezdeni, mert a kórokozók „hozzászoktak”, ez a csepp már valószínűleg hatástalan lenne, ezért egy másik fajta antibiotikum cseppet javasolok ( pl. Floxal, Tobrex). És igen: keressen szemorvost. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  118. Erika2014. máj. 05., 8:15 118

    Kedves Doktornő, köszönöm szépen. Üdvözlettel: Erika

  119. Erika2014. máj. 09., 17:15 119

    Kedves Doktornő,

    Május 4-én írtam önnek szemproblémámmal, köszönöm segítségét.
    Itt nálunk Írországban a háziorvoshoz kell menni először minden betegséggel, mint később megtudtam, így kaptam ismét a szememre antibiotikumos cseppeket, chloramphenicol tartamút, illetve ugyanazt tartalmazó kenőcsöt is tegnap délelőtt. 1-2 napon belül javulnia kéne a háziorvos szerint.
    Viszont kicsit aggaszt, hogy most nem pont úgy néz ki a szemem, mint amikor először begyulladt, most olyan, mintha egy kocsonyás, vörös vasta hártya lenne rajta, ami napról-napra egyre vörösebb, és a közepén van egy világosabb hólyagszerűség, olyan, mint egy gennyes pattanás, és a szemem már kezd a belső szemzugban is piros lenni, nem csak a kocsonyás valami alatt… És most nincs semmiféle váladékozás, ahogy volt korábban, nem is fáj, de már kezd zavarni a látásban.
    Nem lehet ez az először nem kellő idei és adagban alkalmazott antibiotikum miatt, vagy valamelyik orvosság (szemcsepp) mellékhatásaként valami más most, nem kötőhártya-gyulladás?
    Tudom, hogy nagyon nehéz látatlanban választ adni, de a véleményét ismét nagyon megköszönném.

    Üdvözlettel:
    Erika

  120. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 09., 19:28 120

    Kedves Erika! Elképzelhető, hogy a gyógyszerre allergiás reakcióval válaszolt a szervezete, ez chloramphenicol tartalmú szemcseppeknél előfordulhat. Ha tudna küldeni egy fényképet a szeméről, talán érdemben tudnék állást foglalni. Üdvözlettel Juhos Piroska

  121. Erika2014. máj. 09., 20:18 121

    Rendben, megpróbálunk készíteni egy képet, hova küldjem?

    Hálás köszönettel:
    Erika
    email: scrdb@yahoo.com

  122. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 10., 15:20 122

    juhos.piroska@gmail.com

  123. Erika2014. máj. 10., 23:02 123

    Köszönöm szépen, elküldtem.
    Üdvözlettel:
    Erika

  124. Hajnalka2014. máj. 20., 17:53 124

    Tisztelt Doktorno.

    Kislanyom 2 honapos. Szuletese ota valadekozik a szeme. Kaptunk ra a haziorvostol Ciloxan majd Brulamycin szemcseppet amit a megfelelo ideig es adagonkent hasznaltuk,mellette torolgettuk hol kamillaval hol forralt vizes steril vattaval. Sajnos nem javult. Elvittuk szemeszetre ott atmostak es kiderult az is,hogy kotohartya gyulladasa van. Kaptunk ra Vigamox szemcseppet. Ez 2 hete volt,nem javult. 2napja ismet atmostak, tetran szemkenocsot kaptunk ra es szivjuk az orrat is. Az lenne a kerdesem,hogy ennyi fele szemcsepp es krem art-e kicsinek es remenykedhetek-e valamikori javulasra,mert mar nagyon sajnalom szegenyt.

    Koszonom.

    Tisztelettel:

    Hajnalka

  125. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 20., 19:26 125

    Tisztelt Asszonyom! Ha a gyermek könnycsatornája átjárható (erről az átmosással győződik meg az orvos), akkor előbb-utóbb meg fog gyógyulni. Elvileg a szemészetben használt antibiotikum szemcseppek nem ártanak, hacsak nem allergiás rá a páciens. Kezeljék a szemorvos által előírt módon, ha szükséges, vigyék vissza kontroll vizsgálatra. Üdvözlettel Juhos Piroska

  126. Hajnalka2014. máj. 20., 19:46 126

    Tisztelt Doktorno.

    Eloszor is koszonom gyors valaszat. Kisbabam minden beta laktam antibiotikumra erzekeny,ezert is probalkozik a szemorvos tobbfele szemcseppel,kremmel. Gondolom akkor az eddig hasznaltakra nem allergias. Azert ha nem haladok vele elobbre szeretnem ha a doktorno is megnezne. Atmosaskor azt mondtak,hogy sok valadek jott ki neki..akkor ez most azt jelenti,hogy most mar atjarhato? Kicsit szuk is a csatornaja,lehet az is a baj..

    Koszonettel:

    Hajnalka

  127. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 21., 14:06 127

    Kedves Asszonyom! Szeretném megkérdezni, melyik szemészeten mosták át a könnycsatornát? Üdv.Juhos Piroska

  128. Hajnalka2014. máj. 21., 18:09 128

    Tisztelt Doktorno.

    A hatvani korhazban mostak at a pici szemet.

    Udvozlettel:

    Hajnalka

  129. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 22., 7:43 129

    Kaptak-e leletet erről? El tudná küldeni? Üdv.Juhos

  130. Hajnalka2014. máj. 22., 8:41 130

    Tisztelt Doktorno.

    A hetvegen tudom elkuldeni a tenyesztes eredmenyet es a vizsgalatrol kapott leletet. Azt veszem eszre,ha bekenem a pici szemet a tetrannal bevorosodik tole…sztem ez a sok kezeles sem tulzottan jo,bar megertem az orvosom is csak probalkozik hatha vmi bevalik..remelem tud segiteni Doktorno. Elore is koszonom,jo hetveget kivanok.

    Udv:

    Hajnalka

  131. Hajnalka2014. máj. 22., 15:54 131

    Tisztelt Doktorno.

    Meg annyi lenne a kerdesem,hogy meddig szivjam a pici orrat? Ugy erzem minel tobbszor szivom,annal tobb valadek termelodik. A tetran kremmel meddig kenjem,mert hatvanban nem mondtak mennyi ideig kezeljem vele,a tajekozatoban 3-10 napot irnak. Amint tudom kuldpm a leleteket.

    Udv:

    Hajnalka

  132. Dr. Juhos Piroska2014. máj. 22., 21:47 132

    Várom a leletet.Juhos

  133. Tünde2014. jún. 23., 22:37 133

    Kedves Doktornő,

    Kislányom 3 hónapos, könnycsatorna elzáródása van a jobb szemén, ami jelenleg két hete tünetmentes, nincs váladék, sem könnyezés. Pár héttel ezelőtt már volt egy hét tünetmentes időszak, de utánna újra előjött a váladékozás és a könnyezés. Rendszeresen masszírozzuk neki azóta is. Előfordulhat, hogy a könnycsatorna elzáródásnál vannak ilyen tünetmentes időszakok? Honnan fogom tudni, hogy végre megszünt a probléma. Átmosni még nem mosták át neki, azt mondták, hogy 5 hónapos kora előtt nem csinálják meg. Két napja azonban egy újabb tünet jelenkezett, a jobb szemhéja a kislányomnak reggel mikor felébred be van dagadva, ez a duzzanat pár óra elteltével magától elmúlik. Lehetséges, hogy ez is a könnycsatorna elzáródás miatt van? Jelenleg nem használunk antibiotikumos cseppet, de vajon el kellene újból kezdenem?

    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel: Tünde

  134. Dr. Juhos Piroska2014. jún. 24., 20:34 134

    Tisztelt Asszonyom! Javaslom, hogy kislánya problémájával keresse fel a Heim Pál kórház szemészeti rendelésén dr.Véghseő Andreát vagy dr. Polhammer Ágnest. Telefonon tud időpontot kérni: 0614599100/1329-es mellék. Mondja el, hogy könnycsatorna elzáródásról van szó, és én javasoltam, hogy hozzájuk forduljon. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  135. Kitti2014. jún. 25., 16:53 135

    Kedves doktornő!
    Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy hány nap után látszik a javulás a kötőhártyagyulladás esetén mert nekem Pénteken kezdődött de csak az egyik szememen volt bedagadva azt hittem hogy a fáradtság hogy keveset aludtam elkezdtem kezelni visinnel aztán a másik szememre is átterjedt elmentünk a korházba hétfőn és adtak rá egy vigamox nevű szemcseppet és most kamillával is kezelem de javulást nem nagyon látok.. Szemeim még mindig duzzadtak és fájnak. Nagyon aggódok már nem tudom mit tehetnék.
    Válaszát előre is Köszönöm !

  136. Tünde2014. jún. 26., 22:53 136

    Köszönöm válaszát!
    Hajdúszoboszlón élünk, így nem tudom, hogy tudják e vállalni a Heim Pál korházban a kislányom ellátását. Esetleg dr. Véghseő Andreának nincs magánrendelése?
    A tünetek ismét előjöttek, két hét szünet után.
    Mégegyszer köszönöm a segítséget,
    Üdvözlettel: Tünde

  137. Dr. Juhos Piroska2014. jún. 30., 16:49 137

    Kedves Tünde! Sajnos, nem voltam internet közelben, ezért nem tudtam válaszolni a levelére. Remélem, azóta már meggyógyult a kötőhártya gyulladása. A kezelést addig kell folytatni, amíg meggyógyul, de minimum 5 napon át. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  138. Dr. Juhos Piroska2014. jún. 30., 16:53 138

    Kedves Tünde! Véghseő doktornőnek nincs magánrendelése, csak a Heim Pál kórházban találja meg. Egészen biztosan vállalják a gyermek vizsgálatát, kérjenek időpontot a 0614599100 / 1329-es telefonszámon, hivatkozzanak rám. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  139. Bea2014. aug. 28., 22:16 139

    Kedves Doktornő!
    2 éves kislányomnak több, mint egy hete egyáltalán nem javuló kötőhártya gyulladása van. Voltunk 5 napja orvosnál, megállapította a mandulagyulladást is, de azt mondta, a szemére elegendő a kamillázás, illetve váladékozás esetére felírta a Tobrex-et. Az a kérdésem, hogy mivel kamillázásra nem javul, de egyáltalán nem is váladékozik, csak nagyon vörös mindkét szeme és viszket, illetve icipici kocsonyás dudort látok a hártyákon (és szerintem a mandulagyulladása sem javult, arra Cataflam-ot kaptunk), adhatom-e neki a Tobrex-et? Ha jól értem az eddigi leírásokból, annak az volna a lényege, hogy bakteriális fertőzésre használ, a mienk pedig vírusosnak tűnik. Vagy várjak még, hogy magától gyógyuljon? Nem lehet ez inkább allergia? Ez nagyon idegőrlő…Válaszát előre is köszönöm!

  140. Dr. Juhos Piroska2014. aug. 29., 10:37 140

    Kedves Asszonyom! A vírusos kötőhártya gyulladás esetén a bakteriális felülfertőződés megakadályozására adunk antibiotikum cseppet (ilyen a Tobrex). Könnyen lehet, hogy allergiás komponense is van a gyulladásnak, erre utalnak a leírt tünetek (viszketés, váladék hiánya). Esetleg a kamilla okozhat allergiát. Mindenképpen javaslom, hogy szemész szakorvosnak mutassa meg a kislányt. Én sajnos, nem tudom megvizsgálni, mert egészségi okok miatt nem rendelek. Üdvözlettel: Juhos Piroska

  141. Renáta2014. okt. 09., 20:42 141

    Kedves Doktornő ill. Olvasók!
    Sok hasznos dolgot olvastam itt az elmúlt pár hónapban. Engem a Doktornő műtött és azóta nagyon sokat javult a szemtengelyferdülésem.Sőt mondhatni évról évre folyamatos javulást vettem észre.Hálásan köszönök mindent a Doktornőnek :) Hiányzik a Heim Pál szemészeti osztályáról.Kicsit elkeseredve hallottan anno hogy elment :( További szép napot mindenkinek és ha rám hallgatnak észrevételeim szerint a Doktornő a legjobb a szak.ában! :)

  142. Petra2014. okt. 12., 10:05 142

    Kedves Doktorno, 4-5 hetes varandos vagyok. Kedd ota kotohartyagyulladasom van. Az elso 4 napban csak viszketett az orvos azt mondta hogy baba samponnal mossam at a szemem, en tiszta aloe vera let a forevertol csepegtettem bele. Az 5. Napon viszont gennyes lett most mar szappan mosom at a szemem es kamillaval. Azt mondta az orvos hogy az 1-3 honapra nem fog a varandosag miatt felirni semitt. A kerdesem higy mit tudok meg tenni es mennyi ido mig meggyogyul a szemem? Hogy tudok megszabadulni ettol a gyulladastol? Valaszat koszonom! Petra

  143. Dr. Juhos Piroska2014. okt. 12., 18:18 143

    Kedves Asszonyom! Feltehetően bakteriális fertőzés okozhatja kötőhártya gyulladását. Véleményem szerint nyugodtan használhatna antibiotikum szemcseppet, mert az a kötőhártyáról nem szívódik fel a szervezetbe, így a magzatot sem károsíthatja. A könnycsatornán keresztül ugyan lejut egy minimális mennyiség a gyomorba, onnan felszívódhat, ezt azonban el lehet kerülni azzal, hogy a belső szemzugra, a könnypont tájára nyomást gyakorlunk 1-2 percig a cseppentés után, így csökkentjük a lejutó gyógyszer mennyiséget. Ha nem akar csepegtetni, akkor a kamillás borogatást, a váladék gyakori letörlését javasolom. Semmiképpen ne használjon sampont vagy szappant, mert az a kötőhártyát és a szaruhártyát károsíthatja. Ugyanez érvényes az aloe vera oldatra is. Ha néhány napon belül nem javul, keressen fel szemész szakorvost! Üdvözlettel Juhos Piroska

  144. Petra2014. okt. 21., 9:02 144

    Kedves Doktorno, koszonom valaszat. Az orvost ugyanazt mondta amit on. Szep napot kivanok!
    Petra

  145. Adrienn2015. jan. 06., 14:56 145

    Kedves Doktornő!

    Tegnap reggelre 2 éves kisfiam, váladékos szemmel ébredt. Azonnal el kezdtem bór vízzel letörölgetni a váladékot, majd azóta is 2-3 óránként Tobrexet csöpögtetek a szemébe. Mára nagyon sokat javult a szeme, éppen csak csillog még egy picit. Az a kérdésem, hogy 2 nap múlva mehet-e már bölcsődébe? Fertőz-e a kötőhártya gyulladás, ha már nincsen váladékozás?

  146. Éva2015. feb. 20., 7:25 146

    Tisztelt Doktornő!
    A tegnapi napon délután elkezdett fájni a jobn szemem allul a szrm pillák alatt,nem tulajdonítottam neki nagy figyelmet, de késöbb elkezdett dagadni.Azt gondoltam másnapra elmúlik, talán csak allergia.Viszont ma mikor felkeltem kétszer akkorára duzzadt a szemem alja, egy vizzel teli táskához tudnám hasonlítani.Érzek egy kis kemény részt is ott ahol fáj,a szempillák tövében. Árpára is gondoltam már. Mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!

  147. Anita2015. feb. 27., 19:02 147

    Tisztelt Doktornő!
    A fiam kötőhártyagyulladásra Tobrex szemcseppet.A gondom az,hogy cseppentés után azt mondja fáj a szeme és fel is dagad neki. Ma már egész szép volt neki,de cseppentés után ismét felduzzadt. Szerda délutántól kapja,de nem tudtam neki napi 5 x cseppenteni,mert annyira sír. Nem gondolom,hogy puszta hiszti lenne,mert látható jele is van.Allergiás lehet a szemcseppre?

  148. László2015. márc. 11., 12:00 148

    Tisztelt Doktornő!
    Kb.3 hete beleestem az influenza,virus fertőzésbe.(doxyciclint szedtem)
    Voltam fül-orr-gégészeten.Nincs homloküreg,és arcüreggyulladásom sem,de a homlokom
    a szemöldök alatti rész fáj, nyomásra is fáj,szemmozgásra is.
    Egyik reggel mindkettő szemem alul-fölül bedagadva, összeragadva (csipás)égő érzés a szem körül,érzem hogy feszül ,látásom fura mintha mosottabb lenne a kép. Sokat kell pislognom is.Kis fehér váladék is található a szemeim sarkába.Rámehetett a szememre a
    a baktérium? Kérem segitsen.

    Üdvözlet,László

  149. Dr. Juhos Piroska2015. márc. 12., 20:37 149

    Kedves László! A vírusfertőzések gyakori velejárója a szemizmok fájdalma, melyet a páciens „szemfájdalomként” érzékel. A teljes gyógyulást jelzi a fájdalom megszűnése. Ezzel együtt a kötőhártya is gyakran megbetegszik, kötőhártya gyulladás a vírusos betegség részjelensége. Amennyiben gennyes váladék is kíséri, antibiotikum csepp javasolt (pl. Floxal csepp naponta 4x mindkét. szembe ), ha váladékozás nincs, vagy nem jelentős, kamillás borogatás is elegendő. Ha kétsége van, forduljon szemorvoshoz. Mielőbbi gyógyulást kíván: Juhos Piroska

  150. Piros2015. ápr. 14., 10:46 150

    Tisztelt Doktornő!

    6 hetes kisfiamnak váladékozik mindkét szeme.
    Voltunk a gyerekorvosnál, aki brulamycin szemcseppet írt fel. A szemcsepp tájékoztatóján az áll, hogy 1 éves kor alatt nem használható. Az lenne a kérdésem, hogy adható a szemcsepp, vagy inkább keressünk fel egy szemorvost?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel,
    Piros

  151. Bence2015. ápr. 15., 14:26 151

    Tisztelt Doktornő!
    Múlthét pénteken elmentem orvoshoz, kötőhártya-gyulladás gyanúval. Be is igazolódott, felírt TobraDex szemcseppet hogy használjam a mai napig naponta 4-szer csak a bal szememre. A tünetek enyhültek és lényegesen jobb azóta, viszont a jobb szemem eddig nem fájt, azonban tegnap óta kellemetlen, viszkető érzés lépett fel. Valószínűleg átterjedt a másik szememre? A bal szememet sem érzem úgy hogy teljesen meggyógyult volna, folytassam a csepegtetést? Elkezdjem a másik szememre, vagy most már elég a kamillás borogatás (mivel lényegesebben jobb az állapotom múlthét péntekhez képest)?
    Köszönöm válaszát,
    Bence

  152. szandra2015. máj. 09., 23:23 152

    Kedves doktor no.nekem 8honapos a kis fiam segitseget szeretnek kerni ontol.ugyan is kint vagyunk hollandiaba.orvoshoz nehez itt el vinni vagy eppen gyogyszert fel iratni.Ugyan is a kis fiam szeme alul felul nagyon piros .felso szem heja be van duzzadva .nagy erosen verejtekezik.sargas zoldas.szempillaja ossze van alva .anya tejet fejtem a szemebe .masik szemere is ra mehet ? Kerem segitsen . Elore is nagyon szepen koszonom

  153. Dr. Juhos Piroska2015. máj. 10., 13:37 153

    Tisztelt Asszonyom! Gyermekének valószínűleg kötőhártya gyulladása van, bár a felső szemhéj duzzanata és a sűrű váladék még az árpa lehetőségét is felveti (sajnos, látatlanban nem lehet pontos diagnózist felállítani). Javaslom, hogy forralt, melegre hűlt vízzel benedvesített papírzsebkendővel tisztogassa le a váladékot, és amint ismét megjelenik a váladék, újra törölje le. Legjobb lenne antibiotikum szemcsepp adása. Az anyatej csak a váladék kimosására jó. Mivel fertőzésről van szó, átterjedhet a másik szemre, sőt, a családtagok is elkaphatják. Fontos a higiénés szabályok betartása, gyakori kézmosás és a szem dörzsölésének elkerülése. Ha az általam javasolt „házi” kezelés nem segít, keressen fel szemorvost a gyermekkel. Üdvözli: Juhos Piroska

  154. Veronika2015. jún. 08., 13:11 154

    Tisztelt Doktornő!

    5 hónapos kisfiamnak van kötőhártya gyulladása, ami azzal a tünettel jár, hogy nagyon piros a szeme (nem váladékozik, nem csipásodik, nem ragad össze). Voltam vele ügyeleten, 1 hete kezelem szemcseppel amit a doktornő írt fel, ebből napi 3X1 cseppet cseppenthetek, előtte kimosom a szemét felforralt, visszahűtött vízzel. Azt tapasztaltam, hogy napközben egyre jobb a szeme, estére már kevésbé piros, de reggelre megint tiszta piros az egész. Kevés a napi 3 csepp? Kicsit el vagyok már keseredve, hogy nincs javulás. A doktornő szerint csak az egyik szem van begyulladva, én a másikat is picit pirosnak láttam, így azt is kezeltem. Mindig kezet mosunk magunknak és a babának is, napon óta nem vittem ki az udvarra sem, kerüljük a fényt, a huzatot, nincs klíma. Minden steril körülötte és nem dörzsölgeti a szemét. Mikorra fog ez elmúlni?
    Ő úgy született, hogy ez a szeme csipásodott, váladékozott állandóan, minden alvás után ezt tapasztaltuk, de ez a tünete nemrég el is múlt, helyette jött ez.
    A családban mindenki beteg volt, illetve voltunk uszodában.

    Köszönettel:
    Adrienn

  155. Zsupos Gábor2015. jún. 14., 8:23 155

    Tisztelt Doktor Nő!

    Kislányom 8 éves,és a jobb szeme kb. egy hónapja gyakorlatilag folyamatos gyulladásban van.Kapott rá szemcseppet ,ami antibiotikumos és allergia gyógyszert.Sajnos egyik percről a másikra az alsó és a felső szemhéjak hirtelem bepirosodnak és bevizenyősödnek.A gyermek intenzív könnyezésről és szúró érzésről panaszkodik.Az modja olyan mintha kis golyók lennének a szemében.Ilyenkor a sötét szobába menekül ,és talán ott kicsit meg is nyugszik a kis szeme.Elindtultunk több irányban is,de Doktor Nő tapasztalatára is nagyon kíváncsiak lennénk.Ez egy folyamatos kötőhártya visszafertőződés vagy inkább egy allergiás eredetű probléma.És mindíg csak a jobb szeme.Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel Zs.Gábor

  156. sandra stojkova2015. jún. 15., 0:39 156

    Kedves doktornő a kislányomnak sotétkék szeme van és az egyik szemében kis barna folt van ez kb 6hónaposan vettem észre de szerencsére soha semilyen baj nem volt a szemével.miért van ez és mit csináljak? A segítségét előre is köszönöm

  157. sandra stojkova2015. jún. 15., 0:54 157

    Kedves doktornő a 4 éves kislányomnak sotétkék szeme van és az egyik szemében kis barna folt van ezt kb 6 hónapos korában vettem észre szerencsére soha semilyen gond nem volt a szemével szeretném kérdezni hogy ez mitől penez és hogy elfogmúlni vagy mit csináljak nem kell félnem?a segítségét előre is köszöm.

  158. Anna2015. szept. 22., 15:57 158

    Kedves Doktornő,
    két éves kisfiamnak pirosodott a szeme, váladékozás kevésbé jellemezte. Három hete küzdünk ezzel a panasszal, 2x antibiotikumot kapott, aminek hatására a szem porossága enyhült, azonban alul, a „szemzacskóban” egy jól láthatóan körvonalazódó piros folt van egyik oldalon, rajta apró hólyagocskákkal, s kívülről is duzzadtabb a szem környéke azon a helyen. Tekintettel arra, hogy nem „gyógyult” az antibiotikum hatására, szemészetre utaltak minket, ahol Relestat cseppet kapott, s azt mondták, allergiás tünetről van szó. Két kérdésem lenne:
    -a szemcsepp tájékoztatójában az áll, hogy 12 év alatt nem használható, érdeklődöm, hogy gyakorlat-e alacsonyabb életkorban is alkalmazni ezt a szemcseppet?
    -ha nem alkalmaznám, spontán gyógyulhat-e?
    Válaszát előre is köszönöm.

  159. Lili T2016. feb. 19., 12:12 159

    Kedves Doktornő!
    Tegnap kötőhártya gyulladásra kaptam a háziorvosomtól Tobrex szemcseppet, amivel napi 5-ször csepegtetek. Mikorra fogok teljesen meggyógyulni és mikor kezdhetek el újra kontaklencsét hordani?
    Köszönöm, Lili

  160. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 10:50 160

    Kedves Lili! A szemcseppet minimum 5 napig használja, ha a gyulladásos tünetek ezalatt az idő alatt elmúlnak, használhatja újra a kontaktlencsét. Üdvözli Juhos Piroska

  161. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:05 161

    Kedves Anna! Honlapom hibája miatt csak most értesültem kérdéséről. Gondolom, már nem is aktuális. Mindenesetre a Relestat szemcsepp 12 éven aluliaknál valóban nem alkalmazható. Üdvözli Juhos Piroska

  162. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:09 162

    Kedves Asszonyom! Kislánya szemén feltehetőleg körülírt pigmentáció látható, ezt Írisz szeplőnek hívjuk, orvosi értelemben nincs jelentősége. Készítsenek róla fényképfelvételt, ha van módjuk, digitális fényképezőgéppel, a számítógépen tárolható a kép, és később (1 év múlva) összehasonlítható. Ha változást tapasztalnak, akkor kell szemészeten megmutatni a gyermeket. Elnézést a késedelmes válaszért, a honlapom a hibás. Üdvözli Juhos Piroska

  163. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:11 163

    Tisztelt Uram! Elnézését kérem, de a honlapom hibája miatt nem értesültem a kérdéséről. Gondolom, már nem is aktuális. Üdvözli Juhos Piroska

  164. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:13 164

    Kedves Adrienn! Sajnos, a honlapom hibájából nem értesültem a kérdéséről, ezért elnézését kérem. Remélem, azóta régen meggyógyult a kisfiú. Üdvözli Juhos Piroska

  165. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:20 165

    Kedves Bence! Sajnos a honlapom hibájából nem értesültem időben a kérdéséről, elnézését kérem. Üdvözli Juhos Piroska

  166. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 21., 11:22 166

    Tisztelt Asszonyom! Elnézését kérem, de a honlapom hibája miatt nem értesültem leveléről. A kérdéses szemcseppet egyébként bátran lehet használni csecsemőkorban is. Üdvözli Juhos Piroska

  167. Marta sen2016. feb. 23., 14:07 167

    Tisztelt dr no.a 4 éves kislányomnak a szeme és az orra között bőr alatti daganat van már 3 holnapra az orvosok azt mondták hogy antibiotikum hatására elmúlt de nem.egy ideig alig látható de van mikor mérnök és halvány piros.van ok az aggodalomra.Legyen szíves valadzolyon

  168. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 23., 14:47 168

    Kedves Szülő! Kislányának valószínűleg jégárpája (orvosi nevén chalazion) van, ezt gyakran csak műtéttel tudjuk gyógyítani. Látnom kellene az elváltozást, nem tud fényképet küldeni róla? Üdvözli Juhos Piroska

  169. Anna Ozsvald2016. feb. 25., 9:28 169

    Kedves Doktornő!
    Kb. másfél hónapja kötőhártyagyulladást diagnosztizáltak nálam és allergiás tünetet. Az előbbire kaptam tobradex szemcsöppet az allergiára opatanol szemcsöppet. Egy hétig használtam a tobradexet. Az opatanolt majd három hétig.Egy hét után úgy éreztem szemem javult. Az opatanolt sajnos tovább használtam annak ellenére, hogy éreztem nagyon szárítja a szemem. Ezért ocuflash műkönnyet használtam mellé. Szép lassan azt tapasztaltam, hogy a száraz szem érzéshez fényérzékenység társul, aztán elkezdett könnyezni előbb a jobb, majd lassan a bal szemem is. Néha pedig enyhe viszketést is éreztem. Visszamentem a szemorvoshoz aki nem tudta eldönteni, hogy mi a bajom, így írt ki ocuhill c szemcsöppet. Ami egy kicsit sem segít, sőt inkább jobban viszket tőle a szemem,és egy kicsit homályos a látásom, mintha krém ment volna a szemembe. Tegnaptól kamillás borogatást használok, ami egy kicsit enyhíti a tüneteket. Már nem merek semmilyen szemcsöppet sem használni, félek, hogy csak ártani fog. Ami még fontos egy hete megfáztam náthás vagyok. A szemem nem vörös, nem is válladékozik, csak könnyezik és viszket. Estére viszont bántja a fény. Nem tudok tvni és a számítógépet is csak délelőtt használom nagyon rövid ideig, mert nagyon erőlteti a szemem és szédülök tőle. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

  170. Dr. Juhos Piroska2016. feb. 25., 16:06 170

    Kedves Anna! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok véleményt mondani, ha allergiáról van szó, más kezelés szükséges, mint akkor, ha a megfázás húzódott a szemére. Honlapomon látja, hol rendelek, javaslom, hogy kérjen időpontot, készséggel megvizsgálom, és ennek tükrében döntünk a további teendőkről. Üdvözli Juhos Piroska

  171. Mónika2016. márc. 09., 10:02 171

    Kedves Doktornő!
    Háziorvosom kötőhártyagyulladást diagnosztizált nálam.Valószínű hogy vírusos eredetű,légcső gyulladás társult mellé.Nem ragad össze,nincs „ronda”váladék…csak könnyezik és rém ronda :)
    Ciloxan szemcseppet kaptam napi 5x kell használnom.
    A Doktorúr szerint egy nap múlva javulást kellett volna tapasztalnom..
    Úgyanúgy piros(véres),könnyezik,fáj mint a szemcsepp elött.
    Kérdésem hogy háziorvosként valóban nem tud más szemcseppet felírni ha ez nem használ???És hogy egy nap alatt tényleg javulást kellene tapasztalnom???
    Győr mellett lakom és azt tanácsolta ha egy nap alatt nem javul a sűrgősségi betegellátáson keresztül tudok leggyorsabban eljutni a szemészetre??!!
    Valóban ezt kellene tennem vagy azért pár napot adjak a szemcseppnek??
    Válaszát előre is köszönöm!

  172. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 09., 13:45 172

    Kedves Mónika! Feltétlenül és mihamarabb keresse fel a szemészetet. Sürgős esetben – mint most önnél – időpont kérés nélkül is lehet a szemészeten jelentkezni, beutaló nem szükséges (valószínűleg Győrben talál legközelebb szemészet szakrendelést). A Ciloxan csepp is jó lehet, de egy nap után biztosan nem mutatkozik még javulás. A virusos kötőhártya gyulladás gyakran csak 1-2 hét alatt gyógyul, súlyosabb esetben akár ennél is hosszabb ideig tarthat. A gyulladáshoz szaruhártya komplikációk is társulhatnak, amit csak a szemorvos tud észlelni réslámpa vizsgálattal. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  173. hatala tibor2016. márc. 13., 18:30 173

    Jó napot Doktornő.2 hette beleszált a szemembe 1 vas szilánk másnap elmentem az orvoshoz és ki is szedték.Ezután 5 napig kelett csepegtetnem a szemembe floxalt 4 x 1 és chloramphenicol krémet kelett kenynem esténként a szemembe.Mikor már azt hidtem minden rendben és letelt az 5 nap újra kezdett begyuladni a szemem.Ismét elmentem az orvoshoz.Elkültek CT re hogy megnézzék a szem hátsó részében van e szilánk és a teszt azt mutata hogy az orr hátta mögötti részben és a szem hély alatt van összesen 4 darab szilánk, de az orvosok mikroszkópal azóta sem találják.A szemem e közben úgy be van gyulladva és tiszta vörösben úszik.Most már nem tudom mi tévő legyek ezért gondoltam irok hátha ön tud valamit ajánlani segiteni.Előre is köszönöm Üdvözlettel Tibi

  174. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 14., 9:29 174

    Kedves Tibor! Leleteivel haladéktalanul jelentkezzék a Szemklinikán az ügyeleten (VIII. Mária u. 39), kérjen sürgősségi elsősegélyt! Üdvözli Juhos Piroska
    Ha tud, értesítsen a fejleményekről.

  175. hatala tibor2016. márc. 14., 17:47 175

    Jó napot kivánok ismét én jelenkezem.Az gond csak hogy nem Magyarországon élek hanem Vajdaságban.Szerdán kell ujra jelentkeznem a kórházban annyit tudtam meg hogy a könnycsatornában van – nak az idegen testek de addig nem tudnak semmit csinálni amig le nem huzzák a gyuladást a szememről.Addig meg ugrálhatok ahogy akarok várni és várni,Addig csöpögtetnem kell Floxalt 8×1 és olajos hloramfenikolt csöppekben napi 3×1 et.Most már megtanultam ,hogy a szem az ember elsődleges szerve és nagyon kell rá vigyázni és sajnálom hogy ez kell hozzá hogy megtanuljam.Ha lesz valami fejlemény okvetlen értesiteni fogom.Üdvözlettel Tibor

  176. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 14., 21:04 176

    Mielőbbi gyógyulást kívánok és várom az értesítést! Üdvözli Juhos Piroska

  177. Mayer Nora2016. márc. 25., 16:49 177

    Tisztelt Doktornő!
    A kisfiamnak kötőhártya gyulladása van. Ön adna septosyl gélt 2 éves korú gyermeknek?
    Köszönöm válaszát!

  178. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 25., 17:04 178

    Kedves Asszonyom! Nem javasolom a Septosyl kenőcs alkalmazását, ugyanis sokan allergiások rá. Kérjen a háziorvostól Floxal csepp vagy Tobrex csepp receptet, azzal kezelje a gyermek szemét ( a Floxal-ból naponta 4x, a Tobrex-ből naponta 5x kell csepegtetni, mindkét cseppet 5 napon át kell adni). Üdvözli Juhos Piroska

  179. Sz.Viki2016. márc. 29., 15:23 179

    Kedves Doktornő! Külföldön tartózkodásuk alatt 4 éves kisfiam gennyes kötőhártyagyulladása lett. A doktornő felírt egy szemcseppet, amit napi 2 szer kell használnunk 5 napig. A 4. Napnál járunk ma érkeztünk és semmi javulást nem látok. A felmerült kérdésem az lenne, hogy vajon szabad-e gyakrabban használni? A csepp neve: fucithalmic gel. Sajnos a gyerekorvosunk nem ismeri. Köszönettel: Szép Viktória

  180. Dr. Juhos Piroska2016. márc. 29., 15:44 180

    Kedves Asszonyom! A fucithalmic szemgél adagolása naponta 2x, ennél többször nem szükséges. Ha már 4 napja kezeli a gyermek szemét és nem javul, lehetséges, hogy valami egyéb antibiotikumra lenne szükség, lehet, hogy erre a gyógyszerre nem érzékeny a kórokozó, ami a váladékozást okozza. Arról nem ír, hogy mindkét szeme be van-e gyulladva a gyermeknek, vagy csak az egyik. (Ha csak az egyik, előfordulhat, hogy idegentest van a szemben, az tartja fenn a gyulladást, ezért nem hatásos az alkalmazott gyógyszer). Javaslom, hogy mindenképpen vigye el szemészetre a gyermeket. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  181. Zsuzsa2016. ápr. 04., 20:00 181

    Tisztelt doktornő. Kislányom most 6 éves. 3 éves korában egy reggelre piros folt jött ki a szeme fehérjén. Azt hittem hogy elmúlik ezért nem mentünk azonnal orvoshoz. Mikor elmentünk nem tudták megmondani mitől jöhetett ki a szemén. Teljes kivizsgálásra küldtek de azt mondták minden rendben. A baj tavaj kezdődött tavasszal mikor mind a két szeme bepirosodott és ez szinte egézs őszig igy maradt. Kiirtak több féle cseppet is de ha elis mult mindig visszajött. Télen semmi baj vele de jön a tavasz és megint vérben van. Nem tudom mi lehet a piros folt a szemén ami ugye 3 éve ott van és miért vörösödhet be a másik ? Elnézést a hosszú magyarázatért de tanácstalan vagyok….

  182. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 05., 5:39 182

    Kedves Asszonyom! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok véleményt mondani, sem terápiát javasolni. Üdv. Juhos Piroska

  183. Lajos2016. ápr. 19., 18:18 183

    Jó estét kívánok!Nekem is kötőhártya gyulladásom van.De csak a bal szemem.És alul egy picit fel van dagadva.Tettem rá kamillát.Ugye nem lesz semmi baj?

  184. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 19., 18:34 184

    Jó estét! A kamilla csak használhat, akár kötőhártya gyulladás, akár kezdődő árpa okozza a duzzanatot. Ha holnapra nem lesz jobb, mutassa meg szemorvosnak. Üdvözli Juhos Piroska

  185. Lajos2016. ápr. 19., 18:48 185

    Nagyon szépen köszönöm.

  186. Dovákné Gál Dóra2016. ápr. 26., 17:37 186

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsát szeretném kérni, kérem amennyiben ideje engedi írjon pár sort nekünk!
    Kisfiam 8 hónapos és egy hete allergiás eredetű kötőhártya-gyulladást állapítottak meg nála, akkor csak az egyik szemén jelentkezett. Flucon (3×1) szemcseppet használtunk rá, csak a problémás szembe cseppentettünk, ez szépen javult, de mostanra a másik szeme is bepirosodott. Az írisze és a fehér rész határán jelenik meg az elváltozás, mintha a szemet fedő réteg egy kis területen vastagabb lenne. Dörzsöli is, de sajnos nem mindig tudom megakadályozni.
    Sajnos az okát sem tudom kideríteni, hiszen négykézláb mászik, jön-megy a lakásban, és az ételeket is most próbálgatjuk. Háziállataink is vannak a kertben, ha szellőztetek, talán bejön a pollen, ha zárva tartom az ablakot, lehet, hogy a por okozza. (számítanak ezek a dolgok?)
    Mit tehetek, hogy jobb legyen a helyzet? Lehetséges, hogy később kinövi?
    Válaszát előre is nagyon köszönjük!
    Tisztelettel:
    Dovákné Gál Dóra

  187. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 26., 19:37 187

    Tisztelt Asszonyom! Kisfiának valószínűleg az allergiás kötőhártya gyulladáshoz nagyon hasonló, csecsemő ill. kisgyermekkorban jelentkező ún. phlyctaenás kötőhártya gyulladása van. Ez arra hajlamos gyermekeken jelentkezik, többször is előfordulhat, és bár kétségtelen, hogy pollen szezonban gyakrabban mutatkozik, mégsem azonos a nagyobb gyermekek ill. felnőttek allergiás gyulladásával. A phlytaenára jellemző a szaruhártya szélénél megjelenő „megvastagodás” vagy csomó, amelyhez szektor szerűen erek kúsznak, a szem nagyon viszket, a gyermek sokat dörzsöli . Kezelése gyulladás csökkentő szemcseppel történik ( a Flucon nagyon jó választás), nyugodtan csepegtetheti a másik szembe is. Ha néhány nap múlva a tünetek elmúlnak, a kezelést abba lehet hagyni. A cseppet tegye el a hűtőszekrény ajtajába, mert lehet, hogy néhány nap, vagy egy hét múlva ismét megjelenik a szem vörössége, akkor ismét kezelni kell. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  188. Kohári Nóra2016. ápr. 28., 21:40 188

    Tisztelt Dokornő!

    A tanácsát szeretném kérni. 1 héttel ezelőtt kialakult kötőhártya gyulladásomból mostanra szivárványhártya gyulladás lett mindkét szememen. Eleinte antibiotikumos szemcseppet használtam 6 napig, de a súlyosbodás miatt mostantól Tobradexet és Humapent kell használnom. Előbbit óránként 1x, utóbbit pedig napi 5x. Sajnos, mikor a szemészeten jártam, nem kérdeztem meg, hogy ezt az adagolást a kontrollig kell-e tartanom, ami hétfőn (4nap múlva) lesz, és most kétségeim vannak, a Tobradex miatt. Olvastam, hogy mivel szteroidos szemcsepp, így veszélyes is lehet, ha túl sokat használok belőle. A kérdésem csak annyi lenne, hogy a 4 napig tartó óránkénti adagolás megfelelő az én esetemben?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel,
    K. Nóra

  189. Dr. Juhos Piroska2016. ápr. 29., 6:31 189

    Kedves Nóra! Tobradexből naponta 5x, Humapentből naponta max. 2x csepegtessen! Üdv. Juhos

  190. Sz. Réka2016. máj. 05., 8:37 190

    Kedves Doktornő!
    Szeretném a tanácsát kérni. Nagyon aggódom, 8 hetes terhes vagyok és a tegnapi nap kötőhártyagyulladást kaptam. Váladákozik a jobb szemem és nagyon vörös eres. Ma reggel voltam szemésznél, akinek szintén mondtam, hogy babát várok, ő megállapította a kötőhártyagyulladást, de azt mondta, hogy az antibiotikumnak nagyobb a kockázata a babára így csak kamillával borogassam. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ennek a betegségnek bármi hatása a babára, károsodás egyebek illetve Ön szerint sem tanácsos ilyenkor antibiotikumos szemcseppet használni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!!
    Üdvözelttel:
    Sz. Réka

  191. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 05., 14:50 191

    Kedves Réka! Ha a kamillázás nem segít, Tobrex vagy Vigamox cseppet használhat. Ez mindkettő antibiotikum, de anyaguk nem káros a magzatra, abban a mennyiségben semmiképpen sem, amennyi a szemcseppben van. És mivel helyileg alkalmazzuk, a keringésbe gyakorlatilag nem jut belőle. A kamillás borogatás mellett próbáljon ki valamilyen műkönny cseppet naponta 5-6 alkalommal ( ez recept nélkül kapható a gyógyszertárban), ezzel kimossa a váladékot a szemrésből, vele együtt a baktériumok egy részét is, így a könnyben lévő enzimek könnyebben leküzdik a maradékot, segíti a szervezet gyógyító erejét. Tehát először borogatás+műkönny, ha 3-4 napon belül nem mutatkozik számottevő javulás, jöhet az antibiotikum szemcsepp. Maga a kötőhártya gyulladás nem veszélyes a magzatra. Üdvözli és mielőbbi gyógyulást kíván: Juhos Piroska

  192. Sz. Réka2016. máj. 06., 7:50 192

    Kedves Doktornő!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!! :)
    Minden jót kívánok!

  193. Balogh Adél2016. máj. 20., 14:33 193

    Tisztelt Doktornő!

    Lányomnál (3 éves)múlt szombaton könnyezés jelent meg. Rá pár órára vízszerű orrváladékozás és zöldes – sárgás folyás a szeméből. Estére odáig fokozódott,hogy a törlések ellenére is megjelent ismét,reggelre alig tudta kinyitni a szemét. Jobb szemével kezdődött,másnapra a balnál is láttuk a kezdődő tüneteket. Van egy 3 hónapos kistesója is,aggódtunk nem e fertőző,elvittük a nagyot ügyeletre. Ott chloramphenicil szemcseppet írtak fel. Napi 4-szer 1-1 cseppet. Ami még lehet,hogy fontos,hogy mi Angliában lakunk. Nem igazán mondtak semmit nekünk… Már péntek van,némi javulást vélek felfedezni,de még messze nem tökéletes. Meddig hasznàljuk még? Magyarországra készülünk,érdemes lenne megnézetni ott is?

    Köszönettel,Balogh Adél

  194. Tordai Judit2016. máj. 20., 15:04 194

    Kedves doktornő Erdelybol írok és szeretnék egy véleményt kérni. Lassan két éve kínlódik a krónikus kötőhártya gyulladással ami megszűnik és újra kezdődik.Ahogy hideg az idő vagy tűzhely mellett állok másnapra duzzad karikás és ha forgalom fent a szemhejamnalfaj.Parszor vissza mentem a szemészetrede atobradexen kívül valami gélt. kaptam de a fajasra semmit .Most is ugyan úgy ha hidegebb az idő ha meleg éri duzzadt és fáj bele a vhalantekomba.Azt szeretném kérdezni hogy van e gyógyszer rá vagy gyulladáscsökkentő a fájdalom ért?Miért zavarja a hideg idő konnyezik és a melegtől is fáj.Koszonom kedves megértését!Judit.

  195. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 20., 17:37 195

    Kedves Adél! Gyermekének bizonyára bakteriális kötőhártya gyulladása van. A chloramfenicol jó lehet, ha érzékeny rá a kórokozó. Ebben az esetben néhány nap után számottevő javulást kell tapasztalnunk, de a kezelést öt napig kell folytatni. Ha ennyi idő alatt nem gyógyul meg, más antibiotikum cseppet kell kérni. Üdv. Juhos

  196. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 20., 17:45 196

    Kedves Judit! Látatlanban nehéz véleményt mondani, a szemcseppen kívül megpróbálhat gyulladáscsökkentő tablettát, amely fájdalmat is csillapít. De előtte feltétlenül konzultáljon orvosával! Üdv. Juhos

  197. Mónika2016. máj. 26., 8:44 197

    Tisztelt Doktornő! Kisfiamnak születése óta könnyezett-váladékos volt a szeme. Háziorvosunk mindig megnyugtatóan állt hozzá, újabb és újabb szemcseppet írt fel. 8 hónapos korában úgy döntöttem a (7-dik szemcsepp kúra után),elviszem gyerekszemészetre. Kapott egy újabb cseppet és kis haladékot. De vissza visszatért a gond, így mindkét szemét átfecskendezték 10 hónapos korában. Egyébként a bal volt a rosszabb mindig. Egy hónapig rendben tűnt a gyermek szeme. Majd időnkét újra előjött némi könnyezés a bal szemben, de szerencsére nem fertőződött el. 2,5 hete újra a bal erősen véreres lett, háziorvos majd később egy helyi szemész is kötőhártyagyulladást állapított meg, de nem javult a felírt szemcsepp hatására semmit. Volt egy megvastagodott rész a szemgolyón és abból indultak ki az erősen piros vérerek. Elküldte a háziorvos egy helyi másik szemészhez, ő megállapította, ez nem kötőhártyagyulladás hanem episcleritis. Kapott rá tobradexet és úgy engedett el minket, ha 2-3 nap nem javul, vigyem a gyerekklinika szemészetre. Szerencsére vasárnapra szépen helyrejött a kis szeme. Kedden viszont elkezdett könnyezni erősen, szerdára már váladékozott csúnyán és az éjjel teljesen összeragadt neki. A szeme nem piros csak könnyes és nagyon gyors sárga váladékos. Viszont a szemhéj és a szem alatti vékony bőrke csúnyán piros, fájhat is neki, sír ha hozzáér vagy amikor én mosogatom forralt vízzel. Felhívtam a háziorvost, azt mondta brumalicynt csepegtessem. Szintén bal szemről van szó. Doktornő véleményére lennék kíváncsi és arra, hogy nem szükséges e szemész szakorvosnak megmutatni? Köszönöm a válaszát!

  198. Dr. Juhos Piroska2016. máj. 26., 8:51 198

    De, igen, haladektalanul vigye el szemorvoshoz! Udv. Juhos

  199. Mónika2016. máj. 26., 9:09 199

    Nagyon köszönöm a gyors választ! Elbizonytalanodtam (hisz most gyerekorvos sem rendel csak délutén, ezért is hívtam fel), hisz a szivem azt diktálja, hogy ez nem „normális”, de a gyerekorvos viszont azt mondta nem szemészeti, valószínű kis gyulladás. És a szemészetre kell beutaló, különben több hónapos várólista van.

  200. Barbara2016. jún. 07., 20:08 200

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 3 hónapos,a bal szemén az alsó és felső szemhéj is be van dagadva.Nem véres a szem,de a szemhéj piros,váladék nagyon minimális eddig.Alvás közben mégjobban bedagad..Ma voltunk a háziorvosnál és azt mondta,hogy semmi komoly,de Septosyl krémmel kenegessük.Ön szerint megmutassuk egy szemésznek vagy tényleg nem szükséges?
    Köszönettel,Barbara.

  201. Dr. Juhos Piroska2016. jún. 07., 21:52 201

    Kedves Asszonyom! A Septosyl krémet nem javasolom, allergiás reakciót okozhat. Mutassa meg gyermekét szemész szakorvosnak. Üdv. Juhos Piroska

  202. Barbara2016. jún. 08., 6:30 202

    Köszönöm gyors válaszát.

  203. Alíz2016. jún. 20., 19:45 203

    Tisztelt doktornő. .Tíz hetes kismama vagyok és terhességemig műkönnyet használtam pajzsmirigy betegségem miatt nagyon száraz a szemem. A hyabak szemcseppet használhatom terhesség alatt? Ön melyik műkönnyet javasolja mert nem merem használi , és nagyon fáj már a szemem e miatt. Köszönöm.

  204. Dr. Juhos Piroska2016. jún. 20., 21:04 204

    Kedves Alíz! Bármelyik műkönny cseppet használhatja, nem tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek felszívódhatnak és ezzel árthatnának a magzatnak. Üdvözli Juhos Piroska

  205. Ádám2016. jún. 28., 8:32 205

    Tisztelt Doktornő!

    Évek óta rendszeresen váladék képződött a szememben, átlátszó fehéres és enyhén ragadós. Naponta egyszer-kétszer megtörölve a szememet nem volt túl zavaró és nem tulajdonítottam neki jelentőséget. 3 hónapja viszont átváltott sokkal intenzívebb termelődésre, a színe sárgásabb lett és igen erősen ragadós. Napközben 30 percenként ki kell törölnöm a szememből, reggelente pedig van hogy ki sem tudom nyitni a szemem úgy összeragad. Viszont a váladékozáson kívül semmilyen más tünetem nincs. Nem vagyok allergiás semmire, a szemem nem viszket (csak a szemhéjam a folyamatos törölgetéstől), nem véreres a szemem, nem vagyok megfázva, nem dolgozom vegyszerekkel (bár napi 8-10 órát töltök monitor előtt) stb. Amit még észrevettem, hogy este elalvás előtt mindig intenzívebb lesz, van hogy 20 percenként meg kell mosnom a szemem, mert összeragadnak a szempilláim TV/monitor nézése, vagy olvasás közben. A kérdésem, hogy a többi hiányzó tünet és az elhúzódó időszak miatt miféle kötőhártya betegség lehet ez és milyen szemcseppet lenne érdemes kipróbálnom?

    Segítségét előre is köszönöm!

  206. Dr. Juhos Piroska2016. jún. 28., 13:43 206

    Kedves Ádám! Ha nem áll módjában szemorvost felkeresni, műkönny cseppet próbáljon használni, recept nélkül kapható a gyógyszertárban. Lehetséges, hogy nem termelődik elegendő vagy megfelelő minőségű könnye, ez tartja fenn a gyulladást. Vizsgálat nélkül természetesen ez csak feltevés. Üdvözli Juhos Piroska

  207. Patrícia2016. jún. 30., 23:13 207

    Tisztelt doktornő! öt éves kisfiam három hete egy hétig opatanol szemcseppet kapott. Nyaralásunk során romlott a szeme állapota ( Pirosabb lett és a viszkető érzés fokozódott valamint reggelente csipásodott), a külföldi orvos gennyes kötőhártyagyulladást állapított meg, ezért tobrex szemcseppel kezeltük mindkét szemét naponta hat alkalommal hét napon át. Mivel nem múlt el a váladékozás sem a szem pirosság és pa viszketés, ezért felkerestünk itthon egy szemorvost, aki tobradex szemcseppet írt fel, első nap óránkénti majd napi 3szori alkalmazására. Kérdésem az, hogy mi a véleménye a javasolt kezelésről? Köszönöm megtisztelő válaszá

  208. Dr. Juhos Piroska2016. júl. 01., 10:04 208

    Kedves Asszonyom! Gyermeke szemgyulladását feltehetően allergiás eredetűnek véleményezte a szemorvos, erre utal az opatanol ill. a tobradex szemcsepp adása. Ha ez utóbbi mellett tünetei megszűnnek, csökkentheti a kezelést napi 1 vagy 2 cseppre, majd elhagyhatja a cseppet. Ha nem javul 2-3 nap alatt, konzultáljon újra szemorvossal. Üdv. Juhos

  209. Ádám2016. júl. 01., 15:43 209

    Kedves Doktornő!

    Máris javultak a panaszaim. Köszönöm szépen a gyors és kedves segítségét!

  210. Zsófia2016. júl. 03., 16:50 210

    Kedves Doktornő!

    A kisbabám 7 hetes múlt. Amikor hazahoztuk a kórházból, szinte azonnal elkapott a bölcsis bátyjától egy vírust, amitől két hétig náthás volt. Az orrát most már csak reggelente kell szívni. Gyanús, hogy az emésztésére is ráment a vírus. Két hete a szeméből zöld váladék jön a könnycsatorna felől. Először csak az egyik szeme váladékozott, majd a másik is elkezdte. A gyermekorvos Brulamycint írt fel, a patikus napi 3-4-szeri alkalmazást javasolt. A tájékoztatóban olvastam, hogy 1 éves kor alatt nem ajánlott. Mit javasol? Alkalmazzuk azért?
    Köszönöm!

  211. Dr. Juhos Piroska2016. júl. 03., 17:11 211

    Kedves Zsófia! Brulamycin szemcseppet nyugodtan alkalmazhatja csecsemőnél is (a szemcsepphez csatolt ismertetőben azért írják, hogy nem javasolt, mert a gyógyszergyár nem végzett vizsgálatokat ilyen fiatal gyermekeknél, de a szemorvosok és a gyermekgyógyászok tapasztalata alapján semmiféle komplikációt nem okoz, a váladékozásra pedig nagyon hatásos). Naponta minimum 5 alkalommal használja, 5 napon át. Ha nem gyógyul meg, forduljanak gyermekszemészhez, mert lehetséges, hogy a baba könnycsatornája van elzáródva, és a könnyutak átmosásával lehet meggyógyítani. Üdvözli Juhos Piroska

  212. Zsófia2016. júl. 03., 18:40 212

    Nagyon köszönöm a gyors választ!
    Rábainé Zsófia

  213. Káté Zita2016. aug. 02., 20:01 213

    Kedves doktornő. n egészen mást szeretnék öntöl kérdezni. A gyereknek szemcsepp ment az orrába mit tehetnék lesz valami gond. Elöre is köszönöm.

  214. Dr. Juhos Piroska2016. aug. 03., 9:20 214

    Mi a neve a szemcseppnek?

  215. Andrási Sándor2016. aug. 23., 20:16 215

    Tisztelt Doktornő !
    Eddig Irgamid szemkenőcsöt használtam mikor hegesztés után begyulladt a szemem,de már nem lehet kapni . Kérem ajánljon helyette másik kenőcsöt. Köszönöm !

  216. Dr. Juhos Piroska2016. aug. 24., 7:54 216

    Tisztelt Andrási Úr! Corneregel gélt javasolok, ezt is vény nélkül lehet kapni a gyógyszertárakban. Üdv. Juhos

  217. Andrási Sándor2016. aug. 25., 19:39 217

    Köszönöm !

  218. Szűcs Anita2016. okt. 10., 15:42 218

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy 3 éves kislányomnak a dr.nénije TOBREX szemcseppet írt fel. Ami nekem furcsa ,hogy az orrába kell csepegtessem a cseppeket.4*1 -et. egy hónapja váladékos az orra és szívom neki . Az utasításban is az áll,hogy nem szabad csak kizárólag szembe csepegtetni.Ön szerint mit tegyek?
    Válaszát előre is köszönöm szépen.
    Tisztelettel: Szűcs Anita

  219. Dr. Juhos Piroska2016. okt. 10., 16:28 219

    Kedves Anita! A Tobrex szemcsepp ismertetőjében valóban szerepel, hogy kizárólag szembe csepegtessük, ezért javaslom, hogy ismételten konzultáljon a gyermekorvossal, és ne adja az orrába a gyermeknek. Üdvözli Juhos Piroska

  220. Judit2016. okt. 18., 16:36 220

    Tisztelt Doktornő!

    Féléves kislányomnál kötöhártya gyulladásos tünetet látok. Van itthon lefagyasztva Rifampicin cseppem, alkalmazhatom-e, ha igen,hogyan adagoljam neki? Válaszát előre is köszönöm!

  221. Dr. Juhos Piroska2016. okt. 18., 16:55 221

    Kedves Judit! A Rifampicin szemcseppet nyugodtan adhatja a kislánynak. A váladékozás súlyossága szerint minimum 5x, vagy 6-8 alkalommal cseppentse naponta. A kezelést legalább 5 napon át kell folytatni, ha hamarabb észlel javulást, akkor se hagyja abba a kezelést, a kúrát végig kell csinálni, nehogy ismét elszaporodjanak a kórokozók. Üdvözli Juhos Piroska

  222. Kőszegi Annamária2016. nov. 25., 18:05 222

    Kedves Doktornő!
    Kb 2 hónapja rendszeresen váladékozik a szemem, és hidegben nagyon könnyezik.Már több orvosnál is jártam. Kaptam rá tobrex szemcseppet ,vigomax szemcseppet, legutóbb floxal cseppet. Sajnos egyik sem használt. Tavaly is volt ilyen jellegű problémám akkor tobradex szemcseppet kaptam. Elképzelhető hogy a könnycsatornával van problémám?
    Üdvözlettel egy régi kis betege:Ancsa

  223. Dr. Juhos Piroska2016. nov. 25., 18:22 223

    Kedves Ancsa! Örülök, hogy hírt kapok felőled (ha még megengeded, hogy régi ismeretségünkre való tekintettel tegezzelek), kár, hogy betegség kapcsán jelentkezel. Könnycsatorna eredet nem valószínű, ha a Tobradex hatásos volt, meg lehetne próbálni ismét. A felsorolt szemcseppek antibiotikumok, a Tobradexben emellett gyulladás csökkentő komponens is van. Ha nem javul, szívesen megvizsgállak, a Kapás u-i rendelőbe jelentkezz be, mondd meg, hogy gyulladásról van szó, és velem megbeszélted. Csütörtökönként rendelek ott, a telefonszámot a honlapon megtalálod. Szeretettel köszöntelek: Juhos Piroska néni.

  224. Kőszegi Annamária2016. nov. 25., 19:18 224

    Kedves Piroska néni!
    Köszönöm a gyors választ, ha nem javul felkeresem!
    Üdvözlettel:Ancsa

  225. Karolina2016. nov. 28., 11:01 225

    Jo napot doktorno!
    5 eves kislanyomnak kotohartyagyulladasa volt 3 hettell ezelott.Akkor Tobradex csoppet hasznaltunk.Korulbelul egy hete visszatert a gyulladas szaraz kohogessel ,ordugulassal.Tenyeszetet vittunk a laborba ,viszont nem talaltak bakteriumot.Azonban kislanyom szemeben tovabbra is vastag sargas-zoldes valadek kepzodik .Milyen csoppet adhatnek tovabbra neki?
    Valaszat elore is koszonom!
    Tisztelettel ,
    Santa Karolina ,Erdelybol

  226. Dr. Juhos Piroska2016. nov. 28., 15:20 226

    Kedves Karolina! Kislányának valamilyen antibiotikum szemcseppet kell kapnia (pl. Floxal, Oftaquix, Ciloxan) kellő dózisban és kellő ideig ( a Floxalból naponta 4x, a többiből naponta 5x minimum 5 napon át). Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  227. Bettina2016. dec. 03., 12:22 227

    Kedves Doktornő!

    Férjemnek tegnap estére begyulladt a bal szeme. Vörös, könnyezik, fáj, és szúr. Idén ősszel (szeptember elején) már előfordult nála hasonló,akkor szaruhártya-sérülése volt. Oftaquix és Cornergel gyógyszereket kapott rá. Jelenleg Septosyl kenőcsünk van itthon, ez alkalmazható rá? A mostani tünetek alapján nem tudja megkülönböztetni, kötőhártya-gyulladás áll-e fent, vagy a szaruhártyával lehet megint probléma. Válaszát előre is köszönöm!

  228. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 04., 9:33 228

    Kedves Bettina! Férjének valószínűleg kiújult a korábbi szaruhártya sérülés okozta hámhiány ( ez gyakran elő szokott fordulni ). javaslom, hogy addig is, amíg szemorvossal nem tudnak konzultálni, Corneregel-t használjon. A Septosyl is jó lehet, de az gyakran okoz allergiás tüneteket, ezért csak ritkán (vagy soha sem)) alkalmazzuk. Corneregel is recept nélkül kapható, 3-4 x használható, a tünetektől függően. Üdvözli Juhos Piroska

  229. Andrea2016. dec. 08., 22:32 229

    Tisztelt Doktornő!

    43 éves nő vagyok. Október végén becsipásodott a szemem, sárgás váladékkal, ezért az ügyeletes orvos írt fel Tobrex cseppet. A tünetek rögtön elmúltak, de egyre pirosabb lett mindkét szemem, és könnyezett. Vártam egy hetet, majd elmentem a szemészetre, ahol valószínűsítették a Tobrex-allergiát, és kaptam Floxalt. 8 napig használtam, már nem piros a szemem, és a jobb szemem rendbejött. Viszont a bal szemem azóta is folyamatosan könnyezik. Nem szúr, nem fáj, nem viszket,nem váladékozik, nem dagadt, csak fáradtnak látszik. És könnyezik. Teljesen tiszta a könny, de nekem ragadósnak érződik. Javasolták a műkönnyet is, most elkezdtem, egyelőre nem érzek javulást.

    Doktornő mit tudna javasolni?

    Köszönettel:

    Andrea

  230. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 09., 6:45 230

    Kedves Andrea! Súlyos kötőhártya gyulladás után gyakoriak ay ön panaszai, én is műkönny használatát javasolom naponta legalább 5x, de lehet többször is a panaszoktól függően. Üdvözli Juhos Piroska

  231. Andrea2016. dec. 09., 8:24 231

    Tisztelt Doktornő!

    Nagyon köszönöm gyors válaszát!

    Andrea

  232. Bianka2016. dec. 19., 23:57 232

    Tisztelt Doktornő! Esténként nagyon viszketni kezd a szemem (pislogáskor szur) és fáj… Mot lehet ez ellen tenni?És mi ez eggyáltalán?(13/L)

  233. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 20., 10:31 233

    Kedves Bianka! Látatlanban csak annyit tudok mondani, hogy általában az allergiás eredetű gyulladás szokott viszketni, bár szokatlan körülmény, hogy csak esténként vannak panaszai. Ezen kívül természetesen más is lehet az oka a viszketésnek, de vizsgálat nélkül érdemben nem tudom a választ. Próbáljon ilyenkor műkönnyet csepegtetni, ha nem szűnik a panasz, forduljon szemorvoshoz. Üdvözli Juhos Piroska

  234. Bálint2016. dec. 20., 14:08 234

    Kedves Doktornő!
    Idén szeptemberben és november végén is szaruhártya sérülésem volt (feljebb a feleségem kérdezett is erről). Mindkét alkalommal kb. 1 heti kezelés (napi 5x Oftaquix és szemkenőcs reggel és éjszakára) után rendbe jött. Kontaktlencsém nincs, nem észleltem, hogy bármi (por, egyéb) belement volna.

    Arra jutottunk az sztk-s szemésszel, hogy száraz a szemem és a hét végére (mindkét alkalommal pénteki napon gyulladt be a szemem) elfárad a napi 8 órás monitor előtti munkától. Systane műkönnyet javasolt.

    Igyekeztem utánaolvasni a témának, mivel sosem használtam még ilyet. Mindenki más márkára esküszik. Amit sokan írnak, hogy ha valaki elkezdi használni, akkor hamar hozzászokik a szeme és nélküle még inkább száraz lesz. Napi szinten ezért nem szívesen használnám. Van-e köztes megoldás? Pl. heti egyszeri használat vagy bármi egyéb?

    Idejét, segítségét előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Bálint

  235. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 20., 18:56 235

    Kedves Bálint! A szaruhártya sérülések gyakran járnak együtt herpes vírus fertőzéssel, és mivel a vírus az idegágak mentén megtelepszik, sokszor „kiújul” a sérülés (újabb sérülés nélkül!), ezért ilyen esetekben célszerű herpes vírus elleni kezelést alkalmazni (pl. Virolex szemkenőcs vagy Virgan szemgél). Természetesen ehhez jó lenne látnom és megvizsgálnom a szemét, hogy valóban erről van-e szó. A műkönny készítmények közül (ezeket lehet recept nélkül kapni) én a Corneregel-t javasolom, ez segíti a szaruhártya regenerálódását. Üdvözli Juhos Piroska

  236. Bernadett2016. dec. 30., 10:13 236

    Tisztelt doktornő!
    Páronak két nappal ezelőtt véletlenül bele kaptam a szemébe. Azóta nem vagy csak széthúzással tudja kinyitni. Szemében szúró érzés van. Szeme könnyezik. Orra folyik. Olykor sárgás kocsonyás csipa van a szemében. A szem környék duzzadt. A szemgolyó vörös. Próbáltuk kamillával lemosni, a háziorvos írt fel antibiotikumos szemcseppet, de a panaszok nem múlnak. Éjszaka nem tud aludni és a legaggasztóbb hogy nem nyílik ki a szeme.
    Mit tudnánk még vele csinálni?
    Válaszát köszönöm!
    Bernadett

  237. Dr. Juhos Piroska2016. dec. 30., 15:20 237

    Kedves Bernadett! Haladéktalanul menjenek el szemészeti ügyeletre, férjének minden bizonnyal szaruhártya sérülése van, ez sürgős szakorvosi vizsgálatot és kezelést igényel. Üdvözli önöket Juhos Piroska

  238. Bernadett2017. jan. 01., 10:13 238

    Köszönöm a gyors választ!

  239. Andrea2017. feb. 14., 6:10 239

    Kedves Dr nő! 3 éves kislányom tobradex szemcseppet kapott február. 3-án napi 5*. Folyamatosan látta szemész. 13-án még egy hétig javasolt napi 3* cseppenteni. A kérdésem, nem sok ez a mennyiség ennek a picinek? Köszönöm

  240. Dr. Juhos Piroska2017. feb. 14., 8:38 240

    Kedves Andrea! Vizsgálat és a diagnózis ismerete nélkül nem tudok válaszolni. Van olyan gyulladás, amelyet Tobradex szemcseppel kezelünk, van olyan is, amelyre más gyógyszer kell. Ha kétségei vannak, konzultáljon ismét a szemorvossal. Üdvözli Juhos Piroska

  241. Andrea2017. feb. 15., 18:33 241

    Kedves Dr nő! A tobradexet kötőhártya gyulladásra illetve a kislánynak van szem allergiás amitől reggelre bepüffed a szeme. erre kaptuk. Eddig nagyon szép volt a szeme, de ma reggel úgy ébredtem megint bepüfedt. Cseppentés ellenére. Ez volt a 12. Nap,hogy használjuk a cseppet. Ma eddig nem mertem cseppentés,gondoltam csak este 1*,hogy lássam reggel mit mutat…Dr nőnek mi a véleménye? Köszönöm

  242. Dr. Juhos Piroska2017. feb. 16., 7:22 242

    Kedves Andrea! Vigye vissza a kislányt a szemorvoshoz. Üdvözli Juhos Piroska

  243. Eszter2017. márc. 03., 10:15 243

    Kedves Doktornő.

    Szerda este lementem az orvosi ügyeletre a kötőhártyagyulladás tüneteivel. Kaptam rá szemcseppet amit már aznap este elkezdtem használni. Csak az egyik szememet értinti a dolog, és ahogy olvassgattam ez elég ritkán történik így. Kérdezném hogy biztosan fertőző -e vagy lehet hogy csak allergiás reakció valamire ( szombaton egy buliban voltam ahol a füstgép nagyon zavarta a szemem és aznap véletlenül kontaktlencsében aludtam) a tünetek kedd éjjel jelentkeztek elöször. a csepp hatásáraa azonban mára ( péntek) szinte már alig érzek fájdalmat és sokat javult.
    Kérdezném hogy jönne a barátom meglátogatni a hétvégére, elkaphatja tőlem? Mennyire fertőző?
    Köszönöm

  244. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 03., 16:11 244

    Kedves Eszter! Látatlanban nehéz válaszolni a kérdésére, de a leírtak alapján inkább a kontaktlencse irritáció okozhatta a tüneteit. Ha már nem váladékos és halvány a szeme, nem valószínű, hogy fertőz. A szemcseppet minden esetre 5 napig használja, nehogy kiújuljon a gyulladás. Üdvözli Juhos Piroska

  245. vera2017. márc. 05., 7:13 245

    Kedves Doktornő!
    Pår napja meg vagyok fåzva köhögės orrvåladėkozås.Viszont kėt napja arra ėbredek, hogy a szemem is våladėkozni kezdett.Azt gondoltam kötőhårtya gyulladås de nem piros nem fåj nem viszket csak a reggeli våladėk van.Mi lehet ez?mivel kezelhetnėm 34 hetes kismama vagyok.köszönöm

  246. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 05., 11:51 246

    Kedves Vera! A felső légúti hurutot okozó vírusok gyakran okoznak kötőhártya gyulladást is, ha ehhez bakteriális fertőződés is társul ( és ez nagyon sok esetben előfordul), váladékozás képében jelentkezik. A szokásos antibiotikum szemcseppek adását terhesség és szoptatás alatt nem javasolják, ezért kamillás borogatást és/vagy műkönny használatát javasolom naponta 5x ( pl. GenTeal vagy Systan szemcsepp, ezeket recept nélkül is lehet kapni a patikákban). Üdvözli Juhos Piroska

  247. Anita2017. márc. 24., 8:49 247

    Tisztelt Doktorno!
    Szeretnek erdeklodni, hogy 3 eves kisgyereknek melyik szemcseppeket tartja hasznalhatonak? Azert kerdezem, mert sajnos tobb virusos kotohartyagyulladasa is volt kisfiamnak 1 eves kora utan , ill. nehany eve nekem is visszatero problema es neki is, nekem is legtobbszor Tobrexet, Tobradexet irtak fel. Esetleg van olyan szemcsepp, ami ha mondhatjuk gyengebb?
    Doktorno leirasa alapjan, hogy orankent kell cseppenteni, legalabb 6-8 alkalommal egy nap; sajnos meg soha senki nem mondta 2 orszagban sem, hanem mindenhol a napi 3x cseppentest ajanlottak. Lehet, hogy emiatt valtam a Tobrexre, Tobradexre eleg gyorsan reziztense…? Az utobbi idoben en tobbszor Moksacint, Opatanol kaptam/kertem, de a kellemetlen tunetek miatt sajat dontesre cseppenttem legalabb 8x, igy valoban gyorsabban gyogyultam, gyorsabban elmultak a tunetek, es igy kevesebb esely, hogy gyermekeim elkapjak esetleg. Koszonom, hogy leirta ezt az informaciot!
    Valaszat elore is koszonom,
    Anita

  248. Dr. Juhos Piroska2017. márc. 24., 16:43 248

    Kedves Anita! Látatlanban nehéz véleményt mondani, ha valóban vírusos kötőhártya gyulladásról van szó, az antibiotikumnak csak annyi szerepe van, hogy a bakteriális felülfertőződést leküzdi, illetve megelőzi (ha már gennyes váladékozás is megjelenik, biztosak lehetünk a felülfertőződésben). Az antibiotikumok a vírusokra nem hatásosak. Gyakran adunk Tobrex cseppet, de a Floxal csepp is nagyon hatásos, ez utóbbiból elegendő naponta 4 alkalommal cseppenteni, mivel jól kötődik a kötőhártya hámsejtjeihez, így tovább hatásos marad, mint a többi antibiotikum. De természetesen ebből is, mint minden antibiotikumból minimum 5 napig tartó kezelés szükséges. Üdvözli Juhos Piroska

  249. Garda Beáta2017. ápr. 09., 23:10 249

    Kedves Doktornő’

    Az lenne a problémánk, hogy van egy 10 éves kisfiam akinek nagyon fáj és szúr a jobb szeme, felső szemhéja fel van dagadva. Szemészeten allergiás kötöhártya gyulladást állapitottak meg. Opatanol cseppet irtak fel 3 napja kezeljük de még mindig fáj neki. Tavaly ugyan ilyenkor ugyan ezzel a problémával küzdöttünk de kb. 3 hétig tartott mindenféle cseppet irtak akkor neki. Az lenne a kérdésem kb. meddig tart neki ez a fájdalom és mikor lessz javulás? Ha allergia akkor mért csak a jobb szeme piros és fájdalmas neki?Váladék nincs néha könnyezik. Milyen szemcseppet ajálana? Diagnozis: atopias kötöhártya gyulladás, ezt irták a papirra. Várom mihamarabbi válaszát köszönöm.

  250. Garda Beáta2017. ápr. 09., 23:12 250

    Megint én vagyok ez lemaradt, hogy egész nap alszik szegénykém. Mitől lehet ez?

  251. Dr. Juhos Piroska2017. ápr. 10., 18:51 251

    Kedves Beáta! Helyesen gondolja, ha allergiáról lenne szó kisfia esetében, mindkét szemén lennének tünetei. A szemhéjduzzanat és a fájdalom inkább árpára utal, az allergia jellemző tünete a viszketés. Látatlanban persze nehéz véleményt mondani, ha nem javul a gyermek állapota konzultáljanak újra szemorvossal. Üdvözli Juhos Piroska.

  252. Beáta2017. ápr. 11., 21:56 252

    Kedves Doktornő!
    Köszönöm válaszát. Leirom hogy volt teljessen. Elöször viszkedett az orra és szeme is de nem gondoltuk hoogy allergiás ilyen kora tavasszal és nem vittük orvoshoz. Rá pár napra kezdett neki fájni de akkor már nem viszkedett. Valószinűleg beledörzsölhette annyira a pollent? Elvittem a szemészetre csüt. délutan ott kapta az oparanolt mind a kétszembe 2×1 et. Felduzzadt a felsö szemhéjja.Hétfőn elvittem házi orvoshoz kapott aerius tablettát és Emadine szemcseppet.Első cseppentés után ugy tünt hogy használ nem fájt neki. De ma kedden délután megint fájlalta sirt szegénykém. Cseppentéskor azt mondja csipi neki. Azt hozza teszem hogy júliusban is kellszednie ezt az allergia tabletát. Kérdésem hogy milyen allergiára való cseppet ajánlana? Vagy mivel lehetne meggyorsitani a gyógyulást? Mennyi idő alatt hatnak a cseppek? Várom válaszát mihamarabb. Köszönöm.

  253. Dr. Juhos Piroska2017. ápr. 12., 7:12 253

    Kedves Beáta! Most sem tudok mást mondani, mint korábban, vizsgálat nélkül nem lehet véleményt alkotni. Ahhoz látnom kellene a gyermeket. Üdvözli JuhosPiroska

  254. Borsos Csilla2017. máj. 21., 13:59 254

    Tisztelt Doktornő!
    Két nagyon eleven szőke hajú és kék szemű fiúcskám van. Egyikük 6 másikuk 3 és fél éves. Kisebbik fiamnál tegnaphoz egy hete nagyobbik fiamnál múlt héten hétfőn diagnosztizálták a kötőhártya gyulladást mind a két szemükben.(Hozzá teszem az elmúlt 2 hónapban semmilyen léguti betegségük nem volt) Mind a ketten Tobrex szem cseppet kaptak amit naponta 5×1-1cseppben kaptak és szépen javultak is. Péntekre már nagyon szép tiszta volt a szemük. Viszont tegnap reggelre a nagyobbik gyerkőcnek megint piros lett a jobb szeme és mind a két szeme alatt lilás karika jelent meg. A kicsinek ma reggelre jött ki megint mind a két szemén, de csak halványan!
    Az lenne a kérdésem, hogy miért jöhetett ki nekik újra a fertőzés, és hogy mit ajánl a doktornő? Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Csilla!

  255. Dr. Juhos Piroska2017. máj. 21., 14:12 255

    Kedves Csilla! Látatlanban csak annyit lehet sejteni, hogy még a teljes gyógyulás előtt hagyta abba a kezelésüket, általában 5-6 napig szükséges csepegtetni. Ha hamarabb befejezzük a kezelést, maradhat a kötőhártyán kórokozó, mely 1-2 napon belül elszaporodva ismét gyulladást okoz. Ilyenkor általában antibiotikumot kell váltani, mert az eddig használtat már „ismerik” a kórokozó baktériumok (kifejlesztettek ellene védekező mechanizmust, rezisztensekké váltak). Javaslom, hogy ismét mutassa meg őket orvosnak, én valószínűleg Floxal cseppet írnék fel. Üdvözli Juhos Piroska

  256. Fülöp Zoltán2017. jún. 09., 13:09 256

    Tisztelt Doktor Nő!

    5 hete diagnosztizáltak baloldali herpesz szimplex keratitisszel.
    Kaptam rá Zovirax és Virgan szemkenőcsöt valamint Aciclovír tartalmú tablettát és Rifampicin szemcseppet.Már a 6.hétben tartok és még mindig gyulladt a szemem.Homályos látás és fényérzékenységem van.
    Ennyire hosszú lenne a gyógyulási idő?
    Válaszát előre is köszönöm!

  257. Dr. Juhos Piroska2017. jún. 09., 14:08 257

    Kedves Zoltán! A herpes vírus igen heves és nagyon hosszan tartó gyulladást okoz a szemben, különösen akkor, ha – mint az ön esetében – a szaruhártyát is megtámadja. A kezelés, amit kapott, a tudomány mai állása szerint jó,most már csak türelemmel ki kell várni a gyógyulást. Gondolom, rendszeresen jár a szemészetre kontroll vizsgálatokra, mert ez elengedhetetlen, hiszen számos szövődmény is felléphet, amely esetleg más kezelést is igényel. Látatlanban ennél többet nem tudok mondani, kívánok mielőbbi gyógyulást, üdvözli Juhos Piroska

  258. Fülöp Zoltán2017. jún. 09., 15:46 258

    Köszönöm!Annyit még szeretnék megkérdezni, hogy esetleg Cornelegel használata nem csillapítaná-e a fényérzékenységet?Mert ezzel nagyon küszködök.

  259. Juhos2017. jún. 10., 7:28 259

    Próbálja meg, segíthet a regenerálódásban. Üdv. Juhos

  260. Fülöp Zoltán2017. jún. 11., 11:34 260

    Tisztelt Doktornő!
    Kontrol vizsgálaton voltam és írtak fel nekem szteroid tartalmú szemcseppet ,,gyorsítja a gyógyulást” indokkal.Nem mertem használni mert mindenhol azt olvastam, hogy herpesz szimplex-nél tilos a szteroid adása.Nekem pontszerű és ágazatos homályaim vannak.Probálom keresni az indokot miért nem szabad a szteroid használata ilyenkor.Ön megtudná nekem indokolni?
    Köszönöm a türelmét!

  261. Juhos2017. jún. 11., 16:42 261

    Kedves Zoltán! A szaruhártya gyulladás bizonyos stádiumában lehet, sőt szükséges szteroidot adni. Mérsékli a gyulladásos tüneteket, segít a szaruhártya hegeket feltisztítani. Szemorvosa bizonyára felelősséggel döntött, amikor a szteroid tartalmú szemcseppet javasolta. Üdvözli Juhos

  262. Hegedűs Gergő2017. júl. 26., 17:48 262

    Tisztelt Doktornő!
    2 évvel ezelött vírusos szaruhártyagyulladást találtak amit kezeltek is de nem múlt el és innen kezdődött a kálváriám. Azóta is folyamatosan be van gyulladva a szemem már számos szemorvosnál jártam hol csak kötőhártyagyulladást találtak hol szaruhártyagyulladást. Már szerintem az összes antibiotikumos és szteroidos szemcseppet használtam 2 hetetnte szemészhez jártam de nem múlt el. Aztán tartottam egy 2 hónapos szünetet gondolván hogy ez sem egésszéges hogy ennyi szemcseppet használok. Egy héttel ezelött felkerestem egy újjabb szemész doktornőt aki kötőhártya, szaruhártya és szemhéjszéli(ezt azelött nem diagnosztizálták) gyulladást talált. Kérdésemre hogy már 2 éve gyulladt a szemem azt mondta hogy lehetséges hogy azelött a szemhéjszéli gyulladást nem vették észre nem kezelték ez lehet a probléma. Doktornő felírt doxycilin tablettát, tobradex szemkenőcsöt külsőleg, vigamocs szemcseppet és ikervis szemcseppet. Ezezk mellett corneregélt, műkönnyet és babasamponos szemhéjmosást is csinálnom kell. már másfél hete szorgosan betartok mindent de javulást nem következett be. Kérdésem az lenne hogy látható javulást már észre kellett e volna vennem? Elképzelhető hogy ez csak egy másodlagos tünet és valami más probléma áll a háttérben ha a helyi kezelés nem használ?
    Ezek mellett hajvesztést tapasztaltam,viszkető kiütések jönnek ki rajtam, a kiütések míg a Doxycilin tablettát szedtem nem jelentkeztek.
    Válaszát előre is köszönöm!

  263. Hajni2017. szept. 25., 16:31 263

    Jó napot! 3 éves kisfiamnak váladékozik a szemes ilyen zöldes sárgás genny folyik belöle az orvos Vigamox szemcseppet irt fel neki, sajnos a 10 hónapos öccse is elkapta. A kérdésem az lenne hogy adható-e neki is a szemcsepp és milyen adagolásban ? A bátyja 5*2-2 cseppet kap.

  264. Dr. Juhos Piroska2017. szept. 25., 19:20 264

    Kedves Hajni! A kisebbik gyermeknek irasson másik üveggel, ne ugyanabból az üvegből cseppentsen neki! Üdv. Juhos Piroska

  265. Dr. Juhos Piroska2017. okt. 20., 9:45 265

    Kedves Gergő! Én úgy emlékszem, hogy válaszoltam hozzászólására, de most nem találom a válaszok között. Ha nem válaszoltam, annak technikai oka lehetett, elnézését kérem. Meggyógyult azóta? Üdvözli Juhos Piroska

  266. Anna2017. dec. 10., 20:40 266

    T Doktornő!
    11 hónapos lányom egyik szeme be van gyulladva, különösen délután dörzsöli, tán most már a másik is gyanús. Van itthon érvényes lejárati idejű bontatlan Tobrex. Használhatom nála, mivel 1 éves kortól írják. Nem hiszem, hogy döntő a 12 hónap, de nem merem egyedül..
    Köszönettel:
    Anna

  267. Dr. Juhos Piroska2017. dec. 10., 22:43 267

    Kedves Anna! Nyugodtan használhatja a cseppet gyermekének, naponta 5x legalább 5 napig. Üdv. Juhos

  268. Anna2017. dec. 15., 21:35 268

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm a segítséget. a terápia bevált, de használom a javasolt 5 napig, mert úgy tudom az antibiotikumokat nem szabad az előírtnál rövidebb ideig használni.

  269. Juhos2017. dec. 16., 13:37 269

    Igen, a kúra 5 napig tart, és nem szabad előbb abbahagyni, akkor sem, ha a tünetek elmúlnak hamarabb. Üdvözli Juhos Piroska

  270. Anna2017. dec. 17., 23:52 270

    Köszönöm!

  271. Andrea2017. dec. 26., 13:47 271

    Kedves Doktornő!
    36.hetes terhes kismama vagyok. A kisfiamtól elkaptam a kötőhártyagyulladást. Ma az ügyeleten Ciloxan szemcseppet írtak fel, viszont a tájékoztatója alapján terhesség alatt nem szabad alkalmazni (kivéve, ha az orvosa másként nem dönt). Lehet ezt a hatóanyagú gyógyszert alkalmazni, vagy inkább más hatóanyagút lenne érdemes használni?
    Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
    Üdvözlettel,
    Andrea

  272. Dr. Juhos Piroska2017. dec. 26., 20:31 272

    Nyugodtan használhatja a szemcseppet. Üdvözli Juhos Piroska

  273. Andrea2017. dec. 26., 21:44 273

    Köszönöm!

  274. Gabi2018. jan. 13., 21:53 274

    Kedves Doktornő! Nagyjából vègigolvastam a weboldalt, mégis úgy érzem felteszem én is a kérdésem, hogy megnyugtassam magam… Most lépek a 36. hétbe és egy gyenge torokfájás valamint nátha kíséretében jelentkezett először a jobb szememnél majd 2 nap múlva a bal szememnél is az égető, szúró fájdalom. Elmentem vele szemorvoshoz aki azt mondta, hogy kamillával borogassam, de azt én már addigra elkezdtem. Erre azt mondta, hogy akkor vegyek bórvizet és azzal is borogassam 5x egy nap. A terhesség miatt semmit sem
    írt fel. A patikában azonban javasolták, hogy használjam a Septosylt, mert hát valamit csak kell rá alkalmaznom mert nem fog elmúlni. Sajnos tényleg nem múlt el, sem a kamillás borogatás, sem a bórvíz és azóta a körömvirágos borogatás sem segített. Ma hajnalban annyira fájt már, hogy gondoltam akkor bekenem a felső szemhéjam ezzel a kenőccsel és most akarnám az alsó szemhéjam mögé kenni de félek, nehogy én is allergiás legyek rá. Valamit muszáj lenne használnom, mert már egy hete szenvedek vele és félek, nehogy a babára rossz hatással legyen. Ön mit javasol? Előre is köszönöm kedves válaszát! Gabi

  275. Dr. Juhos Piroska2018. jan. 14., 11:01 275

    Kedves Gabi! A terhesség 36. hetében már bármilyen szemcseppet használhat, amit majd újszülött gyermeke kaphat, tehát bármilyen antibiotikumot is! Sajnos, ezek csak receptre kaphatók. A Septosyl kenőcsöt azért nem javasolom, mert valóban allergiás reakciót válthat ki. (Ugyanez sajnos a kamillára és a körömvirágra is érvényes) Ha nem tud hozzájutni antibiotikum szemcsepphez, vásároljon a gyógyszertárban műkönny cseppet, naponta 5x cseppentsen belőle, ha napközben is váladék jelenik meg a szemrésben, langyos vizes vattával vagy papírzsebkendővel törölje le. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  276. Bányai Ágnes2018. márc. 12., 18:21 276

    Tisztelt Dr. Juhos Piroska!

    Nekem olyan problémám van, hogy az 5 éves fiamnál tavaly év elején kezdődtek a szemészeti problémák. Amikor jobbra fordult az idő. Eleinte kötőhártyagyulladással kezelték. Viszont folyamatosan visszatért a panasz. Viszketett és vörös volt mindkét szeme.
    Státusz:
    kötőhártya: o.u. kp. vérbő, papillaris hypertropia alig látható. Felső szemhéj kifordítás nem kivitelelezhető. Szaruhártya: o.u. tiszta, transzaprens, felül min. kiszélesedett limbus és felszínes ereződés, Horner -Trantas csomók már nem láthatóak.
    Csarnok: o.u. kp. mély, tiszta
    Iris:o.u. szerkezete megtartott
    Pupilla: o.u. egyenlően kp. tág, kerek, centrális, direkt és indirekt fényreakcióra egyenlően reagál.
    Lencse: o.u. tiszta.
    Visus 4m-ről teljes
    Bref. szűk pupillánál:
    o.d. +0.75 -0.5 tg. 40
    o.s. +1 -0.25 tg. 140

    keratoconjunctivitis vernalis.

    Gyógyszerek: Maxidex, Opatanol, korábban Flucon is volt. Todep?? Efflumidex

    Egész nyáron szenvedett a fiam a szemétől.

    A Doktornő, akinél voltunk, javasolta, hogy ki kellene próbálni az Ikervis nevű szemcseppet, ami már állítólag kisgyerekeknél is alkalmazható, mert a túl sok antibiotikumos szemcsepp hosszú távon nem kedvez a gyermekem látásának.
    Csakhogy egy havi adag kb. 30 ezer Forint.
    Amikor bejött a hideg idő, elmúltak a panaszok. Télen jól volt.

    Múlt héten megint elkezdődött a szemviszketés, szemvörösség. Igaz, másik doktornőnél voltunk, Opatanolt és Ciloxant írt fel. Ma járt volna le a használata, de sajnos nem javult az állapota.
    Tavaly csináltattunk labort márciusban. Arra azt mondták, ami eltérés van benne, az nem számottevő.
    eozinofil 10,1
    thrombocyta 415

    szója: IgG 45
    búzaliszt: IgG 47

    Olyan kérdésem volna, hogy Ön ezekből az eredményekből, mit javasolna? És mi a véleménye az Ikervisről? Adható-e a 5 éves fiamnak? Mennyi az éves antibiotikumos szemcsepp használat, ami még nem károsítja a szemet?
    Tanácstalan vagyok. A fiam olyan szomorúan néz a gyönyörű szemeivel. Segíteni szeretnék neki. Mi lenne számára a legjobb megoldás???

    Segítségét, válaszát előre is köszönöm:
    B.Ágnes

  277. Hajnal Daniella2018. márc. 26., 11:04 277

    Tisztelt Doktornő!

    Most voltam/vagyok influenzás. Bár elmúlt nagyjából, még köhögök és fújom az orrom, szóval sajnos egyelőre nem teljes a gyógyulás.
    Kérdésem a következő lenne: influenzás megbetegedéstől/után lehet-e kötőhártyagyulladásom? Reggel arra keltem, hogy váladékozott a szemem, össze volt tapadva. Nem vörös, vagy viszket, viszont folyamatosan olyan mintha „csipás lenne”, holott semmi nincs benne. Nem könnyezek, de a fényre és a hidegre enyhén érzékeny a szemem.

    Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
    Daniella

  278. Dr. Juhos Piroska2018. márc. 26., 16:02 278

    Kedves Daniella! Valószínűleg a felsőlégúti hurutot okozó virus akötőhártyát is megbetegítette. Ha váladékos, kérjen háziorvosától antibiotikum szemcseppet(pl. Floxal). Ha nem váladékozik, nem szükséges kezelni, a légúti huruttal együtt el szokott múlni. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  279. Zsuzsanna2018. márc. 30., 23:55 279

    Tisztelt Doktornő!
    Január utolsó napján délután erősen fájt a torkom(úgy, mint még soha) rövidebb ideig este szédültem, nagyon náthás voltam és másnap reggelre úgy összeragadt a jobb szemem, hogy alig tudtam szétfeszíteni. Emellett Könnyezett mindkét szemem és bepirosodott. A szemészeten kötőhártyagyulladást állapítottak meg és először kaptam Tobradexet, következő héten Vigamoxot, majd Dm-es Visiomaxot, aztán Flucon szemcseppet ajánlottak, melyet már 2 és fél hete használtam. Utána ismét a Visiomaxot javasolták.. Ez csíp és olyan idegen a szemem tőle. Mai napon a konyhaablakon át bejövő fény egyszer csak nagyon zavart, úgy éreztem, nem látok élesen , majd jobb szemem jobb felénél kissé hullámzó volt a kép amit láttam. Pár perc alatt elmúlt, de nagyon megijedtem. A jobb szemhéjam a problémák elkezdődése óta duzzadtabb, mint a másik.Mindezen tortúrák mellett az elején kaptam Zinnatot is. Nagyon szeretnék meggyógyulni. Úgy érzem, talán nem a megfelelő antibiotikumos szemcseppeket kaptam. Mi segíthetne? Előre is köszönöm a Doktornő válaszát: Zsuzsanna

  280. Juhos2018. márc. 31., 11:31 280

    Kedves Zsuzsanna! Az Ön esetében vizsgálat nélkül felelőtlenség lenne részemről bármilyen terápia javaslata. Üdvözli Juhos Piroska

  281. Kata2018. ápr. 23., 21:18 281

    Tisztelt doktor nő! Lassan már 2 hónapja kötőhártya gyulladásom van. Használtam Tobrex szemcseppet,Septosyl szemkenőcsöt és most a Tobradex szemcseppet. Csak annyit javult hogy nem piros a szemem. Az lenne a kérdésem hogy még mit tegyek hogy elmúljon és még meddig lesz ez így, mert már nagyon zavaró így látni magam.
    Válaszát előre is köszönöm!

  282. Dr. Juhos Piroska2018. ápr. 24., 8:09 282

    Kedves Kata! Látatlanban nem tudok véleményt mondani. Keresse fel ismét szemorvosát. Üdvözli Juhos Piroska

  283. Elizabett2018. ápr. 24., 15:42 283

    Tisztelt doktor nő!
    Nekem az lenne a kérdésem ,hogy a kötőhártya gyulladás utáni dagadt szem az körülbelül mikor múlik el vagy még az is a gyulladáshoz tartozik és még kellene kezelnem, mert a szemem már nem piros? A szemem pedig nem maradhat ilyen dagadt ugye?
    Segítségét előre is köszönöm!

  284. Dr. Juhos Piroska2018. ápr. 24., 18:32 284

    Kedves Elizabett! A szemhéjak duzzanata a gyulladás velejárója, el fog múlni. Ha kellő ideig kezelte a gyulladást ( 5 napig), most már nem szükséges csepegtetni. Üdvözli Juhos Piroska

  285. Alíz2018. júl. 17., 20:38 285

    Tisztelt Doktornő
    Azt szeretném öntöl megkérdezni , hogy 2 hete kötőhártya gyulladásom van, először tobradex cseppet kaptam 5 napig, utána flucon cseppet egy hétig, de javulást nem tapasztalok. Gyermeket szeretnénk a férjemmel, és azt szeretném kérdezni, mikorra ürül ki ez a gyógyszer a szervezetemből, mikor lehet gyermeket vállalni az alkalmazott szemcseppek után. Válaszát köszönöm.

  286. Dr. Juhos Piroska2018. júl. 17., 20:52 286

    Kedves Alíz! A szemcseppek nem jelentenek veszélyt leendő magzatára. Üdvözli Juhos Piroska

  287. Barbara2018. júl. 18., 20:10 287

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam 16 hónapos és 5 napja nagyon piros mindkét szeme. Dörzsöligeti sokat. Nemtudom viszket e vagy fáj esetleg neki.Nem váladékozik nem ragad össze. Először csak az egyik, rá két napra a másik is bepirosodott. Homokozóban voltunk ott bele szórta a szemébe a homokot ez biztos. Tobrex szemcseppet írt a háziorvos 2,5 napja csepegtetünk de szerintem csak rosszabb lett. Szemészeten is voltunk tegnap ott azt mondták Tobradexet adjak helyette, az orvos szerint inkább allergia lesz. Ez felnőtt szemészeten volt. A betegtájékoztatón azt olvastam 2 éves kor alatt nem adható Tobradex Ön szerint adhatom azért?
    Köszönjük a segítséget előre is.
    Barbara

  288. Dr. Juhos Piroska2018. júl. 18., 21:44 288

    Igen, bátran adhatja a Tobradex szemcseppet a gyermeknek. Üdv. Juhos Piroska

  289. Katalin2018. aug. 28., 11:35 289

    Tisztelt Doktornő!
    Szürke hályog műtétem volt a jobb szememen május 16.-n(kontroll szeptember 19.-n) a műtét után kitisztult a látásom(előtte már másfél évig homályban éltem)Aztán június 22.-n mindkét szemem bevörösödött váladékozott viszketett.Mivel szemorvost már nem volt lehetőségem felkeresni mert péntek volt elmentem a háziorvoshoz aki szerint ez nem kötőhártyagyulladás Ciloxant írt fel,hogy az azért nem árthat,ha jól emlékszem napi 3×1 cseppet mindkét szembe már aznap el is kezdem csepegtetni változást nem tapasztaltam felhívtam a kórházat ahol műtöttek de csak az asszisztenssel sikerült beszélnem aki azt mondta,hogy sajnos nem tud beszorítani sehova mert sokan vannak és azt tanácsolta,hogy keressek helyben szemészt aki beletud nézni a szemembe ezért 25.-n hétfőn privát elmentem szemészorvoshoz aki kötőhártyagyulladást állapított meg és azt,hogy a műtét helye szép és a véleménye szerint a 3×1 Ciloxan kevés akár óránként lehetett volna csepegtetni és Vigamoxot írt fel 3×1 cseppet mindkét szembe a cseppek elfogytak de nem javult az orvos valami adenot említett.Azután érdeklődött,hogy esetleg volt-e torokfájásom lázam?Viszont semmi ilyen tünetet nem tapasztaltam.Azt mondta,hogy szeretné ,ha valaki most már látna ott ahol műtöttek próbálkozzak újra hosszas telefonálgatás után azt tanácsolták,hogy sürgősségivel valaki megnéz mivel a műtétet végző orvos szabadságon van július 3.-n abban kórházban dolgozó szemorvos szintén megerősítette a kötőhártyagyulladást és Tobradexet 5×1 csepp Oftaquix 5×1 csepp mindkét szembe írt fel 1 hétig közben tartottam a kapcsolatot a helyben lakó szemésszel is őt kerestem fel 1 hét után de változás semmi azt tanácsolta,hogy csepegtessek tovább mielőtt a cseppek elfogytak volna újra megnézett azt mondta,hogy javulás tapasztalható de még nem gyógyult meg és írt fel még 1 adag Tobradexet. Közben végre eljött a műtét utáni kontroll időpontja a műtétet végző orvos a műtét helyét rendben találta. A kötőhártya gyulladásom pedig vírusos de erre sajnos nem tud adni semmiféle gyógyszert mert nem reagál semmire sem ennek le kell zajlania és elég sokára gyógyul meg azért írt fel Tobradexet és adott 1 Dipropos injekciót a jobb szemem mellé kontroll szeptember 19.-n Elnézést a hosszúra sikerült írásért de már a betegség is elég hosszú ideje tart.A szemeim jelenleg nem viszketnek nem váladékoznak a vörösség is kisebb felületen látható. Létezik ilyen,hogy nincs rá gyógyszer ,lezajlik csak úgy magától? Kérem szíves véleményét válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel:Katalin

  290. Dr. Juhos Piroska2018. aug. 28., 14:02 290

    Kedves Katalin! Részletes leírása alapján lehetséges, hogy vírus fertőzés okozta a gyulladást, és az ilyen eredetű gyulladások sajnos hetekig is eltarthatnak, mivel vírusokra ható gyógyszerünk nincs. Ilyenkor az alkalmazott antibiotikum cseppek csak a bakteriális felülfertőződést akadályozzák meg, segítve ezzel a szervezetet, hogy saját maga leküzdje a betegséget. Mást nem tudok tanácsolni, mint azt, hogy türelemmel várja ki a teljes regenerálódást. Üdvözli Juhos Piroska

  291. Kanalasnè kalányos szabina2018. okt. 13., 4:10 291

    Tisztelt doktornő! Kisfiamnak 1 èves mulott Agusztusban
    Es egyik reggel arra keltünk fel hogy csipas a szeme es fojekonyvolt olyan nyalkas el mentunk a dokihoz ki irta neki a tobrexet es momdta kammila teavval mossam meki de viszont egy kerdesssem lenne mikor fog el mulani neki a kőtőhartya? mert mar a masikszeme is olyan es hal istenenyhebb csipasodas van es a szeme mar nem duzzat es nem piros mert 2 napja rendessen ahogy mondta a doltor ur ugy adom a szemcseppet

  292. Dr. Juhos Piroska2018. okt. 13., 7:04 292

    Kedves Szabina! A kötőhártya gyulladás kisgyermek korban gyakran előfordul, gyermekorvosuk nagyon helyesen javasolta a Tobrex cseppet, abból naponta 5x csepegtessen legalább 5 napig. (Lehet, hogy 3 nap múlva már nem váladékos, nem vörös a gyermek szeme, de a kezelést folytassa tovább, nehogy visszatérjen a gyulladás) Ha a másik szem is váladékos lett, abba is csepegtessen. (Szinte mindig át szokott terjedni a másik szemre). A váladékot kamillás vattával mindig törölje le cseppentés előtt, néhány nap alatt szépen meg fog gyógyulni. A kötőhártya gyulladás fertőző, a családtagok gyakran mossanak kezet és ne nyúljanak a szemükhöz. Kezelés előtt és után mindig alaposan mosson kezet! Kívánok mielőbbi gyógyulást a kisfiúnak, üdvözli Juhos Piroska

  293. Hajni2018. okt. 18., 3:31 293

    Kedves Doktornő!
    Kislányunknak (6 év) egy pár hete piros, erezett a szeme, de nem fáj, nem viszket, nem váladékozik. Voltunk szemorvosnál, és Kapott 4 napig 3×1 csepp Maxidexet, illetve utána 1 hétig 3×1 csepp Efflumidexet.
    Most ott tartunk, hogy most pénteken telne le az 1 hét Efflumidex, de párszor már panaszkodott, hogy olyan érzése van, mintha lenne valami a szemében
    (ezt a tünetet látjuk egyébként az Efflumidex ritka mellékhatásainál)
    ilyen tünetnél azonnal abba kell-e hagyni a szemcsepp alkalmazását, vagy csöppentsünk tovább nyugodtan?
    A mellékhatások ugye elmúlnak, ha tovább nem alkalmazzuk a szemcseppet?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!!

  294. Dr. Juhos Piroska2018. okt. 18., 7:36 294

    Kedves Hajnalka! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok véleményt mondani, azt javaslom, keressék fel ismét szemorvosukat, mert csak a vizsgálat tudja kizárni, hogy idegentest van a gyermek szemében. A vizsgálatig ne cseppentsenek. Üdvözli Juhos Piroska

  295. Anett2018. nov. 05., 20:59 295

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam (3 éves) tavasz óta kötőhártya gyulladással küszködik. Elsőként Floxal szemcseppet használtunk, de visszatért a gyulladás. A nyár folyamán kaptunk Tobradex cseppet, amit több hétig kellett használnunk, majd ezt követően hetekig a Relestat cseppet. Mire véget ért a kúra, pár nap után ismét begyulladt a szeme, és a kúra kezdődött elölről. Így ment a nyarunk. Megállapították, hogy valószínűleg krónikus allergiás kötőhártya gyulladása van. Ősszel szintén két tobradex kúrát végigcsináltunk. Októberben az egyik doktornő úgy döntött, használjuk a Floxalt, hátha ezúttal hatásos lesz. Tegnap fejeztük be a kúrát. Ma ismét visszavittem a kisfiamat a szemészetre, mert láthatóan nem használt a Floxal csepp. (Mint ma kiderült, nem is csoda, hiszen nem allergiás kötőhártya gyulladásra való…) A mai napon megállapították, hogy a gyulladásban már a szaruhártya is érintett, és 3 hetes Tobradex kúrát és két hetes Relestat kúrát írtak fel. Azt tudni kell, hogy mindig a bal szeme jobban érintett a gyulladásban( az szokott nagyon bepirosodni, váladékozni), a másik szemén én laikusként nem is látok semmit, de állítólag az is mindig kicsit érintett (de most is csak a bal szemét kell kezelni…a jobb szemébe mindig csak Relestat cseppet kell/kellett csepegtetnem). Emellett, a bal szemén szinte havonta szokott árpa lenni, ami – ha kiújul és kifakad- folyamatosan visszafertőzi a szemét (még Relestat kúra alatt is). Illetve, azt még talán fontos megemlítenem, hogy egészen kicsi babakora óta alvásnál mindig kicsit felcsúszik a bal szemhéja, nem szokta „teljesen” lecsukni, mindig van egy kis rés. Szerdán viszem allergia vizsgálatra. Szeretném megkérdezni, hogy nem lenne-e indokolt egyéb szemészeti vizsgálat, vagy ezek alapján biztosan megállapítható-e, hogy valóban allergiás eredetű az állandó gyulladás, továbbá, ha tényleg allergiás eredetű, lehetséges az, hogy csak az egyik szem érintett, miközben mindenhol azt olvasom, hogy az allergiás eredetű gyulladás mindkét szemet érinti? Másrészt, azért is aggódom, hogy ezek a több hetes szteroidos szemcsepp kúrák nem okoznak-e valamilyen mellékhatást, mennyi ideig biztonságos használni a Tobradex cseppet, és mi lehet az alternatív megoldás.
    Válaszát előre is köszönöm!

  296. Dr. Juhos Piroska2018. nov. 06., 8:46 296

    Kedves Anett! A leírtakból arra lehet következtetni, hogy kisfiának ún. phlyctaenás kötőhártya gyulladása van, amely hasonló tünetekkel jár, mint az allergiás gyulladás, de az lehet féloldali. Szteroid tartalmú szemcsepp (pl. Tobradex vagy Flucon) kezeli hatásosan. Említi, hogy gyakran van árpája is a gyermeknek, lehet, hogy a gyulladás ezzel van összefüggésben Látatlanban ennél nem tudok többet mondani. Üdvözli Juhos Piroska

  297. Anett2018. nov. 06., 22:34 297

    Tisztelt Doktornő!

    A fent említett típusú kötőhártya gyulladás kialakulásának feltételeként tuberkulózis infekciót olvastam. Ez a kórokozó válthatja ki egyedül ezt a fajta gyulladást?
    Válaszát ismételten nagyon köszönöm!

  298. Juhos Piroska2018. nov. 07., 8:16 298

    Kedves Anett! A tuberkulózis kb 50 éve nem játszik szerepet a phlyctaenás kötőhártya gyulladás kialakulásában. Alkati tényezők eredményezhetik. Látatlanban persze csak feltételezés a részemről, hogy ez is lehet a diagnózis. Üdvözli Juhos Piroska

  299. T.E. Anett2018. dec. 02., 17:33 299

    Tisztelt Doktornő!
    Csütörtök óta tart a szemproblémám amit kamillával probáltam orvosolni, de szinte csak rosszabb lett a helyzet.
    Ma az ügyeleten ezt a két szemcseppet írták fel nekem és olyan kérdésem lenne(természetesen kihangsúlyoztam ott is), hogy 23hetes terhesen Ön szerint teljes nyugalommal használhatom őket?
    -EFFLUMIDEX LIQUIFILM 1 mg/ml szuszpenziós szemcsepp
    -FLOXAL 3 mg/ml oldatos szemcsepp
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Takács-Erdéli Anett

  300. Dr. Juhos Piroska2018. dec. 02., 18:12 300

    Kedves Anett! Sajnos, mindkét szemcsepp ellenjavallt terhességben, ezért nem tanácsos egyiket sem alkalmazni. Terhesség alatt gyakorlatilag az általában használatos gyári antibiotikum szemcsepp egyikét sem javasolják. A kamillás borogatást azért nem ajánlom, mert allergiás lehet rá, és inkább rosszabbodik az állapota. Ha váladékos, tiszta meleg vizes vattával törölje ki, és a gyógyszertárban recept nélkül kapható műkönny cseppet használjon. A műkönny készítményekben gyógyszer nincs, viszont a kötőhártya gyulladás esetén jó hatású, ha sűrűn „kiöblítjük” a kötőhártyát, ezért naponta legalább ötször használja a műkönnyet (ha váladék jelenik meg a szeme sarkában, gyakrabban is lehet!) Ha nem javul, keresse fel ismét a szemorvost , és hívja fel a figyelmet a terhességére. Mielőbbi gyógyulást kívánok: Juhos Piroska

  301. T.E. Anett2018. dec. 03., 12:18 301

    A terhességemet nekik is kihangsúlyoztam és azt mondták, hogy 23hetesen már nyugodtan használhatom. Tegnap este elkezdem őket alkalmazni. Ön szerint inkább hagyjam abba a használatukat?

  302. Anett2019. jan. 05., 22:00 302

    Tisztelt Doktornő!

    Január 3-án jártunk Önnél a 3 éves kisfiúnkkal (lassan egy éve tartó kötőhártya gyulladás, árpa). Tobradex cseppet, illetve kenőcsöt kaptunk. A csepp adagolása : szükség szerint max. 3 csepp a bal szembe. Ami elkerülte a figyelmünket, hogy ez a 3 csepp napi 3 cseppet jelent (kúraszerűen, annyi napig, amíg meg nem szűnik a pirosság)? Vagy összesen 3 cseppes maga a kúra, és ha megint nagyon visszapirosodik, akkor ismét 3 csepp a Tobradexből? (Nyáron épp, hogy lejárt a Tobradex kúra,két hét múlva ismét begyulladt a szeme.) Illetve szeretném megkérdezni, hogy a gyógyszer mellett, van-e olyan természetes módszer, amivel csökkenthetem a tüneteket (gyógynövény, borogatás, esetleg bioterápia) ?
    Válaszát előre is köszönöm!

  303. Juhos Piroska2019. jan. 10., 8:30 303

    Kedves Anett! A Tobradex cseppet szükség szerint kell adagolni, ha egyetlen csepp után tünet- és panaszmentessé válik a gyermek, nem kell többször cseppenteni, ha nem, akkor lehet pár óra múlva ismételni, de naponta max. 3x (reggel-délben-este). A következő nap ugyanígy kell eljárni. Ha a háromszori csepp mellett tünetei vannak, jelentkezzenek. Elnézést, hogy csak most válaszolok, honlapom hibájából nem kaptam értesítést leveléről. Üdvözli Juhos Piroska

  304. Gabi2019. jan. 16., 20:00 304

    Tisztelt Doktornő!
    2 nappal ezelőtt kezdődött kötőhártya gyulladás a bal szememen,majd a jobb szemre is átterjedt.Ma kezdtem Tobradex cseppel kezelni /4×1/.Szürkehályog műtétre vagyok előjegyezve 3 nap múlva.Vállalhatom-e a műtétet vagy csak majd a kötőhártya gyulladás teljes gyógyulása után? Félek, hogy komplikációk lehetnek.
    Válaszát nagyon várom, és köszönöm!

  305. Dr. Juhos Piroska2019. jan. 16., 21:45 305

    Kedves Gabi! Hogy jelen állapotában alkalmas-e a szürkehályog műtétre, az operatőr fogja eldönteni. Üdvözli Juhos Piroska

  306. Andrea2019. feb. 15., 9:33 306

    Tisztelt Doktornő!
    5 éves kislányomnak gyakran bevörösödik a szeme. Csak minimális váladék mutatkozik, vagy egyáltalán nincs váladék, és általában egyszerre csak az egyik szemén, őszi-téli időszakban, függetlenül attól hogy éppen jár-e óvodába. Most novembertől kezdődött a tünet, mostanáig 4-5 alkalommal, és egyre kevesebb nap telt el két vörösödés között.
    A háziorvos Floxalt vagy Tobrexet írt, amit 4-7 napig használtunk mindkét szembe, de a szeme 1-2 nap után már tiszta volt.
    Múlt szombaton szemész orvos látás- és réslámpás vizsgálatot is csinált, rendben találta (előtte vasárnaptól keddig volt piros a szeme, mikor a szemész látta már tünetmentes volt). A vizsgálat után 3 nappal, kedd reggelre megint piros lett a jobb szeme, a háziorvos azt mondta, valószínűleg allergia, Spersallerget írt, amitől másnapra szebb lett a szeme. Csütörtökön (tegnap) egy másik szemész orvos réslámpás vizsgálat után vírusos kötőhártya gyulladást, és 1-2 pontban szaruhártya gyulladást diagnosztizált, és valószínűsítette, hogy allergia is fennállhat nála. 5×1 Tobradex szemcseppet és este Tobradex szemgélt írt fel.
    A Tobradex betegtájékoztatójából úgy értelmezem, hogy az bakteriális fertőzésre használható, vírusosra nem javasolt, továbbá hogy gyerekeknél fokozottan fennáll a magas szemnyomás következménye, amelyet folyamatosan ellenőrizni kell.
    Jogos-e az aggodalmam, hogy megfelelő lesz-e ez a szemcsepp a betegségre?
    Nem okozok vele nagyobb kárt a kislányom szemében?
    Lehet a szembetegség örökletes? A férjemnek gyerekkorában szintén volt kötőhártya-, szaruhártya gyulladása, herpesz szimplex, felnőtt korában szaruhártya átültetés.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel
    Andrea

  307. Dr. Juhos Piroska2019. feb. 15., 19:57 307

    Kedves Andrea! Látatlanban nem tudok véleményt mondani, mert gyermekénél minden orvos más diagnózist állapított meg. Ha bármi aggodalma van a kezeléssel kapcsolatban, kérdezze meg a szemorvost, hiszen a vizsgáló orvos van birtokában minden információnak a gyermek állapotával kapcsolatban. Ha bizalmukkal megtisztelnek, szívesen megvizsgálom a kislányt. Az édesapa herpeses szaruhártya gyulladása nem öröklődik. Üdvözli Juhos Piroska

  308. Blanka2019. márc. 02., 14:33 308

    Kedves Doktornő! 3 hetes kisfiam bal szeme születése óta váladékozik. Sárgás-zöldes színű, ragadós, és a szeme sarkában piros kezd lenni a bőre is. A gyermekorvos amikor kijött egy hetes korában azt mondta, hogy ez könnycsatorna elzáródás és felírt Tobrexet. Az lenne a kérdésem, hogy mi Önnek a vélemenye, valóban könnycsatorna elzáródasról van-e szó, illetve, hogy szabad-e 1 éves kor alatt csepegtetni ezt a gyógyszert?( ugyanis a betegtájékoztató szerint egy éves kortól alkalmazandó, külső bakteriális fertőzésre). Előre is köszönöm a segítséget. Blanka

  309. Dr. Juhos Piroska2019. márc. 02., 16:02 309

    Kedves Blanka! A kis csecsemők féloldali váladékozását gyakran a könnycsatorna elzáródása okozza. Sokszor csak a könnyutak átmosása segít, de először antibiotikum szemcsepp adásával szoktunk próbálkozni, az esetek egy részében ez is segít, és az átfecskendezés elkerülhető. 2-3 hónapos kornál tovább nem érdemes várni, ha addig nem gyógyul meg, gyermekszemészhez kell fordulni. Ha budapestiek, vagy a környéken laknak, javaslom, hogy a Heim Pál kórház szemészetén dr. Véghseő Andrea doktornőt keressék fel (+3614599100 / 1329-es mellék). Tobrex szemcseppet bátran adhatja a picinek,a gyógyszer tájékoztató azért nem javasolja, mert nincs kellő tapasztalata a gyógyszergyáraknak, nekünk, gyermekszemészeknek azonban van, semmi gondot nem okozhat a babának. Üdvözli Juhos Piroska

  310. Blanka2019. márc. 02., 21:55 310

    Kedves Piroska Doktornő!
    Szuper, köszönjük a gyors segítseget. Minden jót kívánunk!
    Üdv., Blanka

  311. Magdolna2019. márc. 07., 14:06 311

    T. Juhos Dr Nő!

    A szemhéj nálam több esetben duzzadt, vörös, és van amikor lilás, sötét. Korábban Tobradexet kaptam, amikor szem piros volt, és elmúlt, de mindig kiújul. Régóta különböző műkönnyeket használok, de ebben az esetben nem múlik el. Utoljára Tobrex szemgél, mely nem használt, hidegvízes borogatás enyhíti, de a szem fizikailag is fáj. Szemüveges vagyok, és közel látásra használom is. Kérem szíves segítségét, köszönöm: Magdolna

  312. Dr. Juhos Piroska2019. márc. 09., 10:23 312

    Kedves Magdolna! Látatlanban felelőtlenség lenne részemről vélemény nyilvánítása, forduljon ismét szemorvosához. Üdvözli Juhos Piroska

Szólj hozzá!